Alapította: Dékán István 1996-ban

A Sony RX0 érzékelő áttekintése: Apró és okos

2019-12-08

 Sony 2017 augusztusában jelentette be az RX0-et, és bár sokan azt gondolják, hogy ez egy akciókamera, egy kicsit több. Lehet, hogy olyan masszív testtel rendelkezik, amelyet elvárhatunk egy olyan akciókamerától, mint amilyen a GoPro Hero Black sorozatban van, de belsejében van egy 21 MB (15,3 MP hatékony) 1 ″ típusú érzékelő. Ezenkívül a Sony a halmozott CMOS- érzékelőjét úgy használja , hogy maximalizálja a pixel méretét, és fokozza a fénygyűjtő képességet a jobb képminőség érdekében.

Az RX0 elején egy ZEISS Tessar T * 24 mm (ekvivalens) f / 4 lencse található, hátul 1,5 ”(3,8 cm) Clear Photo TFT LCD kijelző található, 230 400 ponttal.

Az állóképeket RAW vagy JPEG formátumban lehet felvenni, a Full HD videókat akár 50/60 kép / mp vagy 50 / 60p felbontással is fel lehet venni. Van még egy nagy képsebességű (HFR) mód is, amely lehetővé teszi a Full HD kimenetet 240/250, 480/500 vagy 960/1000 kép / mp sebességgel . (Van egy 4K-os videobeállítás, de ezt külső eszközre kell rögzíteni.)

Az RX0 vízálló, ütésálló, ütésálló és porálló. Robosztus felépítése és kicsi mérete miatt alkalmas fényképezésre szélsőséges körülmények között és nehezen megközelíthető helyeken, ahol a fotósok esetleg el kívánják kapcsolni.

Mint általában, ez az áttekintés a kamera állóképességére összpontosít.

Főbb jellemzők:

  • 15,3Mp 1 ″ típusú rakott CMOS-érzékelő
  • Bionz X processzor
  • ZEISS Tessar T * 24mm f / 4 lencse
  • Rögzített f / 4 rekesz
  • Akár 1/3200 sec-os torzításgátló redőny
  • 25 pontos kontrasztérzékelő AF rendszer
  • 1,5 ″ átlátszó Photo TFT LCD kijelző 230.400 ponttal
  • 16 kép / mp folyamatos felvétel
  • Bővített ISO tartomány: 80–12 800 vagy 125–25 600, multi-frame zajcsökkentéssel

A képérzékelő teljesítménye

Az összesített 68 pontszám azt jelenti, hogy a Sony RX0 az asztal közepén ül az 1 ″ típusú érzékelő teljesítménye szempontjából. Mint gyakran fordul elő, a legjobb képminőség akkor érhető el, amikor a fényképezőgépet a legkisebb érzékenységre állítja. Az RX0 esetében ez az ISO 80, amelynek mért értéke ISO 86.

Noha a Sports ( gyenge megvilágítású ISO ) pontszáma meglehetősen alacsonynak tűnik, valójában jó egy ilyen méretű érzékelőhöz. Ez azt jelenti, hogy a képek kiváló minőségűek, feltéve, hogy az érzékenységet az ISO 548 vagy annál alacsonyabb értéken tartják. (A valóságban ez azt jelenti, hogy az ISO 500 vagy annál alacsonyabb értéket állítanak be.)

A 12.4EV-nál a tájkép ( dinamikus tartomány ) pontszáma szintén tiszteletreméltó, jelezve, hogy az RX0 képein jó a hangtartomány, és hogy a kiemelések nem égnek gyorsan.

A képminőség összehasonlítva

Az alábbi táblázat megmutatja, milyen messze van az RX0 a GoPro Hero5 Black-től. Az akciókamera kisebb érzékelője minden tekintetben elmarad. Az RX0 Sports (gyenge fényviszonyok) teljesítménye például több mint 2EV-rel magasabb, míg a Táj (dinamikus tartomány) pontszáma 1,2EV-rel jobb. Eközben 3,4-bites különbség van a Portré (színmélység) pontszámban, ami azt jelenti, hogy az RX0 észrevehetően jobb színt fog eredményezni, a képek szélesebb árnyalatával.

Mint láthatja, az RX0 nagyon jól összehasonlítható olyan csúcskategóriás kompakt kamerákkal, mint a Sony RX100 II, az RX100 III és a Canon PowerShot G9 X Mark II. Ez sem messze elmarad a PowerShot G7 X-től.

Kattintson ide az interaktív DxOMark képérzékelő rangsoroló eszköz megnyitásához

Mivel ez egy kicsi, rögzített lencsével és rögzített rekesznyílással rendelkező fényképezőgép, a Sony RX0 rést foglal el a piacon. Érdekes azonban összehasonlítani néhány csúcskategóriás kompakt fényképezőgéppel, amelyek azonos méretű érzékelővel rendelkeznek, mint például a Sony RX100 II és a Canon PowerShot G9 X Mark II.

Érdekes, hogy az RX100 II megegyezik az RX0-rel a Portré és a Táj pontszámok tekintetében, de a sport pontszámok különbsége miatt általában véve a vezetõ. Valójában az RX0 Sports (gyenge fényviszonyok) pontszáma mindössze egy ütközet egyharmadával jobb, mint az RX100 II-nél, de ez enyhén nyújt élményt. Még a különbség az RX0 és a Canon G9 X II között is nagyon csekély, és valószínűtlen, hogy észrevehető különbséget tesz a képek között.

Mélyreható összehasonlítások

Ebben a részben áttekintjük a címsor mögötti teljesítményt, és részletesen megvizsgáljuk, hogy a Sony RX0 érzékelő miként hasonlít össze a Canon PowerShot G9 X Mark II és a Sony Cyber-shot RX100 II chipekkel.

Portré (színmélység)

Bár a Sony RX0 alacsonyabb minimális érzékenység-beállítással rendelkezik, mint a versenytársak fényképezőgépei, ez nem igazán felel meg az RX100 II színérzékenységének a skála végén. Ugyanakkor az érzékenység (ISO) teljes tartományában megegyezik vagy csak kissé felülmúlja a Canon fényképezőgép érzékelőjét.

A legjelentősebb különbség az ISO 400 (ISO 281-nél mérve) és az ISO 800 (ISO 562 mért) körül beállítva. De még a magasságán is az RX0 csak kb. 1,2 bittel jobb, és a gyakorlatban ez nagyon kevés különbséget fog eredményezni.


Táj (dinamikus tartomány)

A három kamera dinamikus tartománya között mért legnagyobb különbség az ISO 400-800-1600 tartomány körül van, az RX0 vezetve a csomagot. Nem drámai módon jobb ezeknél az értékeknél, de akár 0,41EV-rel több hangot ad , ami bizonyos helyzetekben észrevehető. Előfordulhat, hogy az RX0 kissé jobban megtartja a csúcsfényképeket, vagy részletesebben részletezi az árnyékokat, ha a kontraszt szint nagyon magas.


Sport (gyenge megvilágítású ISO)

Mindhárom kamera jól szabályozza a zajt egészen az ISO 400 körül, de ezen az értéken felül a 30 dB küszöb alá süllyed a kiváló képminőség érdekében. Ez mindazonáltal jó az 1 ″ típusú érzékelőknél.

A legalacsonyabb ISO értékek mellett a Sony RX0 kissé a két összehasonlító kamera alatt van, de rendkívül valószínűtlen, hogy ez a képen látható legyen.

A három kamera 400 és 3200 közötti ISO-beállításai alapján a három kamera jel-zaj aránya szinte azonos. Csak a felső beállításoknál tapasztalunk némi eltérést. Ezúttal a Sony RX100 II hozza a kissé jobb eredményeket, talán megmagyarázva a Sony marketingjét a „gyenge fényviszonyok mellett”.

Következtetés

A Sony az RX0 készüléket professzionális fotósoknak célozza meg, akiknek egy apró, robusztus kamerára van szükségük egy adott projekthez. Valójában nem úgy tervezték, hogy felszereljék egy sí sisakra vagy rögzítsék a kerékpár kormányra, bár nyilvánvaló, hogy felülmúlja az egyik legnépszerűbb akciókamerát. Valójában ez egy erős versenytárs az azonos méretű érzékelővel rendelkező csúcsminőségű kompakt gépek ellen. Ennek ellenére sokkal jobb videofunkciókat kínál kemény testben.

A képminőség szempontjából a legnagyobb különbség az RX0 és a kamerák között, amelyekhez viszonyítottunk, a színmélység az alsó-középső érzékenységi tartományban. Még akkor is kevés esély van, hogy észrevehető legyen ugyanazon körülmények között készített képeken.

Ebben az áttekintésben összehasonlítottuk a Sony RX0 készüléket a legközvetlenebb riválisainkkal, amelyeket teszteltünk. Mint általában, interaktív képérzékelő rangsoroló eszközünk segítségével elkészítheti saját összehasonlításait és mélyreható elemzéseit  

 

A sajtóban

TESZT / Sony RX0: un APN 1 "ultra kompakt aux csábít ...

2018. február 18

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

az év természetfotója

2020-10-15
elonezet

Fát ölelő tigrisről készült az év természetfotója 2020-ban

25 MAGYAR FOTOGRÁFUS,

2020-10-12
elonezet

AKIKNEK ÉRDEMES KÖVETNI AZ INSTAGRAM OLDALÁT

 

2020. október 11.  Mai Manó Ház

Az Instagramot az akkor 27 éves Kevin Systrom és a 25 éves Michel Krieger 2010. október hatodikán indította el az Apple Inc. készülékein. Rohamos terjeszkedését és növekedését annak köszönhette, hogy nagyon sokan megkedvelték az alkalmazást egyszerűsége és a kreált fényképek egyedisége miatt. Pár hónappal később már egymillióan használták az alkalmazást. 2011 júniusára pedig közel 100 millió fotó volt elérhető benne. 2013-ban 100 millió, 2020-ra már egymilliárd felhasználót tudhatott magának a képmegosztó alkalmazás, amelynek a mai napig a legnépszerűbb fotója egy tojást ábrázol, melyet közel 55 millióan kedvelnek, a legtöbben pedig egy focistát – Christiano Ronaldót – követik.