Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Lexikon
LISTA A Á B C D E É F G H I J K L M N O Ö P R S SZ T U Ü V X Y Z ZS EGYÉB
S
szenzor sensor
Képérzékelő. A fényképezőgépekben lévő elektronikus képérzékelők összefoglaló neve (CCD, CMOS, NMOS, stb..). Szenzornak hívjuk még az aufókusz vagy a fénymérő érzékelőit is.

színhőmérséklet Color temperature
A fehér fény különböző színű fények keveréke. Az egyes fényforrások fénye nem azonos arányban tartalmazza az egyes színeket. Ezért fényük színe nem egyforma. A színhőmérséklet a fény színösszetételére utaló adat. Mértékegysége a Kelvin (K)

szinkronidő
Vakuszinkronidő. A redőnyzáras fényképezőgépek zárszerkezete úgy képzi a rövid záridőket, hogy csak egy keskeny rés fut végig a szenzor előtt. Ezért ilyenkor nincs olyan időpillanat, amikor a szenzor egész felülete egyidejűleg megvilágítható. Ezért a hagyományos vakukat az ilyen rövid időkhöz nem lehet használni, mert nem a vaku villanásával nem lesz kivilágítva az egész képfelület. A vakuszinkronidő az a legrövidebb záridő, amelynél még van olyan pillanat, amikor a teljes képkapu nyitva van, így a vaku villanása kivilágítja az egész szenzorfelületet.

szórt fény diffuse light
Ha a fény viszonylag nagy felületről a tér minden irányában szétszóródva érkezik, akkor szórt fényről beszélünk. Ilyen a világítás árnyékban, derült vagy borult időben. Műteremben a szoftbox nevű fényformálóval vagy nagy fényvisszaverő felülettel lehet szórt fényt előállítani.

szpot fénymérés spot measuring
Ennél a mérési módnál a fénymérés csak a képmező közepén vagy más részén egy megjelölt kis körben (átmérő: 3-5 mm) történik. A spot méréssel meghatározható a téma viszonylag kis részletének helyes expozíciója.
számláló