fotovilag.hu
Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Általános / Milyen objektívet vegyek...?!
Válasz erre
2018-12-19 10:09:00 -

NIncs ezekkel semmi baj, Druszám, sőt.
Szinte mindent meg lehet a két kitobjektívvel oldani.
Lehet venni 300/2.8-at, 500/4-et, meg lehet szakadni alattunk... nincs az a pénz, ami erre a gyűjtőszenvedélyre ne menne el, ha tudnánk, hagynánk és adnánk.
A két kis műanyag-üveg-fém kombó praktikus, Canonra lett tervezve, és nem a nagyravágyás, hanem a gyakorlatiasság szülte őket. A rajzolatuk is szép, nem is nehezek, és nem is drágák.
Jó, nem is túl gyorsak. És akkor?...

 
Előzmény Válasz erre
2018-12-19 09:12:40 - Zsozso

Igen Zsolt, de én immár 72 évesen evel is maradok.:)
Igaz fejlesztek Én is , a közelmúltban vettem egy szett makró közgyűrüt.:)

 
Válasz erre
2018-12-19 06:47:04 -

Zsozso Druszám, én is ezzel a kittel (18-55, 55-250) kezdtem a DSLR világot, épp tizenegy éve...
Sztevanovity Zoránnal élve: "Az volt a szép, boldog idő...).
:)

 

...ha négyen vagyunk hozzá, akkor inkább tarokk...

 
Előzmény Válasz erre
2018-12-18 17:59:24 - Zsozso

Apropo, milyen jó lenne egy bridzs parti.:)

 

Ma már mi nekünk öregeknek - azt hiszem - egy bridge gép lenne a legjobb, ha nem lennénk őrültek, ahogy öregszünk egyre jobban!...

 
Válasz erre
2018-12-18 17:36:19 - Zsozso

Milyen jó , hogy nekem csak egy EF-S 18-55 mm. ésegy 55-250 mm. canon kit obiektivem van. Legalább nem fő a fejem. :)

 

Mihály (Xabolcs) Barátom!
A Te qualitásaidat soha nem kérdőjeleztem meg, örülök, hogy tőled folyamatosan tanulhatok, és barátodnak tekintesz engem!...
Üdv;
Sándor

 

Sándor: nagyjából ugyanazt mondtam én, is mint Capa :)
...avagy mint az ókori bölcs mondotta volt: "Photographe necesse est, upload non est necesse"...

 

Gratulálok f-focus az igyekezetedhez!...
Én már nem mondok semmit, ill. nem írok semmit - de nagyon szomorú vagyok, amik Európában, Magyarországon és itt a Fv.-on is történnek!!!
A tendenciák egyáltalán nem biztatóak, a világ kifordult magából - de nem politizálok, ami minket illett; volt itt már Kapoor, Kapoor1, Kapoor2, és most - ha jól látom, és jól látom - van troll1 és troll2!..(Lehet, hogy a kettő ugyanaz!)
Nem vagyok paranoiás - hanem jól látó bölcs vén ember - remélem Tamás és Pál segítségével jól kikeveredünk ebből a csapdából is!...
Köszönet nekik minden próbálkozásukért - minden normális tagunk érdekében szurkolok nekik!...

Mihály (Xabolcs) barátom, nem én, hanem Róbert Capa mondta (aki egyébként nagy machinátor volt - lelke rajta, de jól csinálta!): "Nem a gép számít, hanem aki mögötte áll"! "Ha nem jó a képed, nem voltál elég közel"! Mindkettő aranyköpés, csak érteni kell!!!...

 

Kedves Krisztián,

Mint Canon „user” röviden, pontokban elmondom a magamét:

- A Tamron belépő szintű obijai nem tetszenek, már évek óta ott „döglik” a szekrényemben a háromszori javítás után is a Tamron díjnyertes 18-300-sa. Míg müködött együtt izzadtunk a fókuszálásnál, 200mm fölött kerestem a képet a pixelek között. Nyilván az SP szérianak jobb a minősége, de ezt már nem volt kedvem kikisérletezni.
- Sportfotóban gyakori a svenk, ez adja meg a az autósport savát-borsát is, jó képet gyors obival lehet elérni, mint pl. a Canon “L” szériájával. Ideális volna a Canon 70-200 IS, az f már zsebtől függő, akárhogy sem olcsó mulatság. Ez érvényes is volt addig míg meg nem jelentek a STM motorok, nagy előnye a gyors AF, a többit a linkekben megtudod.
- Tekintve a leírt helyzetedet, én ezen az obin gondolkodnék:

LINK

LINK

Nekem a 24mm f2.8 STM van meg, éjféli órában az alábbi képet tudta produkálni:

LINK

Hozd meg a magad döntését és élvezd a fotózást :)

Üdv,

 

Na igen; de wégülisch a képet nem a masina készíti, hanem az Ember...
...így, a meglévő lencse mellé magam egy Tamron SP 17-50/f:2,8 -at vennék. Azaz nem vennék, mert van, és tök jó :)

 
Válasz erre
2018-12-16 20:00:43 -

Túl van tárgyalva. :)

Azért ha valaki azt mondja, akár ezen az oldakon is, hogy miért vettél C****t, miért nem vettél N****t vagy S***t vagy P*****ot - ne higyj neki. Az illető csak viccel. :)

 
Előzmény Válasz erre
2018-12-16 19:53:54 -

Harag a részemről biztosan nem lesz. Minél több okosságot olvasok annál jobban örülök. Ezért jöttem ide.

 
Válasz erre
2018-12-16 19:37:09 -

Hagyd el, Krisztián. Alexmed csak segíteni szeretne.
Ő már a bőrén tapasztalta, hogy mi pénzt lehet elkölteni fotózásra. Meg én is, csak én nem hallgattam a mentoromra. Az elején nem...
Persze, nem kötelező a jó tanácsot megfogadni, és ebből nem is lehet harag, sőt személyes probléma sem.
Sőt, ugyanaz a tehnikai megoldás (váz+objektív kombináció pl.) az egyik fotósnak bejön, a másiknak nem. A fotózás a számítástechnikához hasonlóan nem teljesen egzakt, materiális tudomány / szakma. Valaki pár százezerből képes megfelelő technikát összeállítani, mert szerencséje van, ért hozzá, jó helyen vásárol, jó tanácsokat kap stb. Más milliókból sem feltétlenül.

 
Válasz erre
2018-12-16 16:54:22 -

Alexmed, ha sértődékeny lennék most egy kicsit meg is sértődnék.
Azért regisztráltam a Fotóvilágra , hogy olyan emberektől tanuljak akik benne vannak a témában. Külső szemlélőként már régóta követem az oldalt és úgy éreztem, hogy ez a közösség tökéletes erre a célra.
Nem hallgat ránk?
Biztos ön is volt zöldfülű és rengeteg tanulással érte el azt a szintet amit képvisel.
Igenis megfogadom a tanácsokat és örülők is a segítségnek.
Én most kezdem el az utamat, lehet vannak buta kérdéseim és követek majd el hibákat, de ez is a tanulás része.
A tanácsokat megfogadom és a számomra legmegfelelőbbet próbálom alkalmazni.

 
Válasz erre
2018-12-16 16:09:23 -

Sándor: a vita még nem konfliktus. A te "vitád" velem pláne nem.
És igen, nekem is volt 70-200/4, mégpedig IS USM a Canontól, ami majdnemhogy vetekedett a fixszel. Nahát, az volt ám a lencse...

 

Jaj, Zsolt, rosszul fogalmaztam, dehogy vitázunk mi egymással; eszmét cserélünk, beszélgetünk egy kezdő ürügyén, aki nem hallgat ránk (sem), de ez legyen az ő baja. Ha már zoom: minden gyártónak van stabilizátoros 70-200mm f/2.8 v. f/4 lencséje. Na, attól nincs jobb, bármilyen célra. A profiknál is alapobjektív.

 
Válasz erre
2018-12-16 14:42:18 -

Sándor (Alexmed) Barátom, vállalom a vitát, ha vita lenne egyáltalán. Én sem vagyok a nagy átfogás mellett, soha nem volt 4-5x-ös átfogásnál nagyobb zoomom, leszámítva ezt a jelenlegi 18-135-öt, ezzel viszont elégedett vagyok.

A Tamron 18-270-et nem ismerem, én az optikák nagy részéről csak tesztből olvasok. Azért ajánlottam Krisztiánnak a 16-300-at inkább, mert a Pixinfo is inkább azt ajálnja.

Jelenlegi tudásom alapján viszont... Tegnapelőtt és tegnap koncertet fotóztam, elég nagy minőségi különbséggel. Tegnapelőtt ISO 800-on, végig 18-135-tel, f/5.6-on. Tegnap ISO 640-en, 50/1.8 STM-mel és néha 18-135-tel, leginkább f/4-en. A képek között tényleg zongorázni lehet a különbséget... és ha mondjuk lenne 18-55/4-es optika, az egészet azzal meg lehetett volna oldani. Nekem volt Canon 17-55, de nem volt egy túl jó darab...

Xabolcs véleményét és a tiédet egyébként is a legmesszebbmenőkig osztom: a fix objektív minőségét zoommal nem nagyon lehet utolérni.
De kezdőnek, és sportnál, és szélsőségek körülmények között... ha mondjuk lenne két váza, egy fix 24-essel és egy fix 135-össel vagy 200-assal persze sok mindent meg tudna Krisztián oldani.
De ő zoomot akar. Hadd legyen meg neki!

 

Zsolt (hornist) barátom, te jó fotós vagy, talán én is, de lenne vitám veled obi ügyben! Legalább lesz témánk (egyéb mellett), ha végre személyesen találkozunk!...

Nekem volt (igaz Nikonra) Tamron 18-270-es. Bűn rossz volt, alig vártam, hogy megszabaduljak tőle.

A Canon 18-135 STM jól hangzik, de változatlanul tartom, hogy minél kisebb egy lencse átfogása a képminősége annál jobb, a fix objektívek pedig prioritást élveznek.

Tanulni pedig egy régebbi Tamron 28-75mm f/2.8 (macro) objektív tökéletesen elég! - Csak azért írom, hogy legyen még mit a témán tovább agyalni! :)

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9
számláló