Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Lexikon
LISTA A Á B C D E É F G H I J K L M N O Ö P R S SZ T U Ü V X Y Z ZS EGYÉB
E
ekvivalens equivalent
Ekvivalencia (ekviv). A cserélhető objektíves fényképezőgépeknél az objektív látószögét jellemző adat. A látószög az objektív gyújtótávolságától és a szenzormérettől is függ. A full frame-nél kisebb szenzoroknál egy adott fizikai gyújtótávolságnak kisebb a látószöge, mint ha a fényképezőgép full frame-s lenne. Az ekvivalencia értéke arra ad választ, hogy az az objektív látószögét tekintve hány milliméteres objektívnek felel meg full frame-s (24x36 mm) szenzorú fényképezőgépnél.

előhívás Developement
Az exponált hagyományos fotóanyagokkal végzett kémiai művelet. Az előhívási folyamat során az exponáláskor kialakult látens kép fémezüstből vagy színezékből álló valódi képpé alakul át.

exponálás Exposure
Az a művelet, amikor a fényt a fényérzékeny anyagra, filmre vagy a szenzorra engedjük.

expozíció Exposure
Felvételi expozíció. A felvétel készítésekor a szenzort érő fénymennyiségre utaló kifejezés. Mértékét az un. expozíciós adatokkal jellemezhetjük. Az általánosan használt expozíciós adatok az érzékenység, a rekesznyílás és az expozíciós idő. (Lásd még: fényérték)

expozíció prioritás Exposure priority
Az automatikus élességállítás egyik formája. A kioldógomb enyhe lenyomásakor bekapcsolódik az autófókusz, és az élesség folyamatosan követi a mérőmezőben lévő téma mozgását. A kioldógomb teljes lenyomásakor a gép exponál, függetlenül az élesség beállításának mértékétől.

expozíciókorrekció Exposure compensation
Az expozíció korrekció (expozíció kompenzáció) arra szolgál, hogy az automata által meghatározott expozíciós értéket módosítsuk. Ezzel lehet a képet világosabbra vagy sötétebbre beállítani. A plusz korrekció világosít, a mínusz sötétít.

expozíciós adatok Exposure data
Az expozíciót befolyásoló tényezők adatai. A rekesznyílás, a megvilágítási idő és az ISO érzékenység. A gyakorlatban az expozíciót a témáról visszaverődő fénymennyiség (fénysűrűség) is befolyásolja, de ezt nem szoktuk az expozíciós adatok közé sorolni.

expozíciós idő Shutter speed
Az az idő, ameddig az exponáláskor a fény a szenzor egy pontját éri.

expozíciós üzemmód Exposure mode
Expozíciós mód. A fényképezőgépeken beállítható, hogy az automatika a különböző expozíciós értékek közül melyiket tekintse elsődlegesnek. A legtöbb fényképezőgépen a következő expozíciós módokat találjuk: teljesen automata, programautomata, rekesz prioritás, záridő prioritás. Ide tartoznak a motívumprogramok (témaprogramok) és a manuális beállítás is.
számláló