Alapította: Dékán István 1996-ban

Nikon Nikkor Z 24-70mm f / 2.8 S

2019-08-06

közzétett 2019. július 11írta Angela Nicholson

DxOMark

LENCSE

36

Nikkor Z 24-70mm f / 2.8 S objektív Nikon Z tartóval rendelkezik, és a Nikon új tükör nélküli fényképezőgépeivel való használatra készült. A Nikkor Z 24-70mm f / 4 S mellett helyezkedik el, amelyet bevezetett a Z 7-hez, és úgy tervezték, hogy vonzó legyen azoknak a professzionális és elkötelezett rajongóknak, akik a mélységélességet az f / 4nél lehetségesnél nagyobb mértékben akarják korlátozni , vagy élvezze a fény megállítását.

17 elemből álló, 15 csoportos konstrukciója két ED (alacsony diszperziós) és négy aszférikus elemből áll. Együtt a Nano Crystal bevonat, Nikon használ az új ARNEO tükröződésgátló bevonat, ami azt mondta, hogy elnyomja flare fénytől utazás merőlegesen az objektíven keresztül (a Nano Crystal bevonat célja, hogy kezelni ezeket a kérdéseket eredő többirányú fény). A 9 késes nyílás kerekítve van a vonzó bokeh érdekében .

A Nikon belső fókuszmechanizmust használ, így az objektív nem változtatja meg a hosszát a fókuszálás során. Vannak időjárásálló tömítések is, az elülső és a hátsó elemek fluorozott bevonattal rendelkeznek a por, az ujjlenyomatok és a vízcseppek visszaszorításához.

Szokatlan módon az objektív három gyűrűvel rendelkezik, az egyiket nagyításhoz és kézi élességállításhoz, a harmadik pedig egy olyan egyedi paraméter beállításához, mint például a rekesznyílás vagy az expozíciókompenzáció. (A felhasználók a kamera menüjében állíthatják be a kívánt paramétert.) Van egy kis OLED képernyő, amely olyan információkat jelenít meg, mint például a pontos fókusztávolság, a kiválasztott rekesz vagy a mélységélesség-útmutató.

Főbb jellemzők:

  • Teljes képkocka formátum
  • Csak Z-rögzítésben kapható
  • Apertúra tartomány f / 2,8 – f / 22
  • 82mm szűrő  menet
  • Minimális  fókusztávolság : 38cm (14,96 ”)
  • Súly: 805 gramm (1,77 font)

A lencsék általános képminősége

Míg a Nikkor Z 24-70mm f / 4 S-t úgy tervezték, hogy kicsi legyen, hogy kiegészítse a Nikon tükör nélküli kameráinak skáláját, addig a Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S-t kiváló minőségű optikának szánták, amely a képminőségre lett optimalizálva.

A nagy felbontású 45,7MP Nikon Z 7 fényképezőgépre szerelve a Nikkor Z 24-70 mm f / 2,8 S teljes pontszámot kap 36-ra. Ez azt jelenti, hogy ez a legjobb 24-70 mm-es objektív, amelyet eddig teszteltünk. Ez az adatbázisunkban az ötödik legmagasabb pontosságú zoom objektív is. A 26 élességi pontszáma szintén jelentős előrelépés a Nikkor Z 24-70mm f / 4 S-hez képest. Mint az f / 4 optika, a Z 24-70mm f / 2,8 S is jól megőrzi élességét a képen és az egész fókusztávolság és rekesztartomány.

A gyújtótávolság legszélső végén észrevehető torzítás tapasztalható . Ezt azonban nagyban javítja a beépített RAW profil, amelyet a képek feldolgozásakor alkalmaznak. Vannak olyan kamerán belüli korrekciók is, amelyeket a JPEG-ekre alkalmazni lehet. Ezek kikapcsolásakor a torzulás látható az építészet JPEG-képeiben vagy hasonló jelenetekben, amelyek erős lineáris elemmel rendelkeznek, de az egyidejűleg rögzített RAW fájlok kijavításra kerülnek.

A pontszám -2.1EV számára vignettálás azt jelzi, hogy sarok árnyékolás is nyilvánvaló a képeknél a nyílás széles nyitott. Az esés azonban meglehetősen fokozatos.

A 3 lencse átviteli pontszáma meglehetősen jó - jobb, mint a Nikon többi zoomobjektívjével, de elmarad a Canon RF 28-70mm f / 2L USM és a Sony FE 24-70mm F2.8 GM, amelyek 2.2, illetve 2.8 pontszámot mutatnak.

Képminőség a versenytársaival összehasonlítva

Nikkor Z 24-70mm f / 2-8 S

Kattintson ide az interaktív DxOMark lencse-összehasonlító eszköz megnyitásához.

Noha a 26 élesség-pont nagyon jó, ez nem felel meg a Canon EF 24-70 mm f / 2,8L II USM szabványának az 50Mp EOS 5DS R modellel, amely nagyon lenyűgöző 32. pontot ér el. mindössze 5 mikron a kromatikus aberrációhoz helyezi a Nikon lencséjét a legjobb zoom objektív közé, amelyet teszteltünk. (A legalacsonyabb érték, amelyet valaha zoomobjektívvel rögzítettünk, 2 mikron a Canon EF 200-400mm f / 4L IS USM Extender 1.4x esetén.)

Annak ellenére, hogy az élesség érdekében megverte a Canon EF 24-70 mm f / 2,8L II USM-et, a Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S a Canon optikája fölött helyezkedik el, mivel a kromatikus aberráció sokkal jobb vezérlése és kissé jobb torzítási mutatók miatt van. Hasonlóképpen, a Sony FE 24-70mm f / 2,8 GM kissé jobb élességet, matricát és átviteli pontszámokat mutat, de engedi, hogy a kromatikus aberráció vezérlése révén csökkenjen, bár jó, de nem egyezik meg a Nikon lencséjével.

Sok fotós, aki egy Nikon teljes képkocka nélküli tükör nélküli fényképezőgépre való átállást tervez, megpróbál döntést hozni a Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S és a Nikkor Z 24-70 mm f / 4 S között. A fenti táblázat pillantása feltárja a címsorokat. a képminőség szempontjából: az f / 2,8 optika minden szempontból jobb, kivéve a vignettálást - de természetesen a maximális rekesznyílás különbsége játszik szerepet. 24 mm-nél és f / 4-nél a Z 24-70mm f / 2,8 S kevesebb sarokárnyékot eredményez, mint a Z 24-70 mm f / 4 S.

Mélyreható összehasonlítások

A Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S képminőségének részletesebb áttekintése érdekében összehasonlítjuk a Nikkor Z 24-70mm f / 4 S és a Sony FE 24-70mm f / 2,8 GM modellel. A Nikkor Z 24-70mm f / 4 S a legközelebbi versenytárs a Nikon Z-mount fotósának. A Sony lencséje a Sony teljes képkocka nélküli tükör nélküli fényképezőgépekkel kedvelt választása a fotósok körében.

Élesség

Lencse-adatbázisunk lehetővé teszi, hogy áttekintsük a különféle lencse-tulajdonságokkal végzett tesztelés eredményeit. Az élesség eredményeit tekintve megvizsgálhatja a különféle fókusztávolságokkal és rekesznyílás-értékekkel kapott akutancia- értékeket - és érdekes különbségeket tárnak fel a vizsgált lencsék között.

Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy a lencsék miként hasonlítanak össze 24 mm-rel a szélesen nyitott rekeszhez. A Nikkor Z 24-70mm f / 2.8 S egyértelmű vezető, élesebb eredményeket és jobb élességet eredményez a kereten belül. Ez jó hír mindenkinek, aki el akarja választani a témát a háttértől, vagy gyors zársebességetszeretne használni gyenge fényviszonyok között anélkül, hogy a redőny túlságosan túl nagy lenne.

A rekesz f / 22-re történő lecsukása és 50 mm-es nagyítás esetén meglehetősen eltérő képet mutat. A diffrakció csökkentette az akutanciát az egész fedélzeten, de a Sony FE 24-70mm f / 2.8 enyhe vezetéssel rendelkezik, és a két Nikon optika eredményei majdnem megegyeznek.

Általában a Sony FE 24-70mm f / 2,8 élesebb, mint a Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S hosszabb fókusztávolságnál és a rekesz bezárásakor. Ennek ellenére egy kicsit több variáció van a terepen, és ez megzavarja a történetet. Például 50 mm-nél a Sony lencséje közepesen élesebb, mint a Nikon f / 2.8 optika. A szélhez viszonyított távolság 40% -ával azonban a Sony lencse élessége a Nikon lencséje alá csökkent.

Kromatikus aberráció

A Nikkor Z 24-70mm f / 4 S-hez hasonlóan a Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S beépített korrekciós profilt is használ a RAW fájlokban látható oldalsó kromatikus aberrációcsökkentésére . Mérjük meg a kromatikus aberrációt anélkül, hogy ezt alkalmaznánk, de normál használat esetén nem lehet azt kikapcsolni. Ennek eredményeként méréseink azt mutatják, hogy az objektív több kromatikus aberrációt okoz, mint amit valószínűleg lát a képein.

Még ezt figyelembe véve, a Nikkor Z 24-70mm f / 2.8 S nagyon jól szabályozza a kromatikus aberrációt. Valószínűleg akkor látható, amikor a nyílás le van zárva, a legrövidebb fókusztávolságra.

Az alábbi grafikon az eredményeket mutatja 24 mm-nél és f / 11-nél. Bár a két vonal egyikének a kép legtávolabbi szélén meglehetősen erős rozsdásodás mutatkozik, kevesebb, mint –5 mikron van a kép közepétől 40% -kal, és csak elcsúszik –5 mikron felett 60% -on. Ez azt jelenti, hogy a kromatikus eltérés a kép nagy részében nem jelent problémát. Az f / 4 Nikon és Sony lencsék által okozott kromatikus aberráció valószínűleg a kép nagyobb részén látható lesz.

Geometriai torzítás

Megismételjük a RAW fájlokhoz automatikusan alkalmazott korrekciós profil nélkül is, ami azt jelenti, hogy képei kevésbé torzíthatnak, mint a mi méréseink mutatnak. (Lehetséges, hogy a JPEG formátumban kikapcsolja a kamerán belüli korrekciókat, és ezek még jobban torzítanak.)

24 mm-nél a Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S kissé nagyobb torzulást mutat, mint a Sony lencséje, de jobb, mint az f / 4 Nikon optika. 35 mm-re a torzítás váltócsúcsra vált, de ez nem valószínű, hogy problematikus. 50 és 70 mm-nél a torzítás szintje kissé növekszik, de alacsonyabb, mint az f / 4 lencsén.

Matrica (sarok-árnyékolás)

A Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S hasonló szintű vignettálástól szenved, mint a Nikkor Z 24-70mm f / 4 S, mindkét optika sarkai több, mint 2EV sötétebb sarkokat hoznak létre, mint a kép középpontja a legszélesebb fókuszpontnál. hossz és rekesz. Amint azonban az alábbi grafikonon látható a vonalak gradiense, a zuhanás meglehetősen fokozatos. Noha a kép közepére eső 0,5EV árnyékolás a kép 60% -ától valószínűleg nem ideális, ez azt jelenti, hogy az expozíció egyenletes és megjelenése teljesen természetes.

Az f / 8 értékkel a Nikkor Z 24-70mm f / 2.8 fényképezőgéppel rögzített képek sarkai kevésbé vannak árnyékolva, mint a Sony lencséjénél. A rekesznyílásnak azonban f / 11-nek kell lennie, mielőtt a sarkok árnyékolása éppen 1EV alá esne 24 mm-nél. 35 mm-nél f / 8, 50 mm-nél f / 5,6.

Következtetés: Az új referenciaérték a 24-70 mm-es lencsékhez

Sok profi fotós a 24-70 mm f / 2,8 méretüket a szokásos, mindennapi munkaórájának optikájának tekinti. A Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S új mércét állít fel, amely alapján a többi 24-70 mm-es lencsét megítélik.

Lehet, hogy nem rendelkezik a legmagasabb élességi mutatóval, de képes kiváló élességet fenntartani a képkockán keresztül. A torzulást, amely nem túlzott, a RAW fájlokban is automatikusan korrigálják, és a kromatikus aberráció feletti ellenőrzése kiváló.

A vignettálás mértéke talán kissé kiábrándító, de szükség esetén a rögzítés utáni feldolgozás során foglalkozhat vele, és sok fotós szeretné sötétíteni a kép sarkait, hogy javítsák képeiket. Ha a lehető legjobb képminőséget szeretné elérni egy 24–70 mm-es objektívből, akkor a Nikon Nikkor Z 24–70 mm f / 2,8 S lencsét kell használni.

Ebben az áttekintésben összehasonlítottuk a Nikkor Z 24-70mm f / 2,8 S-et a legközelebbi riválisaival. Ne felejtse el, hogy az objektíveket különféle kamerarendszereken és tartókon kell használni, ezért az összehasonlítások nem szigorúan alkalmazhatók.

Mint általában, interaktív képallencse-összehasonlító eszközünk segítségével elkészítheti saját összehasonlításait és mélyreható elemzéseit  .

 

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

Cseh sajtófotó bojkott

2019-09-19
elonezet

Több nemzetközileg is ismert és elismert cseh sajtófotós marad távol a 25. Czech Press Photo versenytől, mert szerintük a megmérettetés elveszítette hitelét és magas szakmai színvonalát.

Magyar fotós sikerek, NATIONAL GEOGRAPHIK

2019-09-17