Alapította: Dékán István 1996-ban

Fortepan Hírlevél / Tamási Miklósi

2021-07-17

 

 

Kedves Barátaink!

22 adományozó, 2100 fényképét töltöttük fel a Fortepan Friss sorozatába. Az ismerősnek tűnő, de megunhatatlan amatőr fotós hagyatékok mellett két fontos szerzőnk - Szalay Zoltán és Urbán Tamás - életművéből is mutatunk új képeket. Közel négyszáz fotót pedig az osztrák Nemzeti Könyvtár első világháborús gyűjteményéből válogattunk. 

80 fontos kép itt https://fortepan.hu/hu/photos/?latest&tag=best%20of

a teljes sorozat pedig itt látható https://fortepan.hu/hu/photos/?latest

 

 

Többen kérdezték tőlünk, hogy mi történt a régi Indexen futó Fortepan Nagykép rovattal. Lassan egy éve, hogy az Index újságíróinak felmondásával a sorozat is elköltözött. A rovatot a Capa Központ támogatásával, Virágvölgyi István szerkesztésében Heti Fortepan címmel folytatjuk. Újdonság, hogy a cikkek szabad felhasználással készülnek, vagyis bárki átveheti és újraközölheti a szövegeket, fotókat. Remek újságírók dolgozzák fel az adományozóink, képeink történeteit. Érdemes a péntek reggelt velünk kezdeni! 

Az hogy szabad felhasználással, vagyis CC licenccel publikáljuk a fotókat (az Önök fotóit!) mára természetessé vált. Ebben, a korlátok nélküli publikálásban hiszünk, ahol az olvasó-író-művész-diák kedvére böngészhet, tölthet le és közölhet fotókat. Időről-időre kísérleteket teszünk, hogy a közgyűjtemények fotótárait is efelé tereljük - be kell látnunk, hogy kevés sikerrel. Több mint tíz év alatt egyetlen nagyobb Múzeumot sem sikerült meggyőznünk arról, hogy a szabad felhasználás a kulcsa és értelme a múzeumi munkának. A digitális másolatban nem csak az a jó, hogy ezáltal megőrizhetjük az analóg nyersanyagra készült képet. Ugyanennyire fontos lenne, hogy amit egyszer digitalizáltunk, az legyen elérhető és közölhető bárkinek. Különösen igaz ez akkor, ha a fotó szerzője több mint hetven éve elhunyt. Az ilyen műalkotások esetén ugyanis automatikusan megszűnik a védettség, az alkotás szabadon felhasználhatóvá válik. Vajon miért nem követik közgyűjteményeink ezt a szabályt? A legőszintébben mondom: nem tudom. Talán többen kéne kérnünk, hogy Székely Aladár (1870-1940), Balogh Rudolf (1879–1944), Moholy-Nagy László (1895-1946) és társaik képeit tessék megosztani velünk? Vagy - ahogy Joachim Gauck vezetésével a keletnémet demokraták tették a Stasi iratokkal - jelképesen le kéne foglalnunk ezeket a fotókat? Vagy csak egy bátor múzeumi vezető kéne, aki jó példát mutat és a digitalizált hagyatékokat letölthetővé teszi az intézménye honlapján? Bárhogy is lesz, ez a jövő. Képek százezrei, sőt milliói (ha a közpénzen létrehozott, digitalizált és fenntartott MTI fotóarchív 13 millió fotójára gondolunk) lesz letölthető és publikálható egy évtizeden belül. Ez a jó hír. A rossz, hogy addig a Fortepan képeivel kell beérniük. Most éppen 152.951 fotóval a sűrű, kesze-kusza, rémes és mesebeli XX. századból.

Vissza az előző oldalra

Tartalmak

Megjelent: Canon EOS R3

2021-09-14
elonezet

Canon EOS R3

Megelőz. Túlszárnyal. Ismerd meg a tükör nélküli EOS gépet, amely forradalmasítja a mozgás fotózását. Örökítsd meg a megismételhetetlen pillanatokat 30 kép/mp sebességgel.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

MAGYARORSZÁG 365 FOTÓPÁLYÁZAT 2021

2021-09-09

 


 

 


 

FELHÍVÁS

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. A pályázatot Magyarország kormánya kezdeményezi a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, és a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködésben. A pályázatra amatőr és hivatásos fotósok is nevezhetnek.

A pályázati kiírás letöltése

KATEGÓRIÁK

Három kategóriában lehet pályázni: természet és táj, épített és tárgyi örökség, életképek.

 


TERMÉSZET ÉS TÁJ

 


ÉPÍTETT ÉS TÁRGYI ÖRÖKSÉG

 


ÉLETKÉPEK

DÍJAZÁS

A zsűri mindhárom kategóriában három díjat oszt ki.

1. helyezett: 1 millió forint
2. helyezett: 500 ezer forint
3. helyezett: 300 ezer forint

Internetes szavazás alapján minden kategóriában kiosztásra kerül közönségdíj, ezek értéke minden kategóriában 1 millió forint.

1 000 000 Ft

500 000 Ft

300 000 Ft

1 000 000 Ft

JELENTKEZÉS

FELTÉTELEK

Csak 2021. január 1-je után készült fotókkal lehet nevezni, de fotósorozat részeként korábban készült képek szerepelhetnek, amennyiben a sorozat tartalmaz legalább egy, a megadott időszakból származó képet is. Az alkotásoknak eredeti tartalmaknak kell lenniük. Korábbi, és más pályázatokon díjat nyert képek nem adhatók be. Egy pályázó maximum 25 pályaművet küldhet be, kategóriától függetlenül, amelyek lehetnek egyedi fotók vagy legfeljebb 10 képből álló sorozatok.

RÉSZTVEVŐK

A pályázaton 16. életévüket betöltött magyar állampolgárok és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgárai, amatőr és hivatásos fotográfusok vehetnek részt.

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ

Az elkészült alkotásokat 2021. október 18. éjfélig várjuk.

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA

A pályaműveket elektronikus úton lehet feltölteni a fotopalyazat.magyarorszag.hu oldalra egy online regisztrációt követően.

ÉRTÉKELÉS

A pályaműveket 5 tagú szakmai zsűri bírálja el. A legjobb képek alkotói a három kategóriában közönségdíjat is kaphatnak a fotopalyazat.magyarorszag.hu oldalon meghirdetett internetes szavazás alapján.

ADATVÉDELEM

Általános szerződési feltételek letöltése

ZSŰRI

Kaiser Ottó

fotográfus, a zsűri elnöke

Keleti Éva

Kossuth-díjas fotográfus

Haris László

fotóművész, érdemes művész,
a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja

Potyó Imre

környezetkutató, a 2020-as pályázat díjazottja, az év természetfotósa 2018, 2020

Szecsődi Balázs

fotográfus

REGISZTRÁCIÓ

Teljes név

E-mail

Cím

Telefonszám

Jelszó

Jelszó újra

 

 

 

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

* Elfogadom az Általános Szerződési Feltételeket, és az annak részét képező Adatkezelési szabályzatot.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda a későbbi kapcsolattartás céljából a regisztráció során megadott személyes adataimat (név, e-mail-cím, telefonszám) visszavonásomig kezelje.

* Elmúltam 18 éves

 

vagy Szülői hozzájárulás feltöltése

Hozzájáruló nyilatkozat letöltése

 

 

Magyarország Kormánya

Magyar Turisztikai Ügynökség

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Magyar Természetjáró Szövetség

Impresszum