Alapította: Dékán István 1996-ban

Magyar fotós képei a világ legjobb mobilfotói között!

2020-02-11

Keresnyei Vince két képe is különdíjat kapott a legnagyobb mobilfotós díjon, ahol már 20 kategóriában induhattak a világ legjobb mobilos művészei.

A Mobile Photo Awards 2011-ben azért jött létre, hogy megismertesse a világgal a mobilfotósok és művészek világát. Az immár 9. alkalommal megrendezett versenyen elért eredmény talán a legnagyobb elismerés, amit jelenleg egy mobilfotós elérhet.

 

A technológia, és a mobileszközök fejlődése jól látszik a nyerteseken. Nem abban, hogy élesebbek lennének a képek, telítettebbek a színek, de olyan alkotások is bekerültek, amiknek látszólag kevés közük az eredeti fotóhoz. A kitétel mára ugyanis az, hogy a képeket bárhogy lehet manipulálni, de csak a telefonon vagy tableten elérhető appokkal. Így a mobilos művészeknek is nagyobb tere van kiteljesedni, és többek között ilyen alkotásokkal bővülhetett a paletta (és ezek még nem is a visual FX kategóriában indultak):

Still Waiting for Love by Pati John

My Cinnamon Girl by Jane Schultz

Persze a képek java része alapvetően olyan, ami technikailag a mi iPhone-unkból is kijöhetett volna, ha épp eltaláltunk volna egy ennyire szép kompozíciót, fényeket, és még kicsit foglalkoztunk is volna az utómunkával. Az, hogy ehhez valójában hány embernek van megfelelő érzéke és elhivatottsága, az egy teljesen más kérdés.

Praying Mantis by Leigh Darilek

Idén összesen 20 kategóriában nevezhettek a művészek, kategóriánként 1 nyertessel és különdíjasokkal. A kategóriákat felsorolni is hosszú, mert van itt minden az önarcképtől kezdve a már említett Visual FX és Digital fine Artig, és a “hagyományosabb” utazós és utcai kategóriák mellett már a Sötétség is külön kategóriát kapott, amihez nyilván jól jött az éjjeli mód fejlődése például az iPhone-ban is. A kategóriák listáját az eredményhirdetés oldalán böngészheted végig, ahol a linkekre kattintva megtekintheted a nyertest és a különdíjasokat.

zangiel duplázott

Az idei Mobile Photography Awards különdíjasai között magyar nevet is találhatunk, méghozzá nem is egyszer! Keresnyei Vince nevét mi a szerkesztőségben először júliusban ismertük meg, akkor a 12. iPhone Photography Awardson kapott a Deákon lőtt képe különdíjat. A sárga szöcskéket azóta az Apple hivatalos Instáján is megosztotta.

Ezúttal két képe is különdíjat kapott. A csendélet kategóriában különdíjas “Szivárvány az ablakban” képe szakképzett kollégám szerint azért nagyszerű, mert látszik rajta a külső és a belső világ, és közte az elmosódott tér. Én ennyire nem értek hozzá, szerintem csak rohadt jó lett:

Rainbow in the Window Vince Keresnyei

Az utazás és kaland kategóriában kiemelt Szelim-Barlangban készült képe talán már nem ennyire összetett, egyszerűen azt látom, hogy nem kell a világ másik végére utaznunk, ha lélegzetelállító természetképet szeretnénk lőni. Vince Tatabányánál megállt, és nyert:

Szívből gratulálunk, Vince! Kövessétek Instán, mert nem áll le a tartalmakkal!

Forrás: Mobile Photography Awards

 

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

Viszlát Olympus ? ! ?

2020-06-30

FotosHirek.hu

Breaking News

Szomorú hírrel kell bejelentkeznünk. Ahogy pár napja sorra érkeztek a különféle új fotográfiai eszközök bejelentése, úgy most egy negatív hír zárja a sort. Talán már tudod, hogy az Olympus évek óta szenved az eladásokkal, nem hozza az elvárt számokat, így fájó szívvel, de hamarosan el kell köszönnünk ettől a japán gyártól…

 

Az egész fotós piacot megrázta és egyben sokkolta is a hír, de valahol mégis “érthető” a döntés, hiszen nehéz versenyben maradni abban az időszakban, amikor a mobilok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak erre a csodálatos területre, amit fotográfiának hívunk, függetlenül attól, hogy valójában minőségben és kezelhetőségben vélhetően soha nem fogják felvenni a versenyt egy SLR , Milc, vagy MFT vázzal. Ám mégis, amióta megjelentek a mobilokban a kamera funkciók – és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások – szép lassan egyre nagyobb teret követelnek maguknak. Abba most ne menjünk bele, hogy a “mobilfotósok” a piacot mennyire formálják át, de mindenképpen jelen vannak.

Visszatérve… a hír szerint az Olympus képalkotási eszközöket gyártó részlegét a japán Industrial Partners, Inc. (“JIP”)  vásárolja fel. Azt nem tudni milyen összegért vette meg, de tekintettel arra, hogy e cég már a SONY Vaio  PC részleget is felvásárolta van mit a tejbe aprítani. :J A biznisz a tervek szerint 2020.09.30-ig végbe fog menni.

Ezt azt jelenti, hogy konkrétan nem szűnik meg fizikailag egyelőre, de vélhetően más néven és koncepció alapján fog folytatódni az értékesítés.

Olympus O-MD E-M10

Az Olympus 1937-ben adta ki első fényképezőgépét Semi-Olympus I néven. Ekkor a vázat még nem ők gyártották, hanem a Takachiho cégtől vették, és “csak” a Zuiko objektív ment saját brand alatt.

Egyes hírek szerint a cég képalkotásért felelős részlegének a hanyatlása 2011-re tehető, amikor elbocsátották az akkori vezérigazgatót a cégen belüli kétes ügyek miatt, illetve az sem segített igazán, hogy az utóbbi években inkább az orvosi eszközeire fektette a hangsúlyt, és ezáltal kicsit háttérbe szorultak a Zuiko objektívek, az OM-D, PEN vázak, Touch kompaktok promóciója.

Ez is érdekelhet:  Megérkezett: Olympus 12-45mm F4.0 PRO

Nem tudni pontosan mi a terv a közeljövőre nézve, bízunk benne valamilyen formában tovább élhet ez a “márka”.

UPDATE: 

Ahogy lenni szokott a sokféle hírforrás különféleképp értelmezte az Olympus bejelentését, így hozzánk is tévesen érkezett meg, de a mai nap folyamán az Olympus magyarországi képviselete pontosította a megjelent híreket. Facebook oldalukon a következő jelent meg:
“Az Olympus termékek nem szűnnek meg, nem vonul ki a piacról a márka, kizárólag a tulajdonosi kör változik. Az Olympus Corporation a jövőben az orvosi műszerek piacán szeretne továbbfejlődni, amely eddig is a vállalat fő bevételét adta, míg a fotó-optika üzletág kiválva, új tulajdonosi körrel működik a továbbiakban. A fejlesztések nem állnak le, a gyártás és a szerviz folyamatos, felhasználói oldalról semmilyen negatív változásra nem kell számítani. Sőt…
A tulajdonos váltás lehetőséget ad arra, hogy új lendületet kapjon az Olympus, most már maximális figyelemmel a digitális fotópiaci szegmensre . Az idénre tervezett 2 váz és 2 teleobjektív bejelentésére is számíthattok.”

 

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíjának és André Kertész Nagydíjának bejelentése.

2020-04-23