Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Lexikon
LISTA A Á B C D E É F G H I J K L M N O Ö P R S SZ T U Ü V X Y Z ZS EGYÉB
K
Kelvin érték
A fény színhőmérsékletének (színösszetételének) mértékegysége. Jele: K. A nappali fény színhőmérséklete tiszta időben 5600 K. Az alacsonyabb értékek sárgább fényt, a magasabb értékek kékebb színű fényt jelölnek. A háztartási izzók színösszetétele 2800 K-nek felel meg.

képformátum Image Format
A digitális képállományok számsorokká alakítva, kódolva tartalmazzák a kép vizuális információit. Ennek megfelelően több szabványos kódolás létezik. Egy adott kódolást formátumnak, képformátumnak nevezünk. Ezekre a képfájl kiterjesztése utal (TIF, DNG, JPG, PSD, stb…). Az analóg formátumokkal ellentétben itt ez nem függ össze a kép fizikai méretével vagy a pixelszámával.

képkapu
A fényképezőgép vázában az a nyitott rész, amelyen át az exponáláskor a fény a szenzorra jut. Lényegében a szenzor felülete.

képkivágás
A látványnak a szenzorra illetve a kész képre kerülő része. A képszélek által határolt látvány.

képstabilizátor image stabilizer (IS)
Vibration reduction (VR) A fényképezőgép kis mértékű elmozdulását, berezdülését kompenzáló technikai megoldás. Ez működhet az objektívbe épített lencsemozgatásos rendszerrel vagy a gépvázba építve a szenzor elmozdításával. Használata a viszonylag hosszú záridőknél vagy a hosszú gyújtótávolságú objektíveknél jelent előnyt.

képzaj noise
Magas ISO érzékenységnél tapasztalható képhiba. A zajos kép felületén véletlenszerűen elrendezett színes vagy különböző világosságú foltok láthatóak.

kereső Viewfinder
A kereső a fényképezőgépnek az a része, amely lehetővé teszi a felvételkor a képkivágás beállítását.

kihuzat
A szenzor síkja és az objektív hátsó fősíkja közötti távolság.

kisfilm smallfilm
A digitális fényképezés előtti időszakban a legelterjedtebb filmméret a 24x36 mm méretű filmkockát használó szabvány volt Ezt kisfilmnek, normálfilmnek, Leica-filmnek vagy 35 mm-es filmnek nevezik. Kisfilmnek azért hívják, mert a többi elterjedt filmméret ennél nagyobb volt (pl 6x6 cm). Ezt a méretet ma a full-frém (full frame) szenzorméretű digitális fényképezőgépek képviselik.

kompakt Compact Camera
Kompakt fényképezőgépek a könnyen hordozható, zsebben vagy kis táskában elférő, hobbi célú fényképezőgépek gyűjtőneve. Főként az utazás, családi fotók, vagy hasonló emlékképek készítéséhez ideálisak. Ezen a kategórián belül nagyon sokféle konstrukció van. Sok típust sorolunk ide, az egyszerű kivitelű, csak automata funkcióval rendelkező gépektől a sokféle beállítási lehetőséggel és magas szintű szolgáltatással felszerelt kamerákig.

kontraszt Contrast
A kép világos és sötét részei közötti tónuskülönbség. Ha két kép azonos motívumot ábrázol és az egyiken két adott részlet tónusának különbsége nagyobb, mint a másikon, akkor ennek nagyobb a kontrasztja.

középformátum Medium format
A szabványos filmméretek (és ennek megfelelően szenzorméretek) egyik csoportja. A középformátumhoz a 4,5x6 cm és a 6x9 cm méret közötti filmek, illeve a 24x36 mm-nél nagyobb szenzorok tartoznak.

középtónus
Közepes tónus. Olyan felület, amely a rá eső fény 18 százalékát visszaveri, a többit elnyeli (fotográfiai szabvány).

központi zár compur
Compur zár. A zárszerkezet az objektívben a lencsetagok között helyezkedik el. Előnye, hogy minden megvilágítási időhöz lehet a villanófényt használni. Elsősorban a középformátumú vagy nagy formátumú fényképezőgépekben használják.
számláló