Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...

Mihály:Tudom, tudtam, olvastam anno!...
Tézis, antitézis, dialektika - filozófia!..
Mi is lenne belőlünk, ha nem örökös harcban élnénk!?
Sajnos, nem sajnos, a harc a természet egyik alaptörvénye - mi sem tudjuk kivonni magunkat belőle. Ha sikerülne rögtön légüres térbe kerülnénk!...
Csak szépen, lassan, ahogy a csillag megy az égen, hogy József A.-át parafráljam...

 

Sándor: 2017-03-23 21:51:23-i jegyzetemben idéztem egy könyvből, hogy mi is a kritikus... amúgy meg szvsz olyan, mint a kutyán a bolhák.
Az eb ellenne a bolhái nélkül, de azok a kutya nélkül éhen pusztulnának :)

 

Mihály amiről beszélsz, arról a témáról egy külön fejezetet lehetne nyitni, nem is lenne haszontalan, mert a mostani már kezd lejárt lemezhez hasonlítani.
A "cucialista realizmus" ,ha nem is volt realizmus, de messziről felismerhető valami volt, amiből pár opportunista "művész" nagyon jól megélt anno, sőt Kossuth és egyéb szép summával járó díjat és (világ)hírnevet kapott.
A "kortárs művészetre"-re valóban jellemző, hogy sok kontár követőjének ad szabad mozgásterületet, és a tehetségtelenséget, és koncepció hiányát nagyon szépen leplezhetően lehet előadni "műveikben".
De... Amikor megjelentek az impresszionista, kubista, absztrakt művek hasonló volt a megítélésük!...
Ma még nem tudható, hogy a mai un. "kortárs művészet" száz év múlva milyen megítélés alá esik!?
Mi "öregek", akik jól érezzük itt magunkat (v. legalább is szeretnénk) általában konvencionálisnak, avagy konzervatívaknak vagyunk mondhatók, bár nem zárkózunk el az újtól sem, hisz a digitális technika széles lehetőségét adja az újnak, szokatlannak.
Időnként mi is kísérletezgetünk, jól-rosszul - van "aki" megmondja, hogy sikerrel, v. a nélkül.
Ezért sincs értelme a szekértáborok kialakulásának, hagyjuk ezt meg a buta politikusoknak! (Nagyon sajnálom és teljesen feleslegesnek érzem KTB önkéntes távozását - remélem meggondolja magát és visszajön!)
Persze kritika kell, ez a fejlődés egyik záloga, csak nem mindegy, hogy milyen kontextusban adjuk azt elő!...

 

Sisi, örülök, hogy nem lesz kollektív bűneink miatt véres leszámolás. Kár, hogy KTB a hírt már nem érhette meg, mert önkezével vetett véget életének. (Kérte, hogy töröljék a regisztrációját.) Míg Coriolanus beszédet tart a békéről, hátul kicipelik a színről ellenfele hulláját. (Lehetséges, hogy megártott nekem a túl sok művészet.)

 

...magam is a képek nézegetéséért, és hasonló érdeklődésű Emberekkel való kellemes csevegésért járok ide. Persze, tudomásul veszem, hogy némely userek rosszul érzik magukat, hogyha mi, többiek jól :) ez van - ha felbukkan előttem, nem veszem észre.
Számomra a jelzős szerkezet mindig gyanús dolog: ahogy az ún. cucilista realizmus is minden volt, csak nem realizmus, úgy az ún. kortárs művészet se művészet: az a tehetségtelen és lusta kontárok elmélete, hogy eladhassák gondatlanul összecsapott dolgaikat...

 
Válasz erre
2017-03-26 19:56:10 - Josa

Úgy érzem, hogy a Fotóvilág egy kávéházi csevegő, ahová a fotózást kedvelő emberek járnak beszélgetni, képeket mutogatni, és esetenként tanulni.
Nem érdemes összevont szemöldökkel tekinteni az oldalra, és számon kérni rajta az itt fellelhető kevéske tehetséges fotóst.
Miért is kevés itt a tehetség? Hát azért is pl. mert jöttek, tanultak, és elmenetek.
Miért maradtak itt tehetséges emberek is? Azért mert ilyen-olyan okból szívesen diskurálnak másokkal egyszerűen a téma szeretete miatt, és mert a nem fotós tehetségű emberek is lehetnek értelmes emberek és jó pajtások.
*
Más: Ahogy én látom, a fotóművészet épp úgy, mint több más művészeti ág is, a naturális ábrázolástól az elvontabb felé halad. A "mai fotográfia" az olyan mint a "most". Nem volt, nem lesz, nem művészibb a művészibbnél; elillan mint a gondolat. Nem érdemes többre tartani, mint a pillanatot. A mai fotográfia a holnap múltja, az oldalkinövéseivel, sokszor durvaságával, a népszerű közönségességével, és igen, érdekességével együtt is.

 

Nézek jobbra nincs idős,nézek balra nincs idős. Kedves embereket látok akik időnként összekapnak.
Látok tehetséges fotósokat időnként gyengébb képpel,látok szorgalmas fotósokat időnként jó képpel.
Így kerek a világ

 

Ja... sisi, ja, csak a világ nagyon megváltozott az utóbbi 5-10 évben és elszaladt felettünk az idő! Feletted is!...
Hogy Gabóka felett is, azt nem tudom, mert utoljára a Kazinczy utcában láttam a képeit 5-10 éve, már nem is tudom, tudod, amikor utoljára olyan nagyot beszélgettünk!
Ja... és Ozitratriz, Sanya, Orca és a többiek... hol vannak!? Jó lenne megint egy Trombitás! ...
Persze Te nem tudod, mi az, mert egyszer sem voltál ott!
Szervezze meg már valaki, és gyere el, de főleg, akik szintén nem voltak ott, de nagyon elvárhatók!!!....

 
Előzmény Válasz erre
2017-03-26 17:49:43 - sisi

Judicium56, élvezem a szépirodalmi hivatkozást, de ez nekem meg se fordult a fejembe, tekintve, hogy mis (kicsigabóka) nem a lányom és nincs miért bosszút állnom. Csak jelezni akartam, hogy a szájt egyik nagy fogyatéka, hogy kevés az igazán tehetséges tag az oldalon, ezért nincs, ami referenciális vonalként húzódna meg a diskurzusban. Egy kezemen meg tudom számolni, kik tekinthetők az oldalon igazán tehetségesnek, akik helyüket bárhol megálló képeket töltenek fel. Ők lennének azok, akik valóban mai vagy kortárs fotográfiát művelnek. Vannak, nem sokan, ám ha kell, fel is tudom őket sorolni. És vannak páran remek fotósok, akiknek kiváló a fotóesztétikai rátermettségük, mind képekben, mind nyelvi kommunikációban. Tisztelem őket, többjüket személyes barátomnak is tartom. Nincs velük problémám, ők még értik is, ha valaki már egy fiatalabb korosztályhoz tartozva túllépett rajtuk. Ők a félmúlt alkotói, igényességük, bölcsességük és toleranciájuk az oldal pillérei. Őnekik kellene valahogy felfigyelni a hebrencsekre, a mindent kiválóra értékelőkre, akik egyik nap remek, kiérlelt képeket töltenek fel, másnap meg jönnek a kib...ott kökörcsinjeikkel, bíbor fényben feselve. És segíteni őket, hogy a fotózás még igényes amatőr szinten sem mindenevő módjára vizuális felzabálása a láthatónak, hanem fordítva, a láthatóban megmutatni a láthatatlan lényeget. Vagy legalább is érzékeltetni, milyen ellentmondásos is a fotózás mint magas rendű alkotó tevékenység. Mert a világ alig értelmezhető szerkezeteivel és mechanizmusaival kerülünk szembe és nem közvetlenül magával a lényeggel.

 

1. Mindenki a szénium határán áll, aki a Fórumba ír. Hogy ez megváltozzon, előbb meg kell törjön az átok. Addig is köldöknézegető üzemmódról kontradiktóriusra váltok, és ha csak szembejön velem, pláne megáll mellettem, belekötök az útszéli szurkos póznába is.

2. Sisi Coriolanus, de az öreg hölgy is a Dürrenmatt-darabból, aki visszatért, hogy bosszút álljon kicsigabókáért. Ez még vérfagyasztóbb, mint Shakespeare.

 

Mihály, (sőt, Mihályok) abból a mondatomból a "hatvanon fölül" nyugodtan elhagyható, s így újraolvasva méginkább igaznak érzem a benne foglalt állítást. Mert ez nem kor kérdése, de nem is elvárható: hatvan fölött is szép számmal vannak az önárnyék-átlépők, (vagy legalább ezt próbálgatók), de negyven alatt is az önismétlők, saját sémáikba ragadók.
Ámbár ha az a saját a séma elég jó... az se baj, ha beleragad valaki.
Közkeletű sematizmusba ragadni bele már kevésbé érdemes.
...
De üsse kő! Végülis egy újszülöttnek minden séma új! Éljen a sematizmus! Éljen a világbéka! Éljen a megbonthatatlan szovjet konzerv! Éljen kádár (rossz borhoz is kell a hordó, nem is szólva a hordószónokról)!
(Ezeket az éljeneket viszont már tényleg csak az ötvenesek-hatvanasok ismerik - de ők nagyon)

 

Kedves Druszám!
Elnézvén önarcképeidet, asszem, a 60 fölöttiség érzését Te is hamarosan megtapasztalod...
...magam lyóócskán 60 fölött járván, ingyen utazom, de le kellett hogy mondjak két költséges hobbim egyikéről - ami ráadásul a szakmám is - mert nyugdíból nem futja. De amúgy inkább fiatalodom - a zAsszony szerint ez már a második gyerekkor :)
Lyaa, és a 60 felettiséghez jó egészséget kívánok!

 

Megmondom neked Képcsináló! Az ember sokkal bölcsebb, és nem ül fel semmilyen izmusnak és divatnak, tapasztalatból sokkal kritikusabb, megfontoltabb, és legalább is én szereti és drukkol a fiataloknak, igaz - félti is őket!...
A legfontosabb tulajdonságai a szellemileg friss 60-70 éveseknek a türelem, a tolerancia, a kritika és mindezek összessége a bölcsesség!!!

 

Elgondolkoztatott Péter gondolata a hatvan fölöttiségről.
-Mennyire befolyásolja a képek értékítéletét, a témaválasztást, a technikákhoz való hozzáállást, meg egyebeket az életkor, a "szocializálódás"?
-Mennyire csökken az életkor előrehaladtával a változás iránti hajlandóság? Vannak akik öregen is fiatalok, vannak akik fiatalon is öregek. Vajon hogyan is van ez?
-Mennyire szólt bele a hatvan fölöttiek szocializációjába az a kor amiben felnőttek?
-Mennyire él ez még mindig tovább? Mennyire él tovább a 3"T" (támogatott, tűrt, tiltott)? Mennyire befolyásolja a mostani világlátást, értékítélet, hogy az a kor amikor a hatvan fölöttiek szocializálódtak, nem igazán volt a kísérletezés, az új, a mélyre ásó alkotások nagy barátja?

 

Sándor, azt hiszem, Frei az én élemedett koromra célzott. Noha százhúsz éves vagyok, idétlen tizenhat évesnek érzem magam - és ennek én örülök. (A környezetem kevésbé).
A site pedig inkább a változás korát éli. Sok jó fotós csatlakozik, sajnos egynéhány jó fotós elmegy. A nem jó fotósok - köztük jómagam - pedig tovább élvezik, hogy van luk az ülepükön. Ez nagy dolog, képzeld, ha nem lenne!

 

Kértem, hogy ezt a témát (reménytelennek látott konszenzus hiányában) zárjuk le, és jeleztem, hogy nem kívánok a továbbiakban hozzászólni, de Aczél Péterrel teljesen egyet értek, és ezt szeretném jelezni!...

Viszont - sajnos - úgy látom, hogy a jövő reménytelen, bár lenne Ferinek igaza, és a site most kamasz korát éli!??...

Úgy legyen; de én sajnos a szénium szélén állok, de ha valaki szikrát gyújtana, talán az életemnek ezen aspektusában megfiatalodnék! Mivel az alaptermészetem optimista, talán reménykedhetem!?...

 

:))) Remek!

 

Majd minden szépen ki fog tisztulni. A pubertásban összezavarodnak az ember hormonjai.

 

Mindenkit értek-megértek egyébként.
(Leszámítva talán önmagam. Sokat kéne fejlődnöm, hogy magamat is megértsem.)

 

Ferenc: volt, amikor lehetett tőle tanulni...
...de most már - képeit és megnyilatkozásit elnézve - nem.
(igénytelenséget és bunkóságot meg nem akarok:)

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Dr. Varga Terézia
Jégvirágok tánca

Tegnapi albumajánlat

Kácsor Károly
Afrika

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
számláló