Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Lexikon
LISTA A Á B C D E É F G H I J K L M N O Ö P R S SZ T U Ü V X Y Z ZS EGYÉB
M
makroobjektív macro lens
A makroobjektívek közeli felvételek készítéséhez tervezett speciális objektívek. Ezekkel egyrészt külön segédeszköz nélkül is be lehet állítani az élességet kis távolságra. Másrészt olyan optikai felépítéssel rendelkeznek, ami közeli felvételeknél is jó minőségű képet eredményez

mattüveg
Sík üveglap, amely az egyik oldalán érdesített, matt. A matt felületen a fény szétszóródik, ezért itt az objektív által alkotott kép kirajzolódik. Ez a kép az üveglap másik oldaláról is látható.

megvilágítási idő shutter speed
Azt az időt, amíg az exponáláskor a fény a szenzor egy adott pontját éri megvilágítási időnek nevezzük. Használatos még a záridő vagy az expozíciós idő kifejezés is.

meleg színárnyalat warm colors
A látható színeket asszociatív hatásuk alapján meleg és hideg színekre is feloszthatjuk. Meleg hatásúnak a sárga illetve vörös színeket tekinthetjük. Ha a kép színegyensúlya a semlegestől a sárga felé tolódik el, "meleg árnyalatról" beszélhetünk.

mélységélesség
Az élesség a gyakorlatban kiterjed a beállított távolságtól közelebbi és távolabbi témarészletekre is. Azt a tématávolság tartományt, amelyen belül a kép még elfogadhatóan éles, mélységélességnek nevezzük.

monitor monitor
A fényképezőgépek hátlapján elhelyezett képmegjelenítő. Ezen a jelenik meg a gép beállítását szolgáló menü, illetve ezen játszhatóak vissza a rögzített képek. A kompakt gépeknél és a tükörreflexes gépek élőképes üzemmódjában keresőként is használható. Működését tekntve többféle lehet (TFT, LCD, OLED, stb).

műfény incandescent
A kifejezés a fény színére utal (3200 K). A szabványos fotóizzók fényének színe. Szélesebb értelemben a háztartási izzólámpákra is alkalmazzák a kifejezést. Ezeknek a színe azonban a szabványos műfénynél sárgább (2800 K).
számláló