Alapította: Dékán István 1996-ban

Canon RF 50 mm f / 1.2L USM áttekintés DXOMARK

2019-06-19

Canon bejelentette az RF 50mm f / 1.2L USM ugyanabban az időben, mint az EOS R, az első teljes keret tükör nélküli kamera. Következésképpen a Canon RF-objektív tartója 54 mm átmérőjű és 20 mm-es karimás mélységgel rendelkezik. A Canon L sorozatának részeként professzionális fotósok számára készült, akik fényes, standard prime lencsét szeretnének.

A Canon a 15 lencsét 9 csoportból állította össze, 2 nagy átmérőjű, aszférikus lencseelemmel és 1 üvegszálas aszférikus lencsével, amely jobb képminőséget biztosít a keret sarkaiban, amikor a nyílás széles. Ezen kívül van egy ultra alacsony szórású (UD) lencsetag a kromatikus aberrációk csökkentésére. Az RF 50mm f / 1.2L USM is rendelkezik a Canon ASC (Air Sphere Coating), melynek célja, hogy javítsa a képminőséget háttérfény mellett minimalizálásával tükröződéseket, amelyek fáklyát .

Az autofókuszt egy gyűrűs típusú ultrahangos motor (USM) kezeli, amelynek elülső lencsefókuszja van. Ez az EOS R Dual Pixel CMOS AF technológiájával támogatja a teljes idejű kézi fókuszálást és a Movie Servo AF funkciót .

A legközelebbi élességállítási távolság 40 cm, ami 0,19-szeres nagyítási tényezőt eredményez. A lencse por- és vízálló is, lekerekített 10 pengéjű nyílással és 77 mm-es szűrőszál átmérővel rendelkezik.

Főbb előírások:

  • Teljes keretformátum
  • Csak a Canon RF-szerelvényben kapható
  • A f / 1.2 – f / 16 rekesznyílás tartománya
  • 77mm szűrő  menet
  • Minimális fókusztávolság : 40cm (15,7 ”)
  • Súly: 950 gramm (2,09 font)

Az objektív teljes képminősége

Teszteltük az RF 50 mm f / 1.2L USM lencsét a Canon EOS R-n, a vállalat 30,3 millió teljes képernyős tükör nélküli fényképezőgépén, és összesen 38 pontot ért el.

Ahogy az alpontok azt mutatják, a lencse nagyon jól szabályozza a kromatikus aberrációkat, és az átviteli és torzítási vezérlés egyaránt jó. A szokatlanul nagy maximális rekesznek azonban hatása van, az f / 1.4 és f / 1.8 optikával összehasonlítva az élességet lefelé húzza , és a matrica látható. Ennek ellenére az RF 50 mm f / 1.2L USM jól hasonlít a Canon korábbi 50 mm f / 1.2 objektívjéhez.

Képminőség összehasonlítva

Mivel a Canon RF-csatlakozó új, jelenleg csak nagyon korlátozott számú, közvetlenül kompatibilis objektív van. A Canon azonban olyan adapterek gyűjteményét kínálja, amelyek lehetővé teszik az EF-szerű optika használatát az új teljes képkocka tükör nélküli kameráiban. Ez érdekes (és lehetséges) az új RF 50mm f / 1.2L USM összehasonlítása néhány Canon EF-szerű optikával, valamint néhány ekvivalens lencsével a Nikon és a Sony teljes képkockás kamerákhoz.

Kattintson ide az interaktív DxOMark objektív összehasonlító eszköz megnyitásához.

Míg az RF 50 mm f / 1.2L USM verzi a Carl Zeiss, a Nikon, a Sigma és a Sony 50 mm f / 1.8 és f / 1.4-es régebbi (2009 előtti) lencséit, az nem egyezik meg az újabb optikával, mint a Sigma Art sorozat .

A teljes pontszám 38, az új RF 50mm f / 1.2L USM jobb, mint a régebbi Canon EF 50mm f / 1.2L USM, amely elért pontszáma 35. A fő javulás az irányítást a kromatikus aberrációt . A 20 µm értékű kromatikus aberráció valószínűleg észrevehető lesz az EF lencse segítségével készített képeknél; Azonban kevesebb, mint 5 µm-nél, ez sokkal kevésbé jelent problémát az RF 50 mm f / 1.2L USM-rel. Az új lencse egy kicsit javítja a régebbi Canon optikát a vignettálás, a torzítás és az élesség tekintetében.

Részletes összehasonlítások

Az RF 50 mm f / 1.2L USM teljesítményének részletesebb áttekintése érdekében összehasonlítjuk a Canon EF 50mm f / 1.2L USM készülékkel és a Sigma 50mm F1.4 DG HSM A készülékkel Canon EF illesztéssel.

Miközben teszteltük az RF 50mm f / 1.2L USM-et a 30Mp EOS R-en, mind a Canon EF 50mm f / 1.2L USM-t, mind a Sigma 50mm F1.4 DG HSM A-t teszteltük számos Canon DSLR-en, beleértve az 50Mp Canon készüléket is. EOS 5DS R és a 30Mp EOS 5D Mark IV. (A lencse adatbázis-összehasonlító  eszköz segítségével láthatja, hogy az egyes kamerákon hogyan működnek .)

Az 5DS R-ről a Canon 5D Mark IV-re való átállás az EF 50 mm f / 1.2L USM teljes pontszámát 31-re csökkenti, az élesség 21Mp-ről 19Mp-ra csökken. Az átviteli kisebb javulás kivételével (1,4 TStop vs 1,5 TStop) a többi érték változatlan marad. Hasonlóképpen, a Sigma 50 mm F1.4 DG HSM A élessége a kivételes 40Mp-ről 25Mp-re csökken, amikor az EOS 5DS R-ről az 5D Mark IV-re vált. Ez még mindig magasabb, mint a Canon RF objektívje, de azt mutatja, hogy a kamera kiválasztása milyen különbséget tesz.

Érdekes, hogy a Canon RF objektív, mint a Sigma optika, a f / 2-nél a legjobb teljesítményt nyújtja, míg az EF lencse a f / 1.2 legjobb.

Élesség

A Sigma lencse a három optika élvonalának egyértelmű vezetője. Azonban az RF 50 mm f / 1.2L USM nagy felbontású feladata a képkereten belüli egységes élesség fenntartása. A régebbi Canon lencsék nem egyezhetnek meg, akár a Canon 5DS R-re, akár az 5D Mark IV-re. A lencsék egyike sem jelent jelentős problémát az asztigmatizmussal, de az új rádiófrekvenciás optika különösen jó irányítás alatt tartja.

Az RF 50 mm f / 1.2L USM f / 1.8 és f / 8 között élesebb. A diffrakció hatása f / 11-nél egyre érzékelhetőbbé válik, a középső élességet pedig a másik két kameraéhoz viszonyítva csökkenti.

Az alábbi grafikon megmutatja, hogy a három lencsék f / 2,8-as teljesítményt nyújtanak az EF 50mm f / 1.2L USM és a Sigma 50mm F1.4 DG HSM A készülékkel a Canon 5DS R.-nél.

Az alábbi grafikon megmutatja, hogy a három lencsék f / 2.8-as teljesítményt nyújtanak az EF 50mm f / 1.2L USM és a Sigma 50mm F1.4 DG HSM A Canon 5D IV-nél.

Kromatikus aberráció

Az RF 50 mm f / 1.2L USM még szélesen nyitott, nagyon jól szabályozza a kromatikus aberrációkat, sokkal jobb, mint az EF 50mm f / 1.2L USM bármely nyílásánál, függetlenül attól, hogy a Canon 5D IV vagy az 5DS R.

Az alábbi grafikon mutatja az oldalirányú kromatikus aberráció szélességét a legszélesebb nyílásban. Az EF 50mm f / 1.2L USM két mérése átlépi az 5 µm-es vonalat, ahol a fringing általában a kép közepétől (0%) a sarokig (100%) vezető út körülbelül 40% -ánál észrevehető. Ennél is fontosabb, hogy a piros csatorna és a kék csatorna között több, mint 10 µm különbség van a keret egyes pontjain. A fringing valószínűleg látható marad a nagy kontrasztú élek mentén a keret sarkaihoz közel, de maguk a sarkok jobban szabályozhatók.

Eközben a Sigma 50mm F1.4 DG HSM A csak a keret távolabbi sarkaiban észrevehető, de még mindig nem felel meg a Canon RF objektív teljesítményének.

Geometriai torzítás

A torzítás általában nem jelent problémát az 50 mm-es objektíveknél, és egyértelmű, hogy ez nem jelent problémát a Canon RF 50 mm f / 1.2L USM készülékkel. A 0,2% -os pozitív érték nagyon csekély mértékű hordó torzulást mutat, de valószínűtlen, hogy észrevennénk még akkor is, ha olyan tárgyakat készít, mint például korlátok és építészet erős lineáris elemekkel. A régi Canon EF 50mm f / 1.2 objektív azonban 0,4% -os torzítást regisztrált, és ez a keret széleihez közelebbi egyenes vonalak jobban hajlítható. Finom lenne, de egy lelkes szemmel is meg lehet találni.

Vignettálás (sarok árnyékolás)

Szokatlan lenne, ha egy nagyon széles nyílású lencse nem szenved néhány vignettálástól, és a lencsék mindegyike szélesebb rekesznyílás-beállítással rendelkezik. Az 1/3-stop különbség a Canon RF 50 mm f / 1.2L USM és a Sigma 50mm F1.4 DG HSM A maximális rekeszében kb. kép. Azonban ez jobb, mint a Canon EF 50mm f / 1.2 objektív, amely olyan sarkokat hoz létre, amelyek közelebb állnak a sötétebbé, mint a Sigma optika.

Érdekes az alábbi grafikonban lévő leesési görbe alakja is. Míg a Sigma Art és a Canon RF objektívek a sarok fényerejének viszonylag állandó csökkenését mutatják, a Canon EF lencse képeinek külső széle meredekebb csökkenést mutat. Ez azt jelenti, hogy a sarok árnyékolása valószínűleg észrevehetőbb lesz, és az expozícióval élesebb átmenetre lesz szükség.

Míg a matrica optikai hiba, a sarkok fokozatos sötétedése vonzó lehet, különösen a portréknál. Mindazonáltal, a sarok árnyékolása a 2EV feletti dallamhoz nagyon szélsőséges. Az f / 4-re történő lezárás csökkenti az RF 50 mm f / 1.2L USM legrosszabb vinjetjét 0,5EV körüli értékre, de a többi két lencsével ellentétben a további bezárásnak nincs jelentős hatása.

Sok esetben a 0,5EV-es vignettálás valószínűleg észrevétlen lesz, de előfordulhat, hogy egy tárgyat halvány, egyenletes tónusú háttérrel fényképezünk.

Következtetés: Az EF verziójának szilárd frissítése

Nincs hatalmas f / 1,2 50 mm-es objektív, amely összehasonlítja a Canon RF 50 mm f / 1.2L USM-et, és a legtöbb versenytársának f / 1,4 vagy f / 1,8 maximális nyílása van. Ha az optimális képminőség az Ön fő problémája, akkor a Sigma 50mm F1.4 DG HSM A jobb választást tesz lehetővé, bár nem lehet közvetlenül a Canon tükör nélküli fényképezőgépeire felszerelni. Ha azonban szüksége van az extra 1/3-os megvilágításra, akkor az RF-objektív jó szilárd javaslatot tesz, ami fokozódik a korábbi EF EF 50mm f / 1.2L USM-től.

Érdekes lesz látni, hogyan hasonlítja össze ezt a lencsét a Nikon Nikkor Z 58mm f / 0.95 S Noct-hoz, amely az idei évben érkezik.

Ebben a felülvizsgálatban összehasonlítottuk a Canon RF 50 mm f / 1.2L USM-et az EF-mount elődjével, és minőségi szempontból a legvalószínűbb riválisával egy másik márkától. Ne feledje, hogy a lencséket különböző kamerarendszereken és tartókon történő használatra tervezték, így az összehasonlítás nem feltétlenül alkalmazható.

A szokásos módon készíthet saját összehasonlításokat és mélyreható elemzéseket interaktív lencse-összehasonlító eszközünk segítségével .

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

Viszlát Olympus ? ! ?

2020-06-30

FotosHirek.hu

Breaking News

Szomorú hírrel kell bejelentkeznünk. Ahogy pár napja sorra érkeztek a különféle új fotográfiai eszközök bejelentése, úgy most egy negatív hír zárja a sort. Talán már tudod, hogy az Olympus évek óta szenved az eladásokkal, nem hozza az elvárt számokat, így fájó szívvel, de hamarosan el kell köszönnünk ettől a japán gyártól…

 

Az egész fotós piacot megrázta és egyben sokkolta is a hír, de valahol mégis “érthető” a döntés, hiszen nehéz versenyben maradni abban az időszakban, amikor a mobilok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak erre a csodálatos területre, amit fotográfiának hívunk, függetlenül attól, hogy valójában minőségben és kezelhetőségben vélhetően soha nem fogják felvenni a versenyt egy SLR , Milc, vagy MFT vázzal. Ám mégis, amióta megjelentek a mobilokban a kamera funkciók – és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások – szép lassan egyre nagyobb teret követelnek maguknak. Abba most ne menjünk bele, hogy a “mobilfotósok” a piacot mennyire formálják át, de mindenképpen jelen vannak.

Visszatérve… a hír szerint az Olympus képalkotási eszközöket gyártó részlegét a japán Industrial Partners, Inc. (“JIP”)  vásárolja fel. Azt nem tudni milyen összegért vette meg, de tekintettel arra, hogy e cég már a SONY Vaio  PC részleget is felvásárolta van mit a tejbe aprítani. :J A biznisz a tervek szerint 2020.09.30-ig végbe fog menni.

Ezt azt jelenti, hogy konkrétan nem szűnik meg fizikailag egyelőre, de vélhetően más néven és koncepció alapján fog folytatódni az értékesítés.

Olympus O-MD E-M10

Az Olympus 1937-ben adta ki első fényképezőgépét Semi-Olympus I néven. Ekkor a vázat még nem ők gyártották, hanem a Takachiho cégtől vették, és “csak” a Zuiko objektív ment saját brand alatt.

Egyes hírek szerint a cég képalkotásért felelős részlegének a hanyatlása 2011-re tehető, amikor elbocsátották az akkori vezérigazgatót a cégen belüli kétes ügyek miatt, illetve az sem segített igazán, hogy az utóbbi években inkább az orvosi eszközeire fektette a hangsúlyt, és ezáltal kicsit háttérbe szorultak a Zuiko objektívek, az OM-D, PEN vázak, Touch kompaktok promóciója.

Ez is érdekelhet:  Megérkezett: Olympus 12-45mm F4.0 PRO

Nem tudni pontosan mi a terv a közeljövőre nézve, bízunk benne valamilyen formában tovább élhet ez a “márka”.

UPDATE: 

Ahogy lenni szokott a sokféle hírforrás különféleképp értelmezte az Olympus bejelentését, így hozzánk is tévesen érkezett meg, de a mai nap folyamán az Olympus magyarországi képviselete pontosította a megjelent híreket. Facebook oldalukon a következő jelent meg:
“Az Olympus termékek nem szűnnek meg, nem vonul ki a piacról a márka, kizárólag a tulajdonosi kör változik. Az Olympus Corporation a jövőben az orvosi műszerek piacán szeretne továbbfejlődni, amely eddig is a vállalat fő bevételét adta, míg a fotó-optika üzletág kiválva, új tulajdonosi körrel működik a továbbiakban. A fejlesztések nem állnak le, a gyártás és a szerviz folyamatos, felhasználói oldalról semmilyen negatív változásra nem kell számítani. Sőt…
A tulajdonos váltás lehetőséget ad arra, hogy új lendületet kapjon az Olympus, most már maximális figyelemmel a digitális fotópiaci szegmensre . Az idénre tervezett 2 váz és 2 teleobjektív bejelentésére is számíthattok.”

 

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíjának és André Kertész Nagydíjának bejelentése.

2020-04-23