Alapította: Dékán István 1996-ban

NIKON D6 Pixinfo.com

2020-03-27

A Nikon még tavaly szeptemberben harangozta be, hogy készül az új D6 tükörreflexes fényképezőgépe, de akkor semmi konkrétumot nem árult el róla.
Most megtörtént a hivatalos bejelentés, így a részletek is nyilvánosak.

Most megtörtént a hivatalos bejelentés, így a részletek is nyilvánosak.

1 of 8

 

 

A Nikon D6 felbontása maradt 20,6 Mpixeles, mint az elődjéé, LiveView módban kontraszt alapú élességállítás érhető el. A gép az elődnél gyorsabb sorozatfelvételre képes. A maximális 14 kép/mp sebesség elektronikus blendevezérléssel ellátott objektívekkel érhető el. Felcsapott tükörrel, LiveView módban 10,5 kép/mp sorozatfelvétellel fotózhatunk, teljes csendben, illetve ugyanilyen helyzetben van lehetőség 30 kép/mp sebességre 8 Mpixeles, illetve 60 kép/mp-re 2 Mpixeles felbontásban.
A gép beépített GPS-t is tartalmaz, illetve még egy jó hír a profiknak: végre Kensington zárral rögzíthető a D6.

Továbbfejlesztették az autofókusz rendszert is, így a D6-ba 1,6× sűrűbben elhelyezett fókuszpontok találhatók, ahol minden fókuszpont három fókuszszenzort alkalmaz (lásd lentebb a bemutató diái). Ennek a háromszoros szorzónak a következtében a teljes fókuszpontok száma kicsit visszább esett, a korábbi 153 fókuszpont helyett a Nikon D6-nál 105 érhető el, viszont ezek mindegyike keresztszenzor és mindegyik ki is választható! A menüben 3D témakövetésnél szemérzékelés is beállítható (nem LiveView módnál)!
A középső fókuszmező érzékenysége -4,5 Fé, míg a többire -4 Fé érzékenységet adott meg a gyártó. A középső 15 fókuszpont F8 fényerővel is használható.


A fotózásnál ISO100 és ISO102400 közötti érzékenységet választhatunk, illetve kiterjeszthetjük ezt akár ISO 3.276.800-ra is. A záridő maximuma immár 30 perc is lehet (B módban).

Videofelvétel terén maradt az Ultra HD felbontás 30 kép/mp maximális képfrissítési sebességgel, de már van lehetőség élkiemelés használatára, valamint optimalizálták az MP4 rögzítést is.

A fotókat és videókat XQD vagy CFExpress memóriakártyákra menthetjük, ehhez a gép dupla memóriakártya foglalatot kínál. Arra is van lehetőség, hogy a különböző memóriafoglalatokba helyezett kártyákra különböző méretű JPEG képeket mentsünk (és persze a szokásos módon a RAW és JPEG együttes mentésének lehetősége is megmaradt).

1 of 18

 

 

A gyors képtovábbítás érdekében Gigabit Ethernet csatlakozó is került a D6-ra, amely a D5-énél 15%-kal gyorsabb lett.
Van lehetőség 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi-n keresztül a gép távoli vezérlésére is. A külső és opcionális WT-6 Wi-Fi adapter nagyobb hatótávolságot kínál, emellett FTP és HTTP alapú vezeték nélküli képtovábbítás is elérhető.

A Nikon D6 áprilistól lesz kapható, ára 7300 euró lesz, itthon a Nikon Magyarország Kft. információi szerint bruttó 2,5 M Ft-ért lesz megvásárolható.

A Nikon D6 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 20,8 Mpixel, full-frame CMOS
 • Érzékenység: ISO100-102400 1/3 Fé-enként, kiterjeszthető ISO50-3.276.800-ra
 • 105 pontos AF rendszer, mind keresztszenzor, fókuszpontonként 3 fókuszszenzor
 • pentaprizmás kereső: 0,72×-es nagyítás, 100% lefedettség, 17 mm-es betekintési távolság
 • 400 ezer expozícióval tesztelt zárszerkezet
 • 14 kép/mp sorozat követő AF-fel, elektronikus blendevezérlésű objektívvel
 • 10,5 kép/mp sorozat csendes módban (felcsapott tükörrel), 30 kép/mp 8 Mpixelen, 60 kép/mp 2 Mpixelen
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • LCD: 3,2″ 2,36 millió képpont, érintésérzékeny
 • UltraHD videórögzítés (30 kép/mp)
 • Time-lapse és programozott időzített sorozat készítés
 • dupla XQD/CFExpress Type B kártyahely
 • beépített GPS
 • Li-ion akkumulátor
 • USB Type-C, gigabit Ethernet és HDMI csatlakozás, 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi vezérlő

 

Sajtóközlemény:

MEGHATÁROZÓ ERŐ. GYORSABB MUNKAFOLYAMAT. ABSZOLÚT MEGBÍZHATÓSÁG. A NIKON D6.

Hollandia, Amszterdam 2020. február 12.: A Nikon ma bemutatja új DSLR zászlóshajóját: a D6-ot. A nehéz témákat érintő hírektől a nemzetközi sportig: ez a teljes képméretű fényképezőgép azon szakemberek igényeire ad választ, akik semmit nem bíznak a véletlenre.

A Nikon eddigi legnagyobb teljesítményű AF rendszerével és a valósidejű képátvitelhez szükséges gyors fényképezőgép-csatlakozásokkal a D6 lehetővé teszi a profi fotósok számára a megkötések nélküli alkotást és kivitelezést. Az új AF-motor minden eddiginél gyorsabb. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő a D5-nél 1,6-szor nagyobb lefedettséggel emeli a pontosságot egy teljesen új szintre. Ehhez adjon hozzá páratlan követési teljesítményt még a legmostohább fényviszonyok mellett is, és kiváló hatékonyságú témabemérést. A kijelölhető csoportos AF-mező mintázatok nagyobb választéka a felhasználók számára lehetővé teszi az AF-beállítás bármilyen feladathoz történő optimalizálását, és több tiszta felvétel készítését az eseményekről.

A fényképezőgép-csatlakozások biztosítják a kategória legnagyobb adatátviteli sebességét, amely fényképezés közben sem lassul le. A gördülékeny munkafolyamatok több lehetőséget kínálnak a legfontosabb felvételek kiválasztására és sorrendbe állítására, így nyújtva a fotósoknak előnyt ott, ahol minden egyes másodperc számít. A fényképezőgép nagy felbontású kijelzői mostantól jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak, és a D6 is azzal a robusztus vázzal rendelkezik, amely a D5-öt abszolút kedvenccé tette a profik körében.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „A D6 a Nikon D5 lenyűgöző utódja. A Nikon új zászlóshajója túlszárnyalja elődjét az iparág-meghatározó AF-képességek és a sokoldalú csatlakoztathatóság révén. Nem irányíthatja a történéseket, a világítást vagy a környezetet. De irányíthatja a D6-ot, és ez a DSLR hihetetlen felvételeket készít a meghatározó pillanatokról – hiba nélkül.”

Főbb jellemzők
Iparág-meghatározó 105 mezős AF. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő –4,5 fényértéket elérő érzékenységgel a középső élességponton, és –4 fényértéket elérő érzékenységgel minden más ponton. Csoportos AF-mező egyéni beállításokkal a páratlan színvonalú követéshez. Továbbfejlesztett jelenetfelismerési rendszer a korszerűbb témaérzékeléshez.
Győztes felvételek. A D6 segítségével a felhasználó megadhatja az élességállítás kezdőpontját az automatikus AF-mező használatával történő fényképezéskor, és az automatikus AF-mező vagy 3D-követés funkció használatakor lehetővé teszi az alany szemére történő fókuszálást.
Rendkívüli gyorsaság és pontosság. Használja ki az akár 14 kép/mp sebességű sorozatfelvételi sebességet teljes AF/AE használatával, vagy az akár 10,5 kép/mp sebességet AE-követéssel Néma fényképezés módban.
Csúcsmodellhez méltó képminőség. F-bajonettes objektívek. 20,8 MP-es, teljes képméretű CMOS-érzékelő. EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer. 180 000 képpontos RGB-érzékelő. 100–102 400 széles ISO tartomány range, kiterjeszthető ISO 3 280 000-ig, és csökkenthető egészen ISO 50-ig.
Gyors fényképezőgép-csatlakozások. Wi-Fi, Bluetooth és beépített GPS. A fényképezőgép vezetékes LAN-hálózata támogatja a 1000BASE-T szabványt, és kb. 15%-kal gyorsabb kommunikációt érhet el, mint az elismert D5.
0,72-szeres optikai kereső OLED-elemekkel. Lehetővé teszi minden részlet pontos ellenőrzését nagy látószögnél is, késedelem nélkül. A billenés- és dőlésszögkijelzők a keresőben jelennek meg.
Egyszerűsített munkafolyamat. Az éles és precíz, 3,2 hüvelyk méretű érintésérzékeny monitoron keresztül még lehetősége van a legfontosabb felvételek ellenőrzésére, kiválasztására és átvitelére. Küldje a legfontosabb felvételeket a sor elejére, amikor a képeket vezetékes LAN-hálózaton keresztül vagy a fényképezőgép Wi-Fi-kapcsolatán keresztül továbbítja egy számítógépre.
Sokoldalú kártyafoglalatok. A kettős kártyafoglalatokba XQD és CF express kártyákat egyaránt helyezhet – melyek a jelenleg elérhető leggyorsabb kártyák. Használja ki a gyors olvasási, írási és átviteli sebességet.
Ergonómiai fejlesztések. A nagyobb felbontású kijelzők jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak. A legfontosabb portok könnyedén elérhetők, még akkor is, ha vezeték nélküli jeladóval fényképez.
Strapabíró és biztonságos. A robusztus váz minden környezetre felkészült, és a D6 kompatibilis a megbízható Kensington-zárakkal.

Kapcsolódó linkek:

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

Kovács Mihály: ajánlom

2020-08-11
elonezet

Magyar leleményesség a kifogások és a Photoshop helyett: ilyen F1-fotókat még nem láttunk

https://www.youtube.com/watch?v=KppniusARGo

From Joshua Dunlop and Matyas Molnar:

2020-07-21

 Year in Budapest: Time-Lapse Movie

 

hotographer, if there was a simple way to create stunning time-lapse movies so striking and so captivating that your videos went viral… would you be interested?

What if you could create awe-inspiring time-lapse movies, without having to invest in expensive equipment or software… would that make it more accessible to you?

My name is Josh Dunlop, and here’s something few people know… You can create breath-taking time-lapse movies, 10x better than you can imagine now. All you need is a simple process.

Videos so engaging and exciting that others may accuse you of stealing footage from The Discovery Channel. You don’t need a fancy camera, and you don’t need expensive training.

And I’m going to prove it to you.

Keep an eye on your email inbox tomorrow ????