Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Lexikon
LISTA A Á B C D E É F G H I J K L M N O Ö P R S SZ T U Ü V X Y Z ZS EGYÉB
R
RAW formátum RAW format
Nyers képformátum. A RAW állományok feldolgozás nélkül tartalmazzák a szenzorból kiolvasott képi információt. Ezért ez egy nagy információtartalmú formátum. Ebből egy második lépésben készül el a szabványos képfájl, ami már a beállított képi paramétereket is tartalmazza.

redőny
A redőnyzáras fényképezőgépek zárszerkezetének része. A korszerű záraknál a redőny vékony, egymásra csúszó fémlemezekből áll. Az exponálás előtt és után ezek elzárják a fény útját. A kioldógomb megnyomásakor a redőnyök elmozdulásával jut a fény a szenzorra.

rekesz előválasztás Aperture priority
Időautomata üzemmód. A megvilágítási automatika egyik formája. Ilyenkor a rekeszértéket kézzel kell beállítani. Ehhez a fénymérő adatai alapján a fényképezőgép választ és állít be megvilágítási időt

rekesznyílás aperture
Rekesznyílás (relatív nyílás) Az objektívben a fényrekesz lamellái által le nem fedett lencsefelület. Ezen hatolnak keresztül a képalkotó fénysugarak. A rekesznyílás nagysága (felülete) befolyásolja a kirajzolt kép világosságát. A rekesznyílást a fényrekesz segítségével lehet szabályozni. (Lásd még: rekeszértékek)

rendszervaku system flash
A fényképezőgépekhez készített kisvaku. Elektronikája együttműködik a fényképezőgéppel. Ennek köszönhetően sokféle szolgáltatást nyújt. Jellemzően: Aktív AF mezőhöz kapcsolt vakufénymérés, elővillantásos fénymérés, szinkronizálás második redőnyre, rövid idejű vakuszinkron, hosszú idejű vakuszinkron, vörösszem-hatás csökkentés, külső vaku vezérlése, több vaku összehangolt vezérlése, stb.
számláló