A képfórum használata

Az oldalra a Fotóvilág regisztrált tagjai tölthetnek fel képeket. Kizárólag JPG (JPEG) formátumú és RGB színmódú vagy szürkeárnyalatos képeket tudunk fogadni. A képek max. 1000x1000 pixel és 700 kbyte méretûek lehetnek. Az ennél nagyobb méretû képeket a rendszer visszautasítja.

A képfórum mint neve is mutatja, elsõsorban nem galéria. Fõ cél, hogy az ide elhelyezett képekbõl illetve a hozzájuk fûzött beírásokból minél többen tanuljanak. Képet feltölteni, és szöveget beírni, csak a regisztrált tagok tudnak.

Alaphelyzetben mindenkinek 200 képe lehet az oldalon. Beleértve a Galériába feltöltött képeket is.  Az oldalt anyagilag is támogató klubtagok 1500 képet tölthetnek fel. Ezt kérem figyelembe venni. A túltöltésnél a rendszer törölheti a legrégebbi képeket.  


A képfórumba saját készítésû képeket lehet feltölteni. Más által készített kép csak a jogtulajdonos beleegyezésével és megjelölésével helyezhetõ el.
A moderátornak a kép eredetiségének ellenõrzése érdekében joga van elkérni a feltöltõtõl az eredeti változatot, vagy annak részletét. Ha erre nem érkezik érdemi válasz, a feltöltõ regisztrációja és képei törlésre kerülnek.

A feltöltésre kerülõ képek tartalmi kritériumai:
Ami kívánatos: érdekes témák, sajátos hangulatok, egyéni látásmód, erõteljes képi hatás. Mindezt átgondolt, az alkotó által kontrollált, vállalt kivitelezésben.
Ami nem kívánatos:
- Technikailag hibás vagy esetleges, átgondolatlan kompozíciójú felvételek.
- Pornográf jellegû képek.
- Családi események, kirándulások, bulik dokumentumfotói.
- Családi albumba való gyerekfotók (ha azok nélkülözik az érdekes, sajátos képi megfogalmazást).
- Naplemente, kivéve, ha a kép nagyon különleges, a szokásostól eltérõ.
- Kutya, macska, kisállat portrék, ha azok nem hordoznak a dokumentáláson túlmutató tartalmat.(az állatnak az emberrel való kapcsolata, érdekes hangulat, stb.).
- Virágok fotói, ha csak dokumentatív jellegûek és nem tartalmaznak egyéni képi (világítási, kompozíciós) megoldást.

Ha valaki fõként ilyen képeket tesz fel. annak megszüntetehetõ a regisztrációja.


A Tetszett vagy a Prémium feliratú fülek segítségével egy csoportban tekinthetõk át a látogatók által minõsített képek Az Ajánlat fül a szerkesztõség ajánlata, a szerkesztõk által legjobbnak tartott képekkel. Ezen kívül a Gyûjtés fülre kattintva különbözõ képgyûjtések tekinthetõk meg.


A kép minõsítése három opció közüli kiválasztással történik:
- Nem tetszik, - Ez a minõsítés a nagyon rossz képeket illeti.
- Tetszik, - Ez az átlagnál jobb, elismerést érdemlõ képek minõsítése.
- Nagyon tetszik - Ez csak azoknak a képeknek jár, amelyek egyrész teljesen hibátlanok, másrészt különleges, messze az átlagot meghaladó értékkel bírnak.

A feltöltött képek a saját galériába kerülnek. A látogatók szavazatai alapján innen kerülhetnek át a magasabb szintet képviselõ
Tetszett, vagy a még magasabb szintet képviselõ Prémium topicba.

Az átsorolás kritériumai:
- Belépõben marad: 1,5 átlag alatt, vagy ha nem kapott összesen legalább 5 Tetszik és Nagyon tetszik szavazatot.
- A Tetszett-be kerül, ha az átlaga 1,5 és 2,5 között van (a pontosan 2,5 is) és összesen legalább 5 tetszett és
Nagyon tetszikt szavazatot kapott. Vagy ha 2,5 felett van az átlag de nem kapott legalább 9 Nagyon tetszik szavazatot.
- A Prémium-ba kerül, ha 2,5 felett van az átlag és legalább 9
Nagyon tetszik szavazatot kapott.
- Ha a kép 5 "nem tetszik" minõsítést kap, nem lesz látható a Képfórumban, csak a feltöltõ saját galériájában.

Egy képre mindenki csak egyszer szavazhat. Mindaddig jogosult valaki a szavazásra, amíg a moderátor meg nem vonja a szavazási jogát.

Szavazati jogot az a klubtárs kaphat, akinek legalább 6 képe van a Prémium kategóriában, vagy 2 képe a Szerkesztõk ajánlatában.

A képek naponta egyszer, éjfélkor kerülnek át a szavazatok által meghatározott képfórumba. Ez az elhelyezkedés nem végleges. A késõbbi szavazatok módosíthatják a kép helyét.

A hét képe 
Minden vasárnap éjfélkor kiválasztásra kerül a hét képe. A hét képe az lesz, amit az elõzõ elotti naptári hét folyamán töltöttek fel, és a legtöbb "nagyon tetszik" szavazatot kapta. Azonos szavazatszámok esetén megosztott ideig kerülnek a címoldalra a képek. Kis szavazatkülönbségnél (1-2 szavazat) a szerkesztõség dönthet. Olyan kép nem lehet a hét képe, amelyik, vagy amelyiknek más változata régebben már volt.  A régebbi hét képei úgy tekinthetõk meg, hogy a címoldalon az aktuális hét képére kattintva a jobb felsõ sarokban lévõ nyilakkal lapozhatunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
számláló