Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel

Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Középfok

A legolcsóbb házistúdió

2012-03-11 23:41:49


Az olcsó házistúdió eszközei

Dékán István

Akkor sem kell lemondanunk az igényes világításról, ha nincs pénzünk komoly fotóműtermi stúdióvakukra. A fényképezőgépekhez gyártott kisvakuk is alkalmasak a fények tudatos, igényes, sokoldalú alakítására. Ehhez általában nem is szükséges a géppel együttműködő rendszervaku. Kis odafigyeléssel az egyszerűbb, akár régebbi, nem automata villanókat is használhatjuk a mini házistúdió céljaira. Ezek szinte fillérekért beszerezhetők a használt fotócikkek piacán.

UserFiles/Image/05_cikkek/9993_hazistudio-A/nagyszett.jpg

Mire jó a ministúdió?
Az ilyen kicsi, könnyen mozgatható ministúdió meglepően sokféle célra használható. Fotóműteremmé alakíthatjuk vele szobánkat portréhoz, kisebb, vagy nagyobb tárgyak fotózásához. Könnyen elvihetjük más helyiségbe, hogy ott hasonló képeket készítsünk. Minthogy a kisvakuk akkumulátorról kapják az energiát, ezért gyakorlatilag bárhol használhatók. Például szabadtéri divatfotózásnál is létrehozhatunk különleges fényhatásokat. Ezen kívül a ministúdió épületbelsők meglévő fényeinek kiegészítésére is ideális. Igényeink és pénztárcánk függvényében különböző házistúdió szetteket állíthatunk össze, akár több vakuval. Nézzünk meg néhány jellemző lehetőséget.

UserFiles/Image/05_cikkek/9993_hazistudio-A/IMG_0719.jpg

Az alapeszközök
Minden stúdióvilágítás lényege, hogy a fényforrást a géptől függetlenül, szabadon, akárhová el lehessen helyezni. Ezért a lámpa-, vagy vakuállvány alaptartozék. Ez lehet viszonylag kicsi, könnyű. A megvásárlásánál csak arra kell figyelni, hogy megfelelő magasságura ki lehessen húzni. Az állványt egy állványfejjel is ki kell egészíteni. Ez egy olyan mechanikus eszköz, amelyen el lehet helyezni a villanót. Az állványfej billenthető, így a vakut be lehet állítani különböző helyzetekbe. Lehetőség szerint olyan állványfejet válasszunk, amelyre a derítőernyő is rögzíthető. Erre egy luk szolgál, amibe az ernyő nyelét be lehet dugni és rögzíteni. Ezek után már csak megfelelő ernyőt kell választanunk.

UserFiles/Image/05_cikkek/9993_hazistudio-A/fejek.jpg

Derítőernyők
Minthogy ezzel a kisméretű és nem túl erős fényforrással viszonylag közelről (1-1,5 méter) világítunk, nem szükséges nagy méretű ernyő. Persze aki lágyabb fényt szeretne, az használhat nagyobb stúdióernyőket is. Ideálisak a 80-100 cm átmérőjű változatok. Választhatunk ezüst, arany, fehér visszaverő vagy áteresztő ernyőt is. Ezeknek más jellegű a fényük, ezért az ernyő kiválasztása ízlés kérdése.

UserFiles/Image/05_cikkek/9993_hazistudio-A/reflex.jpg

Az ezüst vagy arany felületek viszonylag kemény, karakteres fényt adnak, a fehér lágyabbat, az áteresztő pedig még lágyabbat. Ha pénztárcánk megengedi, többféle ernyőt is beszerezhetünk. Ezzel tudjuk variálni a fények jellegét.
Vannak többfunkciós ernyők is, ezek gazdaságos megoldást jelentenek. Az egyik ilyen lehetőség, hogy az ernyő huzatának megfordításával válthatjuk az ezüst vagy az arany felületet. A másik megoldás, hogy az áteresztő fóliára egy fehér külső köpenyt helyezhetünk. Ezzel az áteresztő ernyő reflexernyővé alakítható.

UserFiles/Image/05_cikkek/9993_hazistudio-A/Formalok.jpg

A rendszervakuról
Egyes fényképezőgépek képesek a rendszervakuikat vezeték nélkül elvillantani, és a fény energiáját automatikusan vezérelni. Ez nagyon hasznos lehetőség, megfelelő helyszínen, némi gyakorlattal az ilyen rendszer jól használható ministúdióként. Ez azonban nem minden fényképezőgépnél megoldott. Ezen kívül az infravörös kapcsolat nem minden helyzetben működik megbízhatóan. Gond léphet fel akkor, ha a villanó takarásban van, vagy az érzékelő nem fordul a gép felé, esetleg túl nagy a távolság köztük. Ilyenkor bizonytalanná válik a működés. Ugyanez érvényes a világos, napfényes külső helyszínekre is. A stabilabb, megbízhatóbb működéshez jobb a rádiófrekvenciás kapcsolat.

UserFiles/Image/05_cikkek/9993_hazistudio-A/rendsze.jpg

A rádiókioldó
A gépről levett vaku elvillantásához legjobb beszerezni egy rádiós vakukioldót. Ez két egységből áll. Az adót be lehet csúsztatni a gép vakupapucsába, vagy szinkronzsinórral össze lehet kötni a géppel. A vevőegységen el lehet helyezni a villanót. Ez az eszköz az exponálással szinkronban elvillantja a vakut. A fényenergia TTL vezérléséről csak a drágább változatok gondoskodnak. Ezt azonban most figyelmen kívül hagyjuk, mert ebben az írásban az egyszerűbb, olcsóbb megoldásokkal foglalkozunk. Tehát az állványon és az állványfejen kívül egy rádiós vakukioldóra is szükségünk van. Ez takarásban, napfényben, viszonylag nagy távolságban is használható. A vevőegységet általában úgy alakítják ki, hogy az alsó része vakupapucsba is becsúsztatható, de állványmenet is van rajta. Így ezt el lehet helyezni különböző kialakítású állványfejeken is.

UserFiles/Image/05_cikkek/9993_hazistudio-A/radioki.jpg

Derítőlapok
Ha összeraktuk az állvány, állványfej, rádiókioldó, villanó és ernyő együttesét, akkor van egy fényforrásunk a házistúdióhoz. Ez már így is többféleképpen használható, több variációra ad lehetőséget, mint a gépen elhelyezett villanó. Ez után, már valóban kis fejlesztéssel jelentősen bővíthetjük lehetőségeinket. Ha már van egy elsődleges fényforrásunk, akkor néhány derítőlappal kiegészítve sokféle fényhatást létrehozhatunk.

UserFiles/Image/05_cikkek/9993_hazistudio-A/der.jpg

A cikk folytatása >>

számláló

számláló