Alapította: Dékán István 1996-ban

Paksi Bence ,tagtársunk !

2019-09-24

A győri fotós, akinek a mobiltelefon kamerája nyitotta fel a szemét

Szintek című fotóját a National Geographic egy éve a Nap Képének választotta. Fotó: Paksi Bence

 

Fotó: Paksi Bence

Sperling Krisztina

fotózás 2019. 09. 23. 06:45

Megosztom

 

A győri fotós, akinek a mobiltelefon kamerája nyitotta fel a szemét

Sperling Krisztina

 

 

„A mai napig fotózok telefonnal. Nem szabad elfelejteni, hogy honnét indultunk” – vallja Paksi Bence.

 

Aki követi a győri csoportokat a Facebookon, egészen biztos, hogy találkozott már Paksi Bence fotóival. A kommentekből és a megosztások számából egyértelműen az látszik, hogy az egyéni látásmóddal megáldott győri fotós képeit a laikusok és a szakmabeliek egyaránt elismerik.

Mi sem tudunk szó nélkül elmenni Bence képei mellett, akinek fotójával már lapunkban is találkozhattak az olvasók. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ki az ember a felvételek mögött.

 

 

Főállása mellett készíti lenyűgöző felvételeit. Mikor és hogyan kezdődött a fotózás iránti szenvedélye?

Az első képeimet akkor készítettem, amikor megjelentek az első kamerás mobiltelefonok. Amikor még kisgyerek voltam, apukám vásárolt egy Siemens MC60-as készüléket talán 2001-ben és ezzel próbálkoztam. Jónéhány évvel később annyira magával ragadtak a telefonok funkcióiban rejlő lehetőségek, hogy autodidakta módon, a neten böngészve kezdtem el tanulni a fotózást. Ez a fanatizmusom 2015 nyarán indult. Körülbelül egy évvel később, 2016-ban kezdtem komolyabban is foglalkozni a fotózással, ekkor vettem az első fényképezőgépemet.

 

 

Szintek című fotóját a National Geographic egy éve a Nap Képének választotta. Fotó: Paksi Bence

A képeit nézegetve az látszik, hogy a Tejutat különösen sokszor örökíti meg, valamint nagyon sok természetfotót készít. Ez a kedvenc témája?

Azt mondanám, hogy a kedvenc témám a szimmetria, és ezt igyekszem türelmesen, átgondoltan megkomponálni. Nem a pillanatot kapom el. Van, hogy 20-30 perc is kell a tökéletes képkivágás és kompozíció beállításához. Alapból arra törekszem, hogy már nyers változatukban is jók legyen a képek, de van aminek a szerkesztésével több órát is eltöltök, hogy az elképzelésem meg tudjam valósítani.

A fotóiba sokszor belenyúl, szerkeszti, esetleg több elkészült képből állítja össze a kész képet. A legtöbb esetben le is írja a fotózás hátterét, a szerkesztés menetét. Mi indította arra, hogy ezeket a „műhelytitkokat” is közzétegye?

Amikor elkezdtem a fotózáshoz segítséget keresni, kevés leírást találtam arról, hogy egy-egy jól sikerült vagy érdekes fotó hogyan készült. Úgy tűnt, hogy mások féltik ezt a tudást. Én úgy gondoltam, ha már ennyien követnek, szeretnék nekik abban segíteni, hogy ők is tudjanak ilyen képeket készíteni, ha megvan a tehetségük.

Van olyan képe, amire különösen büszke?

Fotó: Paksi Bence

Igen, ez egy, a Tejútról készült fotó. Korábban már csináltam egy hasonlót, de egy ilyen képhez szerencse is kell, hogy ne legyenek felhők, ne legyen fent az éjjeli égbolton a Hold és még sorolhatnám… Ezt a képemet három fotóból állítottam össze: az egyikről az autók fényeit használtam, a másikról a környezetet és a harmadik maga a csillagos égbolt. De az is látszik, hogy nem csak én szeretem ezt a fotót. Augusztus közepén volt egy éve, hogy feltettem a Facebookra ezt a képemet, amire nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam és azóta már több mint 5600-an osztották meg.

Egy másik látványos képe egy fát ábrázol, ami úgy néz ki, mintha fényfüzérrel lenne körbetekerve. Ehhez azt is feltüntette, hogy telefonnal készült. Még mindig gyakran használja ezt az eszközt?

Igen, a mai napig fotózok telefonnal. Nem szabad elfelejteni, hogy honnét indultunk. Ehhez a fotóhoz például magából a telefon beállítási lehetőségeiből jött az ötlet. Egyre több készülékbe próbálnak beletenni minél több kreatív funkciót. Az enyémben az egyik ilyen az úgynevezett csillagútvonal. A kép ötlete pedig úgy született, hogy azon gondolkodtam, hogyan tudnám a legjobban kihasználni ezt a funkciót.

Fotó: Paksi Bence

Képei között láthatunk portrékat, esküvői- és babafotókat is. Ezek témájukban merőben eltérnek a többi képétől. Esetleg ebbe az irányba is szeretne nyitni?

Valóban elkezdtem ezzel is foglalkozni. Az első ilyen munkám egy portréfotózás volt, amelyre még 2016 elején kértek fel ismerőseim. Bevallom, akkor nagyon meglepett ez a kérés, de ahogy elkészültünk, elkezdett bennem motoszkálni a gondolat, hogy ezt akár hivatásszerűen is csinálhatnám.

Ebből a három éve született gondolatból sikerült megvalósítania, hogy a kedvtelése hivatásává váljék?

Igen. Azt hiszem jó úton haladok. Még mindig nem ez a főfoglalkozásom, de ma már vállalkozóként – nem csak ismerősök felkérésére – szívesen veszek részt olyan emlékezetes családi pillanatok megörökítésében mint egy esküvő, párfotózás, vagy kismama- és babafotózás. De volt már arra is példa, hogy egy rendezvényen fotóztam a Bakonyban, vagy éppen ételfotókat készítettem.

Mi a következő terve? Van valami ami az utóbbi időben különösen elkezdte foglalkoztatni?

Az enteriőrfotózás felé is elkezdtem nyitni, de igazából egyre több téma érdekel, minden területen bele akarok mélyedni kicsit, vagy éppen nagyon a fotózásba. Stúdióm még nincs és bár akarok a jövőben, de így talán még nagyobb a kihívás és kreatív megoldásokkal kialakíthatók a stúdiókörülmények.

Egy kis ízelítő Paksi Bence munkáiból. Ha még több fotóra kíváncsi, kattintson IDE>> vagy IDE>> !

Képgaléria: A győri fotós, akinek a mobiltelefon kamerája nyitotta fel a szemét – Galéria

 

 

Címkék

 

 

 

 

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

A NIKON D6

2020-02-17
elonezet

MEGHATÁROZÓ ERŐ. GYORSABB MUNKAFOLYAMAT. ABSZOLÚT MEGBÍZHATÓSÁG. A NIKON D6.

Hollandia, Amszterdam 2020. február 12.: A Nikon ma bemutatja új DSLR zászlóshajóját: a D6-ot. A nehéz témákat érintő hírektől a nemzetközi sportig: ez a teljes képméretű fényképezőgép azon szakemberek igényeire ad választ, akik semmit nem bíznak a véletlenre.

 

CANON RF 24-105MM F4-7.1 IS STM

2020-02-15
elonezet

Lady wearing a grey beanie and blue coat while shooting on the EOS RP with RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Blank-Rect Image

CANON RF 24-105MM F4-7.1 IS STM

Örökítsd meg a legjobb pillanatokat minden nap egy univerzális objektívvel, amely bevezet a Canon EOS R teljes képmezős, tükör nélküli rendszer izgalmas világába.