Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel

Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Középfok

Újabb 5 tipp útifotóhoz

2012-06-28 15:13:22


5 tipp tájképekhez

Aligha van olyan fotós, akit ne ihletne meg a folyamatosan változó természet szépsége. 

UserFiles/Image/06_gyorstippek/999/GYT_landscape.jpg

Fák
Évszaktól függetlenül hálás témát nyújtanak a fák. A sűrű erdő misztikus légköre, vagy éppen egy hagyásfa magányossága erős érzelmeket ébreszt a szemlélődőben. A váltakozó színek, a törzsek textúrája, a tekergő ágak kuszasága szinte végtelen számú lehetőséget rejtenek fényképezésre.

Ég
Attól függően, hogy a kép mekkora részén látható az ég, nagyban befolyásolhaja a fotó hangulatát és a térérzetet. A kék szín kiváló háttér a fehér felhők kiemelésére.

Felhők
Drámai hatású felvételeket készíthetünk, ha megtanuljuk megfelelő módon fényképezni a felhőket. Érdemes odafigyelni arra, hogy ne legyen túlexponáltak, látszódjanak rajtuk a részletek. Ennek érdekében játsszunk az expozíció-korrekcióval, használjunk polárszűrőt, vagy ha fekete-fehérben fényképezünk, akkor sárga/narancs szűrő használatával tehetjük még kontrasztosabbá a képet. Ha túl sok a fény, használjunk semleges szűrőt.

Nap
„Nappal szemben ne fotózz!” – a kezdő fotósok sokszor hallják ez az intelmet, de ha éppen a napsugarak becsillanásával szeretnénk a nyári ragyogást érzékeltetni, vagy napfelkeltét/naplementét fotózunk, gyakran előfordul, hogy a nap a képmezőbe kerül. Ilyenkor határozzunk el előre, hogy mit szeretnénk láttatni, kiemelni a képen. Kiváló sziluettfotók készülhetnek szembefényben, vagy akár egy ködös völgy is remek téma lehet a felkelő nap sugarai közt.

Víz
Az ég mellett a másik klasszikus, és folyamatosan más arcát mutató fotótéma. A tenger csendessége vagy éppen haragossága, egy gyorsan futó patak vágtatása, a vízben visszatükröződő tárgyak, egy fagyott vízfelület mozdulatlansága mind-mind egyedi hangulatot adnak fotónknak. Próbálkozzunk különböző záridőkkel, ily módon egy vízesést kimerevíthetünk, de akár a mozgás látszatát is kelthetjük egy állóképen.

 (forrás: http://www.ephotozine.com)

számláló