Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Lexikon
LISTA A Á B C D E É F G H I J K L M N O Ö P R S SZ T U Ü V X Y Z ZS EGYÉB
T
teljes nyílás full aperture
A teljes nyílás az objektív legnagyobb rekesznyílása. Ilyenkor az egész lencsefelület részt vesz a képalkotásban, így a kirajzolt kép a lehető legvilágosabb.

tömörítés file compression
Quality Level A digitális adatállományok nagy méretűek lehetnek, azaz sok számjegyből állnak. A tömörítési eljárások lehetővé teszik az állomány méretének (számjegyeinek) csökkentését. Így kevesebb helyet foglal el az adathordozón illetve gyorsabban, könnyebben kezelhető. Később egy másik művelettel (kicsomagolás) visszaállítható az eredeti állomány. Vannak veszteség nélküli és veszteséges tömörítési eljárások. Ez utóbbiaknál a kicsomagolás után nem teljesen az eredeti állományt kapjuk vissza.

tükörreflexes fényképezőgép SLR, Single lens reflex camera
Ezeknél a fényképezőgépeknél alaphelyzetben az objektív mögött 45 fokban elhelyezett tükör vetíti a képet a kereső mattüvegére. A keresőbe nézve ezt az objektív által kirajzolt képet látjuk. A tükör mögött van a zárszerkezet. A kioldógomb lenyomásakor a tükör felcsapódik, és így a fény a zárszerkezet nyitásakor a szenzorra juthat. A tükörreflexes rendszert cserélhető objektíves fényképezőgépeknél használják.

túlexpozíció Overexposure
Az optimálisnál nagyobb expozíció, amely már a képeredmény észrevehető romlását eredményezi.
számláló