Alapította: Dékán István 1996-ban

NIKON D6 Pixinfo.com

2020-03-27

A Nikon még tavaly szeptemberben harangozta be, hogy készül az új D6 tükörreflexes fényképezőgépe, de akkor semmi konkrétumot nem árult el róla.
Most megtörtént a hivatalos bejelentés, így a részletek is nyilvánosak.

Most megtörtént a hivatalos bejelentés, így a részletek is nyilvánosak.

1 of 8

 

 

A Nikon D6 felbontása maradt 20,6 Mpixeles, mint az elődjéé, LiveView módban kontraszt alapú élességállítás érhető el. A gép az elődnél gyorsabb sorozatfelvételre képes. A maximális 14 kép/mp sebesség elektronikus blendevezérléssel ellátott objektívekkel érhető el. Felcsapott tükörrel, LiveView módban 10,5 kép/mp sorozatfelvétellel fotózhatunk, teljes csendben, illetve ugyanilyen helyzetben van lehetőség 30 kép/mp sebességre 8 Mpixeles, illetve 60 kép/mp-re 2 Mpixeles felbontásban.
A gép beépített GPS-t is tartalmaz, illetve még egy jó hír a profiknak: végre Kensington zárral rögzíthető a D6.

Továbbfejlesztették az autofókusz rendszert is, így a D6-ba 1,6× sűrűbben elhelyezett fókuszpontok találhatók, ahol minden fókuszpont három fókuszszenzort alkalmaz (lásd lentebb a bemutató diái). Ennek a háromszoros szorzónak a következtében a teljes fókuszpontok száma kicsit visszább esett, a korábbi 153 fókuszpont helyett a Nikon D6-nál 105 érhető el, viszont ezek mindegyike keresztszenzor és mindegyik ki is választható! A menüben 3D témakövetésnél szemérzékelés is beállítható (nem LiveView módnál)!
A középső fókuszmező érzékenysége -4,5 Fé, míg a többire -4 Fé érzékenységet adott meg a gyártó. A középső 15 fókuszpont F8 fényerővel is használható.


A fotózásnál ISO100 és ISO102400 közötti érzékenységet választhatunk, illetve kiterjeszthetjük ezt akár ISO 3.276.800-ra is. A záridő maximuma immár 30 perc is lehet (B módban).

Videofelvétel terén maradt az Ultra HD felbontás 30 kép/mp maximális képfrissítési sebességgel, de már van lehetőség élkiemelés használatára, valamint optimalizálták az MP4 rögzítést is.

A fotókat és videókat XQD vagy CFExpress memóriakártyákra menthetjük, ehhez a gép dupla memóriakártya foglalatot kínál. Arra is van lehetőség, hogy a különböző memóriafoglalatokba helyezett kártyákra különböző méretű JPEG képeket mentsünk (és persze a szokásos módon a RAW és JPEG együttes mentésének lehetősége is megmaradt).

1 of 18

 

 

A gyors képtovábbítás érdekében Gigabit Ethernet csatlakozó is került a D6-ra, amely a D5-énél 15%-kal gyorsabb lett.
Van lehetőség 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi-n keresztül a gép távoli vezérlésére is. A külső és opcionális WT-6 Wi-Fi adapter nagyobb hatótávolságot kínál, emellett FTP és HTTP alapú vezeték nélküli képtovábbítás is elérhető.

A Nikon D6 áprilistól lesz kapható, ára 7300 euró lesz, itthon a Nikon Magyarország Kft. információi szerint bruttó 2,5 M Ft-ért lesz megvásárolható.

A Nikon D6 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 20,8 Mpixel, full-frame CMOS
 • Érzékenység: ISO100-102400 1/3 Fé-enként, kiterjeszthető ISO50-3.276.800-ra
 • 105 pontos AF rendszer, mind keresztszenzor, fókuszpontonként 3 fókuszszenzor
 • pentaprizmás kereső: 0,72×-es nagyítás, 100% lefedettség, 17 mm-es betekintési távolság
 • 400 ezer expozícióval tesztelt zárszerkezet
 • 14 kép/mp sorozat követő AF-fel, elektronikus blendevezérlésű objektívvel
 • 10,5 kép/mp sorozat csendes módban (felcsapott tükörrel), 30 kép/mp 8 Mpixelen, 60 kép/mp 2 Mpixelen
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • LCD: 3,2″ 2,36 millió képpont, érintésérzékeny
 • UltraHD videórögzítés (30 kép/mp)
 • Time-lapse és programozott időzített sorozat készítés
 • dupla XQD/CFExpress Type B kártyahely
 • beépített GPS
 • Li-ion akkumulátor
 • USB Type-C, gigabit Ethernet és HDMI csatlakozás, 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi vezérlő

 

Sajtóközlemény:

MEGHATÁROZÓ ERŐ. GYORSABB MUNKAFOLYAMAT. ABSZOLÚT MEGBÍZHATÓSÁG. A NIKON D6.

Hollandia, Amszterdam 2020. február 12.: A Nikon ma bemutatja új DSLR zászlóshajóját: a D6-ot. A nehéz témákat érintő hírektől a nemzetközi sportig: ez a teljes képméretű fényképezőgép azon szakemberek igényeire ad választ, akik semmit nem bíznak a véletlenre.

A Nikon eddigi legnagyobb teljesítményű AF rendszerével és a valósidejű képátvitelhez szükséges gyors fényképezőgép-csatlakozásokkal a D6 lehetővé teszi a profi fotósok számára a megkötések nélküli alkotást és kivitelezést. Az új AF-motor minden eddiginél gyorsabb. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő a D5-nél 1,6-szor nagyobb lefedettséggel emeli a pontosságot egy teljesen új szintre. Ehhez adjon hozzá páratlan követési teljesítményt még a legmostohább fényviszonyok mellett is, és kiváló hatékonyságú témabemérést. A kijelölhető csoportos AF-mező mintázatok nagyobb választéka a felhasználók számára lehetővé teszi az AF-beállítás bármilyen feladathoz történő optimalizálását, és több tiszta felvétel készítését az eseményekről.

A fényképezőgép-csatlakozások biztosítják a kategória legnagyobb adatátviteli sebességét, amely fényképezés közben sem lassul le. A gördülékeny munkafolyamatok több lehetőséget kínálnak a legfontosabb felvételek kiválasztására és sorrendbe állítására, így nyújtva a fotósoknak előnyt ott, ahol minden egyes másodperc számít. A fényképezőgép nagy felbontású kijelzői mostantól jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak, és a D6 is azzal a robusztus vázzal rendelkezik, amely a D5-öt abszolút kedvenccé tette a profik körében.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „A D6 a Nikon D5 lenyűgöző utódja. A Nikon új zászlóshajója túlszárnyalja elődjét az iparág-meghatározó AF-képességek és a sokoldalú csatlakoztathatóság révén. Nem irányíthatja a történéseket, a világítást vagy a környezetet. De irányíthatja a D6-ot, és ez a DSLR hihetetlen felvételeket készít a meghatározó pillanatokról – hiba nélkül.”

Főbb jellemzők
Iparág-meghatározó 105 mezős AF. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő –4,5 fényértéket elérő érzékenységgel a középső élességponton, és –4 fényértéket elérő érzékenységgel minden más ponton. Csoportos AF-mező egyéni beállításokkal a páratlan színvonalú követéshez. Továbbfejlesztett jelenetfelismerési rendszer a korszerűbb témaérzékeléshez.
Győztes felvételek. A D6 segítségével a felhasználó megadhatja az élességállítás kezdőpontját az automatikus AF-mező használatával történő fényképezéskor, és az automatikus AF-mező vagy 3D-követés funkció használatakor lehetővé teszi az alany szemére történő fókuszálást.
Rendkívüli gyorsaság és pontosság. Használja ki az akár 14 kép/mp sebességű sorozatfelvételi sebességet teljes AF/AE használatával, vagy az akár 10,5 kép/mp sebességet AE-követéssel Néma fényképezés módban.
Csúcsmodellhez méltó képminőség. F-bajonettes objektívek. 20,8 MP-es, teljes képméretű CMOS-érzékelő. EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer. 180 000 képpontos RGB-érzékelő. 100–102 400 széles ISO tartomány range, kiterjeszthető ISO 3 280 000-ig, és csökkenthető egészen ISO 50-ig.
Gyors fényképezőgép-csatlakozások. Wi-Fi, Bluetooth és beépített GPS. A fényképezőgép vezetékes LAN-hálózata támogatja a 1000BASE-T szabványt, és kb. 15%-kal gyorsabb kommunikációt érhet el, mint az elismert D5.
0,72-szeres optikai kereső OLED-elemekkel. Lehetővé teszi minden részlet pontos ellenőrzését nagy látószögnél is, késedelem nélkül. A billenés- és dőlésszögkijelzők a keresőben jelennek meg.
Egyszerűsített munkafolyamat. Az éles és precíz, 3,2 hüvelyk méretű érintésérzékeny monitoron keresztül még lehetősége van a legfontosabb felvételek ellenőrzésére, kiválasztására és átvitelére. Küldje a legfontosabb felvételeket a sor elejére, amikor a képeket vezetékes LAN-hálózaton keresztül vagy a fényképezőgép Wi-Fi-kapcsolatán keresztül továbbítja egy számítógépre.
Sokoldalú kártyafoglalatok. A kettős kártyafoglalatokba XQD és CF express kártyákat egyaránt helyezhet – melyek a jelenleg elérhető leggyorsabb kártyák. Használja ki a gyors olvasási, írási és átviteli sebességet.
Ergonómiai fejlesztések. A nagyobb felbontású kijelzők jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak. A legfontosabb portok könnyedén elérhetők, még akkor is, ha vezeték nélküli jeladóval fényképez.
Strapabíró és biztonságos. A robusztus váz minden környezetre felkészült, és a D6 kompatibilis a megbízható Kensington-zárakkal.

Kapcsolódó linkek:

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

Kihirdették a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait

2021-04-16

A tavalyi évet a koronavírus-járvány tematizálta, így nem meglepő, hogy a 39. Magyar Sajtófotó Pályázatra beérkezett 7237 pályamű jelentős része is a pandémia következményeivel foglalkozott. A zsűritagok közös döntése alapján azonban nem kapott külön kategóriát a járvány.

Koronavírusos beteget ápoló nővér, Covid-tesztre váró hajléktalan, otthon edző élsportolók, online oktatás. A 2020-as évet mindenki felismeri a fenti összefoglalókból. A fotóriportereket is a pandémia kötötte le tavaly. A pályázaton díjazott fotókból válogattunk a Nagyképen.

A győztes fotók listáját kapcsolódó cikkünkben olvashatják.

 

Escher Károly díj a legjobb Magyarországon készült hírképért, Hír-, eseményfotó kategória 1. díj: Segítő kéz - Koronavírussal fertőzött beteget látnak el a Dél-pesti Centrumkórház,
            Szent László Kórház infektológia intenzív osztályán.
            Budapest, 2020.05.20.

Escher Károly-díj a legjobb, Magyarországon készült hírképért, Hír-, eseményfotó kategória 1. díj: Segítő kéz – Koronavírussal fertőzött beteget látnak el a Dél-pesti Centrumkórház, Szent László Kórház infektológiai intenzív osztályán. Budapest, 2020. 05. 20.(Fotó: Hegedűs Róbert / Magyar Hírlap / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Hír-, eseményfotó kategória 3. díj: Covid-19 - A Salvatore egyesület munkatársai túlélőcsomagokat osztanak szét a rászorulóknak a karantén idején, Maksán, Romániában

Hír-, eseményfotó kategória 3. díj: Covid–19 – A Salvatore egyesület munkatársai túlélőcsomagokat osztanak szét a rászorulóknak a karantén idején Maksán, Romániában(Fotó: Huszár Szilamér / Háromszék Napilap, külső munkatárs / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Képriport kategória 1. díj: A Covid-19 éve Magyarországon - Védőmaszkot viselő diákok, a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban, 2020. május 6-án

Képriport kategória 1. díj: A Covid–19 éve Magyarországon – Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2020. május 6-án(Fotó: Balogh Zoltán / MTI / MTVA / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Képriport kategória 1. díj: A Covid-19 éve Magyarországon - Védőruhát viselő mentők koronavírussal fertőzött beteget látnak el otthonában 2020. november 25-én

Képriport kategória 1. díj: A Covid–19 éve Magyarországon – Védőruhát viselő mentők koronavírussal fertőzött beteget látnak el otthonában 2020. november 25-én(Fotó: Balogh Zoltán / MTI / MTVA / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Mindennapi élet (egyedi) kategória 1. díj: Szilveszter - Online szilveszter a barátokkal Budakeszin, Magyarországon, 2020 december 31-én

Mindennapi élet (egyedi) kategória 1. díj: Szilveszter – Online szilveszter a barátokkal Budakeszin, Magyarországon 2020. december 31-én(Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Mindennapi élet (sorozat) kategória 3. díj: Amióta a fiam meghalt, újra szívom - Viktória macskájával él együtt

Mindennapi élet (sorozat) kategória 3. díj: Amióta a fiam meghalt, újra szívom – Viktória a macskájával él együtt(Fotó: Török János / Délmagyarország / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Művészet (egyedi) kategória 3. díj: Vastaps - Varvara Nyepomnyascsaja, a világhírű moszkvai születésű zongorista, meghajol a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében rendezett koncertjét követően. A koncertet, a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozásoknak miatt, közönség nélkül rendezték. Budapest, 2020.11.13.

Művészet (egyedi) kategória 3. díj: Vastaps – Varvara Nyepomnyascsaja, a világhírű, moszkvai születésű zongorista meghajol a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében rendezett koncertjét követően. A koncertet a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okán közönség nélkül rendezték. Budapest, 2020. 11. 13.(Fotó: Fazekas István / HVG / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Művészet (sorozat) kategória 2. díj: A zene házhoz megy - Az előadás sötétedés után is folytatódott

Művészet (sorozat) kategória 2. díj: A zene házhoz megy – Az előadás sötétedés után is folytatódott(Fotó: Béres Márton / Népszava / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Sport (egyedi) kategória 1. díj: Szabadrúgás - Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa, fekszik a földön szabadrúgás alatt, a Juventus elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen, a Puskás Arénában, 2020. november 4-én

Sport (egyedi) kategória 1. díj: Szabadrúgás – Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa fekszik a földön szabadrúgás alatt a Juventus elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 4-én(Fotó: Szabó Bernadett / Reuters / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Sport (egyedi) 3. díj: Amikor kirepül - Tallósi Péter és Kovács Péter mérkőzése a 97. Papp László Országos Ökölvívó Bajnokság 81 kg-os döntőjében. Győr, 2020.10.31.

Sport (egyedi) 3. díj: Amikor kirepül – Tallósi Péter és Kovács Péter mérkőzése a 97. Papp László Országos Ökölvívó-bajnokság 81 kg-os döntőjében. Győr, 2020. 10. 31.(Fotó: Rózsa Tamás / Szabadfoglalkozású / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Sport (sorozat) kategória 1. díj: Karantén edzés - Ilyés Laura Vanda válogatott úszó, serdülő magyar bajnok, felnőtt magyar bajnok, korosztályos csúcstartó, a koronavírus miatt elrendelt karantén idején, a maga és a környezetében élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva, egy kerti medencében, edzője felügyelete mellett, egyedül edz

Sport (sorozat) kategória 1. díj: Karanténedzés – Ilyés Laura Vanda válogatott úszó, serdülő magyar bajnok, felnőtt magyar bajnok, korosztályos csúcstartó a koronavírus miatt elrendelt karantén idején a maga és a környezetében élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva egy kerti medencében, edzője felügyelete mellett egyedül edz(Fotó: Szalmás Péter / Magyar Olimpiai Bizottság / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Sport (sorozat) kategória 1. díj: Karantén edzés - Szász Emese Judit olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes párbajtőrvívó, a koronavírus miatt elrendelt karantén idején, a maga és a környezetében élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva, otthonában, kilenc hónapos ikergyermekei társaságában edz

Sport (sorozat) kategória 1. díj: Karanténedzés – Szász Emese Judit olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes párbajtőrvívó a koronavírus miatt elrendelt karantén idején a maga és a környezetében élők védelmében a szociális távolságtartás szabályait betartva otthonában, kilenc hónapos ikergyermekei társaságában edz(Fotó: Szalmás Péter / Magyar Olimpiai Bizottság / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Sport (sorozat) kategória 1. díj: Karantén edzés - Bacskai Balázs Európa-bajnok ökölvívó, olimpikon, a koronavírus miatt elrendelt karantén idején, a maga és a környezetében élők védelmében, a szociális távolságtartás szabályait betartva, egy panelház tetején egyedül edz

Sport (sorozat) kategória 1. díj: Karanténedzés – Bacskai Balázs Európa-bajnok ökölvívó, olimpikon a koronavírus miatt elrendelt karantén idején a maga és a környezetében élők védelmében a szociális távolságtartás szabályait betartva egy panelház tetején egyedül edz(Fotó: Szalmás Péter / Magyar Olimpiai Bizottság / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Természet és tudomány (egyedi) kategória 2. díj: Szomjas vagyok - A képet 2020. nyarán, a Tisza tónál készítettem egy csodaszép, szélcsendes hajnalon, amikor egy fattyúszerkő ivott a tó tükörsima vizéből

Természet és tudomány (egyedi) kategória 2. díj: Szomjas vagyok – A képet 2020 nyarán a Tisza-tónál készítettem egy csodaszép, szélcsendes hajnalon, amikor egy fattyúszerkő ivott a tó tükörsima vizéből(Fotó: Szabó Irma / Szabadfoglalkozású / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Különdíj a fenntarthatóság eszméjéért, Természet és tudomány (sorozat) 3. díj: A fenntarthatóság tájképei - Villacanas szélerőmű park a vulkanikus és szeles El Romeral hegy tetején, miközben a lankás domboldalakat mozaikszerű olivamezők tarkítják. Toledo, Spanyolország. December 31. 2018. A Föld egyre növekvő népessége egyértelműsíti, hogy a víz, az étel és az energia előállítása az előttünk álló legnagyobb történelmi kihívások, ennek megfelelően Toledo megyében maximálisan kihasználják a területi adottságokat. Ezt a fotót december 31-én készítettem az év utolsó óráiban, így számomra egyfajta fogadalom, üzenet lett a nagyvilágnak, hogy valóban itt az ideje változtatni a környezetünkhöz való hozzáállásunkon

Különdíj a fenntarthatóság eszméjéért, Természet és tudomány (sorozat) 3. díj: A fenntarthatóság tájképei – A Villacanas szélerőműpark a vulkanikus és szeles El Romeral hegy tetején, miközben a lankás domboldalakat mozaikszerű olívamezők tarkítják. Toledo, Spanyolország, 2018. 12. 31. A föld egyre gyarapodó népessége egyértelműsíti, hogy a víz, az étel és az energia előállítása az előttünk álló legnagyobb történelmi kihívások, ennek megfelelően Toledo megyében maximálisan kihasználják a területi adottságokat. Ezt a fotót december 31-én készítettem, az év utolsó óráiban, így számomra egyfajta fogadalom, üzenet lett a nagyvilágnak, hogy valóban itt az ideje változtatni a környezetünkhöz való hozzáállásunkon(Fotó: Radisics Milán / Radex Media Group / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória 1. díj: Tesztre várva - Tesztre várakozik egy hajléktalan ember a budapesti Fűtött utca hajléktalanszállón. Több hajléktalan ember tavasszal, a koronavírus elől, hajléktalanszállókon keresett menedéket. A koronavírus azonban különösen veszélyes lehet a zárt közösségekben, így tesztekkel próbálták megállítani terjedését

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória 1. díj: Tesztre várva – Tesztre várakozik egy hajléktalan ember a budapesti Fűtött utca hajléktalanszállón. Több hajléktalan ember tavasszal a koronavírus elől hajléktalanszállókon keresett menedéket. A koronavírus azonban különösen veszélyes lehet zárt közösségekben, így tesztekkel próbálták megállítani a terjedését(Fotó: Stiller Ákos / Szabadfoglalkozású / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díj: Áraink forintban értendők - Terpes, Legyes söröző - A kocsmárosokkal folytatott rövid beszélgetések során mindenki egyetértett azzal, hogy a vidéki élet, így a kocsmai élet is elhalványulóban van. A változásokért első sorban a cigistoppot, a játékgépek betiltását, a dohányboltok megjelenését és az internet elterjedését tartják felelősnek, ezen túl problémaként említették azt is, hogy a fiatalok a nagyobb városokba költöznek, nyugdíjasokból pedig egyre kevesebb van

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díj: Áraink forintban értendők – Terpes, Legyes söröző – A kocsmárosokkal folytatott rövid beszélgetések során mindenki egyetértett azzal, hogy a vidéki élet, így a kocsmai élet is elhalványulóban van. A változásokért elsősorban a cigistopot, a játékgépek betiltását, a dohányboltok megjelenését és az internet elterjedését tartják felelősnek, ezen túl problémaként említették azt is, hogy a fiatalok a nagyobb városokba költöznek, nyugdíjasokból pedig egyre kevesebb van(Fotó: Sivák Zsófia / Szabadfoglalkozású / Magyar Sajtófotó Pályázat)

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díj: Áraink forintban értendők - Szihalom, Vadász söröző

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díj: Áraink forintban értendők – Szihalom, Vadász söröző(Fotó: Sivák Zsófia / Szabadfoglalkozású / Magyar Sajtófotó Pályázat)

A Fotóriporteri Életműdíjat 2021-ban Benkő Imre kapta

2021-04-09
elonezet

ózd

BENKŐ IMRE