Alapította: Dékán István 1996-ban

A Sony A7R IV

2019-12-08

A Sony A7R IV a teljes keret 42.4MP A7R III utódja, és egy újonnan kifejlesztett 61,2MP BSI- CMOS érzékelővel rendelkezik, natív 100-32 000 ISO tartományban (50-102 400-ig bővíthető). A nagyobb képpontok száma mellett az A7R IV frissített hibrid AF rendszerrel rendelkezik, amely 567 érzékelő fázisérzékelési AF pontot és 425 kontrasztérzékelési pontot tartalmaz, amelyek a képkeret 74% -át fedik le. Az ember és az állatok valós idejű szem (detektáló) AF-jével is rendelkezik, és folyamatos felvételt készít akár 10 kép / mp sebességgel, teljes AF / AE nyomkövetéssel akár 7 másodpercig.

Noha a karosszéria alakja ismerős, a Sony némi változtatást hajtott végre az időjárási védelem érdekében, ráadásul maga a karosszéria most egy teljesebb markolatot és egy nagyobb, átalakított joystickot, valamint egy nagyobb felső lap vezérlőtárcsát és gombokat tartalmaz. Belül nagyfelbontású, 5,76 millió pontos OLED-keresővel, kettős SD-kártyákkal, UHS-II támogatással, a legújabb 802.11ac Wi-Fi-vel és vezeték nélküli PC-kapcsolattal rendelkezik a rögzített vezérléshez.

A videofelvétel lehetőségei között szerepel a 4K felvétel akár 30 kép / mp-re az érzékelő teljes szélességétől és a Full HD felvétel akár 120 kép / mp sebességgel, mindkettő valósidejű Eye AF-vel. Van még egy 6K Super 35 (inkább az APS-C-hez hasonló) kivágott üzemmód, amely 4K-ra lesz leminta.

Főbb jellemzők:

  • 61,2MP teljes képkocka CMOS érzékelő

  • 5 tengelyes belső testrendszer, amely 5,5 állású stabilizációt ígér

  • Natív ISO 100–32 000, kibővítve az ISO 50–102,400 értékre

  • Akár 10 kép / mp felvétel folyamatos AE / AF követéssel

  • UHD 4K / 30p videó

  • Kettős SD kártyahely (mindkettő UHS-II támogatással)

Összteljesítményét

Kattintson a fenti eredménytáblára a Sony A7R IV termékoldalának megnyitásához.

Az új Sony A7R IV érzékelő teljes DXOMARK pontszámot 99-re tesz, és ez az adatbázisunk egyik legjobb teljesítményű érzékelője. 

Az al-pontszámok rövid áttekintése azt mutatja, hogy a Sony A7R IV érzékelő kiemelkedik dinamikus tartományával ( fekvő pontszáma ) és gyenge megvilágítású ISO (sport) pontszámával. Az új 61,2MP-es érzékelő 14,8 EV- t mér az alap ISO-n (az ISO 100 gyártó beállítása), amely megegyezik a legjobb érzékelőkkel.

Még növekedése pixel sűrűsége a full-frame szenzor , a A7R IV még mindig kiemelkedően jó a mi Alacsony fény ISO pontszámot. Az ISO 3344 rögzített értékével az új 61.2MP érzékelő a nagy felbontású teljes képkocka modelleivel párhuzamosan marad, és a Sony A7R IV-t kivételesen erős versenyzővé teszi ezen a piacon.

A Sony A7R IV érzékelő is kiváló szín érzékenység a bázis ISO mérve 26 bit csak töredékesen mögött a legmagasabb mért érzékelők (jelenleg 26,4 bit).

A képminőség összehasonlítva

A Sony a korábbi A7R III és R II modellekben használt 42,4MP-es eszközhöz a 61,2MP BSI-CMOS teljes képkocka-érzékelőt választotta az A7R IV-hez, és az új érzékelő eredményei figyelemre méltóan közel állnak. Tekintettel a megnövekedett zajszint kezelésével járó technikai kihívásokra (a fizikailag kisebb fotóhelyek használatának közvetlen következménye, hogy a pixelszámot alig több mint 44% -kal növeljék), a Sony A7R IV érzékelő biztosan jól teljesít.

Amint az az alábbi táblázatból látható, az eredmények az új Sony A7R IV-t csak egy töredékkel a Panasonic Lumix DC-S1R és a Nikon D850 mögött, valamint a két kivágott (~ 33 x 44 mm) közepes formátumú Pentax 645Z és a legújabb Hasselblad X1D-50c.

Annak ellenére, hogy ezeknek a modelleknek a kissé jobb szín- (portré) és zajteljesítményű (sport) pontszáma van közöttük, mivel a teljes teljesítmény annyira közel van, meg kell nézni az egyes méréseket, hogy megnézze, mennyire teljesítenek a Sony.

Kattintson ide az interaktív DXOMARK képérzékelő rangsoroló eszköz megnyitásához.

Mélyreható összehasonlítások

Ebben a részben közelebbről megvizsgáljuk, hogy a Sony A7R IV érzékelő hogyan pontozza a Nikon Z 7-et és a Panasonic Lumix DC-S1R-t, a legközelebbi tükör nélküli riválisait. Az összehasonlító eszköz segítségével azonban megnézheti, hogy miként áll össze más modellekkel szemben.

Portré (színmélység)

Amennyiben az ISO érzékenységi tartomány átfedések, a Sony A7R IV érzékelő nagyon közel van a Nikon Z 7-es szempontjából színmélységet . A Nikon érzékelő alacsonyabb mért ISO alapértéke azonban valamivel jobb, 26,3 bites választ képes elérni a Sony 26 bitjével szemben. Technikai szempontból ez jobb színmegkülönböztetést jelent csak az alapnál, de a 0,3 bites különbséget valószínűleg nem veszi észre. Az érzékenységi tartomány másik végén, a gyártó ISO 25,600-as beállításától kezdve, a Sony rendelkezik a felső kezével, ami 1,7 bites növekedést eredményez az ISO 102 400 értéknél - ami észrevehető. Ugyanakkor a Panasonic javítja a színes reakciót gyakorlatilag az egész ISO érzékenységi tartományában, bár ismét nem nagy különbséggel.

Mindhárom érzékelő kényelmesen átadja a legalább 20 bites jó minőségű referenciaértékünket az ISO 1600 szabványnál, és mindegyik biztosítja azt, amit elfogadható képminőségnek osztályozunk az ISO 25 600-ig, mielőtt alámegyünk a 14 bites rossz minőségi küszöb alá.

Táj (dinamikus tartomány)

A Sony a7R IV érzékelő válasza lenyűgöző, közel 15 megállással (14,77 EV) a dinamikus tartományban a bázison (ISO 100). Ha ezt összehasonlítjuk a Nikon érzékelőjével (ISO 64), akkor a Sony dinamikus tartományában nem csak enyhe, 0,2 EV javulást jelent, hanem, ami még ennél is fontosabb, a stop kétharmadának (~ 0,67EV) előnye van. érzékenységben. A Sony felhasználó számára ez hasznos lehet, lehetővé téve a nagyobb zársebesség vagy kisebb rekesz kiválasztását .

Ha hasonlítunk hasonlókat, ahol a gyártó ISO-beállításai átfedésben vannak, a Sony a Nikonhoz képest dinamikus tartományban marad, és az ISO 200-ig is beletartozik; de az ISO 400-nál az ISO 12800-nál gyakorlatilag azonosak. Ráadásul a Sonynak kissé megnövekedett az árnyékzaj csökkentése a RAW fájlok esetében (a grafikonokon simításként jelenik meg), ami bizonyos esetekben észrevehető.

A Panasonic esetében a mért dinamikus tartomány nagyrészt kissé alacsonyabb, főleg az alap ISO-tól az ISO 800-ig. A különbség bizonyos Sony-képeken észlelhető, ahol a fényes területek egyes részei elveszhetnek, de ez valószínűleg nem veszi észre az ISO 1600-as és annál magasabb értékeket.

Sport (gyenge megvilágítású ISO)

Mindhárom érzékelő jól kezeli a zajt, de nem meglepő, hogy mindegyikük kissé eltér az SNR 18% -os eredményétől. Míg a Sony A7R IV elsősorban a kissé jobb Panasonic adatok és a Nikon leginkább alacsonyabb mérései közé esik, a Sony A7R IV érzékelőnek előnye van az ISO 25,600-as vagy annál magasabb szintnél. Ezen a ponton az árnyékzaj csökkentését alkalmazza a RAW fájlokra (a grafikonokon simításként jelennek meg), ami olyan javított eredményhez vezet, amely észrevehető lehet, bár a két kibővített ISO-beállítás, az ISO 51,200 és a 102,400, „rossz minőségű” küszöbén van 20 dB. Előnyösebb lehet, ha a Nikon Z 7-hez (amely a Panasonic-ra is vonatkozik) szemben az egyablakos (1 EV) érzékenység előnye (bázispont) (ISO 100 gyártó beállítása). Mégis érdemes megjegyezni, hogy a Nikon Z7 a legjobb SNR 18% -os eredményt nyújtja a három közül,

Következtetés

A pixelek számának növekedése által jelentett kihívások ellenére a Sony legújabb kiegészítése a nagy felbontású A7R sorozathoz, az A7R IV továbbra is kiváló dinamikus tartományt biztosít, különösen alacsony ISO-értékek mellett, ugyanakkor nagyon jó színmegkülönböztetést és a zaj feletti ellenőrzést is biztosít. Noha a technológiai fejlődés lenyűgöző, nem elég ahhoz, hogy az érzékelő teljesítményét a rivális, alacsony pixelekkel rendelkező eszközök elé helyezze. A pixelszám 61,2 MP-re történő növekedése azonban minden bizonnyal kényszerítő, mivel ez a jelenleg elérhető legmagasabb a 35 mm-es teljes képkocka formátumban. Ha ezt kombináljuk a továbbfejlesztett AF-szel és más finomításokkal, például a nagyobb felbontású EVF-rel, a robusztus felépítéssel és a továbbfejlesztett ergonómiával, a Sony A7R IV az egyik leginkább - talán a a legtöbb - elérhető és sokoldalú, nagy felbontású, 35 mm-es teljes képkocka elérhető.

Ebben az áttekintésben összehasonlítottuk a Sony A7R IV a többi márka legfontosabb versenytársaival. Mint általában, interaktív képérzékelő rangsoroló eszközünk segítségével elkészítheti saját összehasonlításait és mélyreható elemzéseit 

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

az év természetfotója

2020-10-15
elonezet

Fát ölelő tigrisről készült az év természetfotója 2020-ban

25 MAGYAR FOTOGRÁFUS,

2020-10-12
elonezet

AKIKNEK ÉRDEMES KÖVETNI AZ INSTAGRAM OLDALÁT

 

2020. október 11.  Mai Manó Ház

Az Instagramot az akkor 27 éves Kevin Systrom és a 25 éves Michel Krieger 2010. október hatodikán indította el az Apple Inc. készülékein. Rohamos terjeszkedését és növekedését annak köszönhette, hogy nagyon sokan megkedvelték az alkalmazást egyszerűsége és a kreált fényképek egyedisége miatt. Pár hónappal később már egymillióan használták az alkalmazást. 2011 júniusára pedig közel 100 millió fotó volt elérhető benne. 2013-ban 100 millió, 2020-ra már egymilliárd felhasználót tudhatott magának a képmegosztó alkalmazás, amelynek a mai napig a legnépszerűbb fotója egy tojást ábrázol, melyet közel 55 millióan kedvelnek, a legtöbben pedig egy focistát – Christiano Ronaldót – követik.