Alapította: Dékán István 1996-ban

Kezünkben a Föld - az év legjobb természetfotói 2018

2019-06-02

Az év természetfotósa pályázat legjobb képei látványos lenyomatát adják a minket körülvevő természet sokszínűségének, de a varázslatos látvány egyre komolyabb figyelmeztetést is hordoz.

Az emberi tevékenység soha nem látott tempóban alakítja át a bolygó élővilágát. Valós a veszélye annak, hogy akár éveken-évtizedeken belül eltűnhet minden, amin a legelhivatottabb természetfotósok képein keresztül évről évre hüledezünk. 

A képeken végignézve nyer értelmet igazán a WWF kiemelése a 2018-as Élő Bolygó jelentésben:

Mi vagyunk az első generáció, akik tisztán láthatják a természet valódi értékét, és az emberiség végzetes hatását is az élővilágra. De talán mi vagyunk az utolsó generáció is, akik ezt még visszafordíthatják.

A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége immár 26. alkalommal hirdetett éves pályázatára 4000 kép érkezett. A Lenergy - Az Év Természetfotósa 2018 pályázat legjobb képeiből nyílt kiállításnak idén a Magyar Természettudományi Múzeum ad otthont. 
A november 6-án nyíló kiállítás 2019.január 21-ig látogatható.

Az Év Természetfotója 2018-ban - Nagy Bertold: Délutáni pihenő - Miután leesett az első hó, először régi barátomat, egy macskabaglyot látogattam meg. Az oda vezető úton azon gondolkodtam, hogyan tudnám egy különleges képben megörökíteni a téli erdő hangulatát és a délutáni pihenőjét töltő baglyot. Végül a multiexpozíció mellett döntöttem…

Az Év Természetfotója 2018-ban - Nagy Bertold: Délutáni pihenő - Miután leesett az első hó, először régi barátomat, egy macskabaglyot látogattam meg. Az oda vezető úton azon gondolkodtam, hogyan tudnám egy különleges képben megörökíteni a téli erdő hangulatát és a délutáni pihenőjét töltő baglyot. Végül a multiexpozíció mellett döntöttem…(Fotó: Nagy Bertold / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Kezünkben a Föld - 3. díj - Ifj. Lőrincz Ferenc: Nylon - Sajnos egyre több a szemét a tengereinkben, óceánjainkban, és emiatt sok állat pusztul el. A képen egy nylonzacskóval játszó palackorrú delfin látható. Ez a találkozás számára most nem volt végzetes, a delfin inkább játékkén fogta fel, ahogy a fejére húzta a zacskót és a nap felé úszott benne... A kép a Shaab Abu Nuhas Zátonyon, Egyiptomban, a Vörös-tengeren készült.

Kezünkben a Föld - 3. díj - Ifj. Lőrincz Ferenc: Nylon - Sajnos egyre több a szemét a tengereinkben, óceánjainkban, és emiatt sok állat pusztul el. A képen egy nylonzacskóval játszó palackorrú delfin látható. Ez a találkozás számára most nem volt végzetes, a delfin inkább játékkén fogta fel, ahogy a fejére húzta a zacskót és a nap felé úszott benne... A kép a Shaab Abu Nuhas Zátonyon, Egyiptomban, a Vörös-tengeren készült.(Fotó: Ifj. Lőrincz Ferenc / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Állatok szemtől szemben - Dícséretre méltó - Kaszás Norbert: Mimikri - 
            Egy nyári hajnalon találtam rá erre a sisakos sáskára. Nagyon óvatosan közelítettem meg, és közben azon izgultam, hogy el ne ugorjon. Nagyon megtetszett a kompozíció ezzel a szokatlan formájú száraz növénnyel, és szerencsére sikerült pár képet készíteni róla. Ritkán fordult elő velem az, ami ennél a fotónál: még mielőtt elkészítettem volna a képet, már tudtam, hogy mi lesz a címe. Ez a sáska olyan szépen beleolvadt a környezetébe, hogy a képcím szinte adta magát.

Állatok szemtől szemben - Dícséretre méltó - Kaszás Norbert: Mimikri - Egy nyári hajnalon találtam rá erre a sisakos sáskára. Nagyon óvatosan közelítettem meg, és közben azon izgultam, hogy el ne ugorjon. Nagyon megtetszett a kompozíció ezzel a szokatlan formájú száraz növénnyel, és szerencsére sikerült pár képet készíteni róla. Ritkán fordult elő velem az, ami ennél a fotónál: még mielőtt elkészítettem volna a képet, már tudtam, hogy mi lesz a címe. Ez a sáska olyan szépen beleolvadt a környezetébe, hogy a képcím szinte adta magát.(Fotó: Kaszás Norbert / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

A madarak viselkedése - 1. díj - Gódor Miklós: Röntgen... - 
            Egy saját magam által készített úszó lesben figyeltem a kócsagokat, ahogy ezen a verőfényes novemberi hajnalon a kis pocsolyákban fogságba esett apró halakra vadásznak. Hirtelen riadalom támadt, mikor egy öreg rétisas vitorlázott be a tó fölé...

A madarak viselkedése - 1. díj - Gódor Miklós: Röntgen... - Egy saját magam által készített úszó lesben figyeltem a kócsagokat, ahogy ezen a verőfényes novemberi hajnalon a kis pocsolyákban fogságba esett apró halakra vadásznak. Hirtelen riadalom támadt, mikor egy öreg rétisas vitorlázott be a tó fölé...(Fotó: Gódor Miklós / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Az állatok viselkedése - Dícséretre méltó - Kovács Norbert: Párkereső fények
            Júniusban varázslatos fényjátéknak lehetünk szemtanúi, ha vízpart melletti erdőben járunk. A szentjánosbogarak ebben a hónapban járják párkereső násztáncukat. Hogy felhívják magukra a másik fél figyelmét, a szürkület beálltával fényt bocsátanak ki. Ez a kép Komló közvetlen közelében készült, egy halastó partjától nem messze, az erdőben; a fotó 261 egymás utáni expozíció felhasználásával született.

Az állatok viselkedése - Dícséretre méltó - Kovács Norbert: Párkereső fények Júniusban varázslatos fényjátéknak lehetünk szemtanúi, ha vízpart melletti erdőben járunk. A szentjánosbogarak ebben a hónapban járják párkereső násztáncukat. Hogy felhívják magukra a másik fél figyelmét, a szürkület beálltával fényt bocsátanak ki. Ez a kép Komló közvetlen közelében készült, egy halastó partjától nem messze, az erdőben; a fotó 261 egymás utáni expozíció felhasználásával született.(Fotó: Kovács Norbert / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Ifjúsági kategória - 1. díj - Füssi-Nagy Regő: Szárnyalás - 
            Egy bodrogközi tanya kovácsműhelyében minden évben több tucatnyi füstifecske fészkel. Egy kis ablakon járnak ki-be. Ezt kihasználva, az ablak belső oldaláról kifelé fotóztam a hazatérő madarakat. A cikázó fecskékről nagyon nehéz a megfelelő pozícióban elkészíteni a fényképet. Sok időbe tellett, míg egy ilyen kép sikerült, ráadásul úgy, hogy a háttér is megfelelő.

Ifjúsági kategória - 1. díj - Füssi-Nagy Regő: Szárnyalás - Egy bodrogközi tanya kovácsműhelyében minden évben több tucatnyi füstifecske fészkel. Egy kis ablakon járnak ki-be. Ezt kihasználva, az ablak belső oldaláról kifelé fotóztam a hazatérő madarakat. A cikázó fecskékről nagyon nehéz a megfelelő pozícióban elkészíteni a fényképet. Sok időbe tellett, míg egy ilyen kép sikerült, ráadásul úgy, hogy a háttér is megfelelő.(Fotó: Füssi-Nagy Regő / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

A madarak viselkedése - Dícséretre méltó - Vörös Lóránt: A rózsaszín hadsereg
            A karibi flamingók a párzási és költési időszakban ezrével vándorolnak a kiválasztott költőhelyükre, Mexico Yucatan államának tengerpartján, La Ciénaga-nál. A képet háti-motoros siklóernyővel repülve készítettem.

A madarak viselkedése - Dícséretre méltó - Vörös Lóránt: A rózsaszín hadsereg A karibi flamingók a párzási és költési időszakban ezrével vándorolnak a kiválasztott költőhelyükre, Mexico Yucatan államának tengerpartján, La Ciénaga-nál. A képet háti-motoros siklóernyővel repülve készítettem.(Fotó: Vörös Lóránt / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Az emlősök viselkedése - Dícséretre méltó - Kovács Tamás: Tánc az ördöggel - 
            Még egy utolsó pillanat azelőtt, hogy a összecsapásának kísérteties hangja megtöri az alpesi hajnal békés csendjét.

Az emlősök viselkedése - Dícséretre méltó - Kovács Tamás: Tánc az ördöggel - Még egy utolsó pillanat azelőtt, hogy a összecsapásának kísérteties hangja megtöri az alpesi hajnal békés csendjét.(Fotó: Kovács Tamás / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Állatok szemtől szemben - Dícséretre méltó - Lóki Csaba: Sárkány - 
            Öreg rétisas portréja a Hortobágyról. A felvétel idén februárban készült egy esős-havas, szürke napon. A sasok már sötétben elkezdtek gyülekezni a les körül, később pedig még soha nem tapasztalt egyedszámban leptek meg minket. Az egyszerre a fényképezőgépeink előtt civakodó 26 rétisas mellett pár percre egy fiatal parlagi sas is a vendégünk volt. Érdekesség, hogy finn és lengyel gyűrűs madarakat is sikerült megfigyelnünk.

Állatok szemtől szemben - Dícséretre méltó - Lóki Csaba: Sárkány - Öreg rétisas portréja a Hortobágyról. A felvétel idén februárban készült egy esős-havas, szürke napon. A sasok már sötétben elkezdtek gyülekezni a les körül, később pedig még soha nem tapasztalt egyedszámban leptek meg minket. Az egyszerre a fényképezőgépeink előtt civakodó 26 rétisas mellett pár percre egy fiatal parlagi sas is a vendégünk volt. Érdekesség, hogy finn és lengyel gyűrűs madarakat is sikerült megfigyelnünk.(Fotó: Lóki Csaba / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Kezünkben a Föld - 2. díj - Orbán Péter: Élet és halál között - 
            Kétségtelen, hogy a klímaváltozás egyre több vihart okoz Magyarországon is. Egy nagyobb vihar eredményét láthatjuk ezen a képen, amely Bükkszentkereszt közelében készült, egy novemberi reggelen, 2017-ben.

Kezünkben a Föld - 2. díj - Orbán Péter: Élet és halál között - Kétségtelen, hogy a klímaváltozás egyre több vihart okoz Magyarországon is. Egy nagyobb vihar eredményét láthatjuk ezen a képen, amely Bükkszentkereszt közelében készült, egy novemberi reggelen, 2017-ben.(Fotó: Orbán Péter / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Az állatok viselkedése - 3. díj - Jakab Tibor: Királynő építkezik - 
            Tavasszal az első igazán meleg napon észrevettem, hogy egy darázs berepül a hullámpala alá. Kíváncsi lettem, vajon mi olyan fontos a számára, és láttam, hogy fészket épít. Mivel ilyenkor még nincs igazán mibe kapaszkodnia ezért egy pár pillanat erejéig lebeg a néhány kész sejt alatt – ezt a pillanatot sikerült megörökítenem. Pár nap múlva egy másik darázskirálynő is megpróbálta elfoglalni a félig kész fészket, amit nagy harc árán az építőnek sikerült megvédenie.

Az állatok viselkedése - 3. díj - Jakab Tibor: Királynő építkezik - Tavasszal az első igazán meleg napon észrevettem, hogy egy darázs berepül a hullámpala alá. Kíváncsi lettem, vajon mi olyan fontos a számára, és láttam, hogy fészket épít. Mivel ilyenkor még nincs igazán mibe kapaszkodnia ezért egy pár pillanat erejéig lebeg a néhány kész sejt alatt – ezt a pillanatot sikerült megörökítenem. Pár nap múlva egy másik darázskirálynő is megpróbálta elfoglalni a félig kész fészket, amit nagy harc árán az építőnek sikerült megvédenie.(Fotó: Jakab Tibor / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Az állatok viselkedése - 2. díj - Násfayné Kőházi Mária: Petefonalak fogságában - 
            Tavasszal, a hűvös vizekben párzó barna varangyok előszeretettel kapaszkodnak meg vízbe hullott ágakon, miközben a nőstények kibocsátják petefonalaikat. A kedvelt helyeken idővel olyan fonalerdő alakul ki, amelybe a későn jövők beleakadhatnak. Miután lefényképeztem, hosszan figyeltem ezt az elakadt párt, és meglepődtem, mennyire nehezen szakadnak, inkább csak nyúlnak ezek a fonalak. Nehezen tudtak szabadulni, pedig az éltető levegőre fel kellett jutniuk…

Az állatok viselkedése - 2. díj - Násfayné Kőházi Mária: Petefonalak fogságában - Tavasszal, a hűvös vizekben párzó barna varangyok előszeretettel kapaszkodnak meg vízbe hullott ágakon, miközben a nőstények kibocsátják petefonalaikat. A kedvelt helyeken idővel olyan fonalerdő alakul ki, amelybe a későn jövők beleakadhatnak. Miután lefényképeztem, hosszan figyeltem ezt az elakadt párt, és meglepődtem, mennyire nehezen szakadnak, inkább csak nyúlnak ezek a fonalak. Nehezen tudtak szabadulni, pedig az éltető levegőre fel kellett jutniuk…(Fotó: Násfayné Kőházi Mária / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

A madarak viselkedése - Dícséretre méltó - Daróczi Csaba: Vízreszállás - 
            Egy enyhe decemberi napon a reggeli órákban ültem ki a lesemre, hiszen a téli időszakban ilyenkor a legszebbek a fények. Nem sok madár jár ilyenkor erre, szinte csak a ragadozók. Nemsokára meg is érkezett ez a karvaly, és kereste az ideális helyet a leszállásra. Az itató közepére kialakított hely lett szimpatikus számára. Az objektívem remekül lekövette a mozdulatot, pedig ilyenkor csupán néhány centiméter a mélységélesség.

A madarak viselkedése - Dícséretre méltó - Daróczi Csaba: Vízreszállás - Egy enyhe decemberi napon a reggeli órákban ültem ki a lesemre, hiszen a téli időszakban ilyenkor a legszebbek a fények. Nem sok madár jár ilyenkor erre, szinte csak a ragadozók. Nemsokára meg is érkezett ez a karvaly, és kereste az ideális helyet a leszállásra. Az itató közepére kialakított hely lett szimpatikus számára. Az objektívem remekül lekövette a mozdulatot, pedig ilyenkor csupán néhány centiméter a mélységélesség.(Fotó: Daróczi Csaba / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Állatok és környezetük - Potyó Imre: A patak ura - 
            Hazánk legritkább őshonos rákfaja, a fokozottan védett, éjjeli életmódot folytató kövi rák egy november végi fagyos erdőben, a Börzsöny egyik tiszta vizű hegyi patakjában. Az elmúlt év legszebb estéin először a még lombos, holdfényes szeptemberi erdőben, később pedig a kopasz fák alatt komponáltunk. Célom olyan csodálatos fajokat is bemutatni, amelyek még a természetfotósok számára is kevésbé ismertek.

Állatok és környezetük - Potyó Imre: A patak ura - Hazánk legritkább őshonos rákfaja, a fokozottan védett, éjjeli életmódot folytató kövi rák egy november végi fagyos erdőben, a Börzsöny egyik tiszta vizű hegyi patakjában. Az elmúlt év legszebb estéin először a még lombos, holdfényes szeptemberi erdőben, később pedig a kopasz fák alatt komponáltunk. Célom olyan csodálatos fajokat is bemutatni, amelyek még a természetfotósok számára is kevésbé ismertek.(Fotó: Potyó Imre / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Fekete-fehér természetfotók - Esteban Sanchez: Pont, pont, vesszőcske... - 
            Nagy álmom volt egy kép a sarki rókáról (Alopex lagopus ssp. spitzbergensis), ahogy „beleolvad” a havas tájba. Talán ez a legkedvesebb a több száz képből, amit Svalbardon készíthettem. Mivel a fotó jóval a jegesmedveveszélyt jelző táblákon túl készült, ezért kellett mellém egy megfelelő helyismerettel rendelkező fegyveres kísérő is. Medvét nem láttunk – de szerencsére annál több rókát!

Fekete-fehér természetfotók - Esteban Sanchez: Pont, pont, vesszőcske... - Nagy álmom volt egy kép a sarki rókáról (Alopex lagopus ssp. spitzbergensis), ahogy „beleolvad” a havas tájba. Talán ez a legkedvesebb a több száz képből, amit Svalbardon készíthettem. Mivel a fotó jóval a jegesmedveveszélyt jelző táblákon túl készült, ezért kellett mellém egy megfelelő helyismerettel rendelkező fegyveres kísérő is. Medvét nem láttunk – de szerencsére annál több rókát!(Fotó: Esteban Sanchez / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Az emlősök viselkedése - Dícséretre méltó - Maráczi László: A nagyhal - 
            Sasfotózás közben a rétisasoknak kitett halat egyszer csak ellopta a ravasz róka. Ügyesen leszedte a tüskéről, és odébb állt vele. A kép épített lesből készült, állvánnyal.

Az emlősök viselkedése - Dícséretre méltó - Maráczi László: A nagyhal - Sasfotózás közben a rétisasoknak kitett halat egyszer csak ellopta a ravasz róka. Ügyesen leszedte a tüskéről, és odébb állt vele. A kép épített lesből készült, állvánnyal.(Fotó: Maráczi László / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Állatok és környezetük - Dícséretre méltó - Násfay Krisztina: Végvár - 
            A tengerparti sziklákon fészkelő fehér gólyákat Portugália nyugati partjainál fotóztam tavaly tavasszal. A késő délutáni időszakban olyan viharos szél fújt, hogy lesúlyozott állványról sem lehetett rázkódásmentes képeket készíteni. Végül a szél csendesültével az esti kék óra utolsó fényeit próbáltam kihasználni, hogy egy hosszú záridős felvételen a fészekre visszatérő gólyákat és közvetlen környezetüket, a hevesen hullámzó óceánt is megmutassam.

Állatok és környezetük - Dícséretre méltó - Násfay Krisztina: Végvár - A tengerparti sziklákon fészkelő fehér gólyákat Portugália nyugati partjainál fotóztam tavaly tavasszal. A késő délutáni időszakban olyan viharos szél fújt, hogy lesúlyozott állványról sem lehetett rázkódásmentes képeket készíteni. Végül a szél csendesültével az esti kék óra utolsó fényeit próbáltam kihasználni, hogy egy hosszú záridős felvételen a fészekre visszatérő gólyákat és közvetlen környezetüket, a hevesen hullámzó óceánt is megmutassam.(Fotó: Násfay Krisztina / Az Év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Tájak - 1. díj - Rakó Alex: Jelenés - 
            Az elmúlt évben több éjszakát töltöttem hullócsillagok fényképezésével. December 13-án a budaörsi Kő-hegyen a Geminida-meteorrajt szerettem volna fényképezni, az éjszakai városképpel. Az első sikeres expozíció után új nézőpontot kerestem. Hátat fordítottam a városnak, s arra lettem figyelmes, hogy valami kezd kirajzolódni az égbolton. Felélénkült a légmozgás, és pár alacsonyan érkező felhő beúszott a budai hegyek fölé – ekkor tárult a szemem elé a képen látható jelenség. A megvilágításnak köszönhetően a Kő-hegy csúcsán található kereszt és a tőle nagyjából száz méterre lévő Szeplőtelen Fogantatás kápolna sziluettje hatalmas méretekben jelent meg az égen, egymásra vetülve. A jelenség alig pár percig tartott, először a templomtorony, majd a kereszt is elhalványult.

Tájak - 1. díj - Rakó Alex: Jelenés - Az elmúlt évben több éjszakát töltöttem hullócsillagok fényképezésével. December 13-án a budaörsi Kő-hegyen a Geminida-meteorrajt szerettem volna fényképezni, az éjszakai városképpel. Az első sikeres expozíció után új nézőpontot kerestem. Hátat fordítottam a városnak, s arra lettem figyelmes, hogy valami kezd kirajzolódni az égbolton. Felélénkült a légmozgás, és pár alacsonyan érkező felhő beúszott a budai hegyek fölé – ekkor tárult a szemem elé a képen látható jelenség. A megvilágításnak köszönhetően a Kő-hegy csúcsán található kereszt és a tőle nagyjából száz méterre lévő Szeplőtelen Fogantatás kápolna sziluettje hatalmas méretekben jelent meg az égen, egymásra vetülve. A jelenség alig pár percig tartott, először a templomtorony, majd a kereszt is elhalványult.

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

Cseh sajtófotó bojkott

2019-09-19
elonezet

Több nemzetközileg is ismert és elismert cseh sajtófotós marad távol a 25. Czech Press Photo versenytől, mert szerintük a megmérettetés elveszítette hitelét és magas szakmai színvonalát.

Magyar fotós sikerek, NATIONAL GEOGRAPHIK

2019-09-17