Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...

FotoMüller
FotoMüller

Már többször, mint klasszikust idéztem azt a régebbi észrevételed, amiben, azt panaszoltad, hogy hiába írsz részletes véleményt egy kép alá, az érintettek semmit nem reagálnak rá. Ez, kevés kivételtől eltekintve valóban így van és bizony nem nagyon motiválja a hozzászólókat, pedig a fórumnak az eszmecsere lenne a legfőbb feladata és a részletes értékelés a legnagyobb hozadéka. Nyilván az is emelné a színvonalat, ha az alkotók néhány szóval ismertetnék a kép miértjeit, és hogyanjait, és itt nem elsősorban a gép típusára gondolok.

Más: Egy fotószakkör és a Fotóvilág közti legnagyobb különbség az, hogy amíg egy szakkör többnyire lokális szerveződésű, addig a Fotóvilágban valóban a világ szinte minden tájáról megtalálhatók a fotósok, így a személyes találkozáson alapuló programok szervezése szinte lehetetlen.
Ugyanakkor hatalmas előnye, hogy pl egy mátészalkai fotókör tagjai nehezebben tudnak sarkkörön túli, vagy kengurukról készült fotókkal hozzájárulni a látókörünk tágításához.
Annak az általad emlegetett néhány tagnak viszont, akiket akár havi rendszerességgel is össze lehetne hozni, komoly szerepe és még komolyabb felelőssége lenne az, hogy igyekezzenek fazont adni a közösség munkájának, hiszen ahogy látom, sokan tartoznak közülük a legjobbak közé.
Rzsó egyik legfontosabb gondolatának azt tartom, hogy az értékeléseket, vagy legalább azok egy részét, valóban független, külső bírálókra kellene bíznunk. Ha nem is a jelenlegi pontozás helyett, de a házi pályázatok esetén mindenképpen. Ez utóbbi esetben a finanszírozást akár nevezési díjból is fedezhetnénk.
Jó ötletnek tartom azt, hogy vezessük be kvázi kötelezően a képelemzést. Régebben javasoltam, hogy legyen lehetőség kifejezetten elemzésre feltölteni képeket, de az is járható, hogy a képfeltöltés jogosultsága járjon együtt a képelemzés elvárásával.
Az is elképzelhető, hogy, ha egy-egy tag heti pontozásainak száma limitálva lenne,meggondoltabban adná le a voksát egy egy képre és ha elfogyna a lehetősége, vagy írásos bírálattal értékelhetne, vagy ad abszurdum, lehetősége lenne az előzőleg leadott szavazatának visszavonására, hiszen képeket folyamatosan töltünk föl.
Végül. Ahogy az értékelemzésben bevett módszer, itt is alkalmazható lenne a központi e-mail címre küldött írásos javaslatok ötletparádéja. Ha csak egy előremutató gondolat érkezik is, már megérte.

 
Válasz erre
2017-10-21 16:21:59 - duncos

Kedves János!

Köszönjük a biztató szavakat!
Számítunk itt mindenkire, hisz csak együtt tudjuk mások számára is vonzóvá tenni az oldalt!

Szép napot mindenkinek!

 

Már sokat volt az elmúlt években szó erről a témáról, miképpen lehetne aktívabbá tenni az oldalt az ide regisztrálók számára. Én nem tudom megmondani mi lenne a helyes megoldás. Nekem leginkább a helyi fotóklubbunk példája a mérvadó! Itt nálunk (Kamera - 73) az elmúlt pár évben megduplázódott a tagok létszáma és nagy részük a fiatal korosztályhoz tartozik. Minden hónapban van klubestünk, a téli időszakokban különböző fotós és a fotózáshoz kötődő tanfolyamokat szervezünk, időnként pedig nagyon jó és érdekes kirándulásaink vannak ( lásd a hétvége Finn módra sorozatomat)! A közös együttlét, mások megismerése és tisztelete, közelebb hozza egymáshoz a fotósokat és inspirálja őket.
Azonban egy virtuális fotóklubban (Fotóvilág), már nem biztos, hogy az ilyen típusú működésnek, különösebb sikere lehetne! A fotóklubba azért mennek az emberek, hogy másokkal találkozzanak, ide a fotóvilágra a tagok nagy része csak a képeik feltöltésének lehetősége miatt regisztrál! Ezek az emberek nem akarnak találkozni másokkal, nem vesznek részt a fórumon, nem írnak véleményeket a képek alá, sokan még a képeik értékelését sem köszönik meg! Mondhatnám úgy is, hogy egyszerűen csak képtárolónak használják az oldalt! Ezért van az, hogy a tagoknak csak max. 10% -a aktív az oldal működésében! Voltak eddig is találkozások, amelyekre szinte minden alkalommal ugyan azok (15 -25) tagunk vett részt. Egészen addig, amíg ezeket a problémák fenn állnak az oldal aktivitása nem fog megjavulni! Miképpen lehetne a problémát megoldani? Az én véleményem szerint, megoldani nem lehet, viszont lehetne rajta javítani és jobbá tenni! Ezt pedig csak együtt lehet, közösen!
Sokszor elhangzott már errefelé, hogy az idősebb korosztálynak kellene példát mutatni és egyéb balgaságok! Egy ilyen oldalon lehet tanulni sok mindent, ha megvan hozzá az alapvető tudás és akarat! Az alapvető tudást azonban máshol kell keresni és tanulni, nem egy ilyen oldalon!
És, hogy ne csak beszéljek, hanem valami ötletet is adjak! Az új regisztrált tagoktól a jövőben kötelezővé tenném, hogy minden feltöltött képéhez, írni kelljen egy másik fotós munkájához véleményt! Ezenkívül minden 10. feltöltött képe után részt kellene vennie legalább egyszer a fórumon lévő vélemény cserében! Ez lenne a minimum és aki erre nem képes, az nem érdemli meg a tagságot, mert a közösségi munkában részt venni nem akar!
Duncosnak és K30Usernek sok sikert és türelmet kívánok a munkájukhoz! Ne felejtsétek el ha segítség kell bár miben, gondolom nem vagyok egyedül, készen állunk!
Leírtam amit akartam! Lehet, hogy rossz lábbal keltem ezért voltam ennyire reális! Vagy talán azért. mert kinőttem abból, hogy hitegessem magamat és csodákra várjak!
Üdvözlettel, János

 

Egy elszálló gondolat mindig mélyebb, mint egy megfogalmazott.

 

Alexmed:

Az eltűnés velem is előfordult, azóta, mielőtt megnyomom a hozzászólok gombot, először Ctrl c vel mentem és ha eltűnik, ilyenkor újra be kell jelentkezni és a Ctrl v-vel egyszerűen csak bemásolni és elküldeni.
Valóban bosszantó, ha az ember elveszíti a gondolatait, szerencsére nem véglegesen.

 

"Sokat javítana a közösséggé váláson ha lennének rendszeres találkozók, nem csupán alkotási céllal. Ezek időpontjait akár egy évre előre is meg lehet határozni. Szerveznénk kiállításokat az arra jelentkező tagoknak, készítenénk nyomdai kiadványokat, az azokon és azokban szereplők közös költségviselésével és évente egyszer tarthatnánk egy évzáró, akár közgyűlésnek is nevezhető évértékelő találkozót."

Írtam egy hosszú litániát Feri és Bardoczideák hozzászólásához, a legvégén idéztem deákunk szövegét és reflektáltam arra is, amikor fel akartam tenni eltűnt az egész!!!!
Most nincs erőm újra kezdeni, majd holnap, v. holnapután!...
(Pedig magvas gondolataim voltak - úgy gondolom - amit az is igazol, hogy nem ismétlem meg!...)

 

Judicium 56

Egy közösség nem attól válik közösséggé, hogy azonos tevékenységet folytató egyedekből áll, hanem attól, hogy ezek az egyedek, e mellett még empátiával is viseltetnek egymás iránt. Különösen fontos ez egy alkotó közösség esetében, főleg, ha az ilyen laza szövésű, mint a FV.
Egy közösségben az emberek keresik egymás társaságát, itt sokan még be sem mutatkoznak, így csak egy szűk kör az, akik ismerik egymást, tudnak valamit a másikról. Igaz, nincs is sok lehetőség, hogy rendszeres személyes találkozókon cseréljék ki a tagok a gondolataikat.
A taglistán szereplők száma 400 fölött van, ugyanakkor a legtöbb, képre adott szavazat alig több harmincnál, az érdemi hozzászólás, képenként talán még három sincs, pedig ez még a szavazati jogtól sem függ.
A hozzászólások toplistáját a "remek" vezeti, őt követi a jó, a klassz, a szép és a pazar. Az is igaz, hogy ritka, mint a fehér holló, ha egy kép kapcsán valódi vita alakul ki, vagy az, hogy egy véleményezett érdemben reagálna egy véleményre. Ez nem igazán ösztönöz gondolkodásra, vagy az alkotás figyelmes elemző bírálatára.
A szavazások legtöbbször nem egyebek a kölcsönös udvariasságnál, amit fényesen igazol az, hogy valódi értékelés nem, sokszor még a "remek" sem, kerül a kép alá. A következetes értékrendről nem is beszélve, de ez azért van, mert sok esetben Nagyon tetszikkel nem a képet, hanem az alkotót díjazzuk, pedig, ahogy Cervantes idézte Horatiust: aliquando bonus dormitat Homerus, azaz a legnagyobbak is követnek el hibát. Ezt viszont szinte soha nem jeleníti meg senki, pedig egy részletesen megindokolt nem tetszik, tanulságosabb, ösztönzőbb és vitaképesebb vélemény mint a rá se nézek.
Mindezek természetesen rám is vonatkoznak.
Sokat javítana a közösséggé váláson ha lennének rendszeres találkozók, nem csupán alkotási céllal. Ezek időpontjait akár egy évre előre is meg lehet határozni. Szerveznénk kiállításokat az arra jelentkező tagoknak, készítenénk nyomdai kiadványokat, az azokon és azokban szereplők közös költségviselésével és évente egyszer tarthatnánk egy évzáró, akár közgyűlésnek is nevezhető évértékelő találkozót.
I tak dalse

 

Vannak közösségek, amelynek tagjai egyénenként többet érnek, mint együtt, és vannak olyanok, amelyek tagjai csapatban jobbak, mint külön-külön. A Fotóvilág nem tartozik ez utóbbi csoportba.

Fásultságot és kiábrándultságot érzek az össz-fotóvilágos kedélyben (ami az egyénekben különös módon nem érhető tetten), és ami mintha már ősidők óta tartana. Mintha a vesztesek, megbántottak és sértődöttek szövetsége lennénk, ahol emiatt mindenki megkülönböztetett tapintatot érdemel. E vészterhes, komor hangulaton az egyéni sikerek sem változtatnak, mert valamiért a Fotóvilág közös lelkiismerete rossz. Lehet, hogy csak az amatőrizmus kínját és válságát érzem az idegeimben, lehet, hogy csupám a saját tehetetlenségen nyomaszt, nem tudom. De már ötödik éve asszisztálok ehhez a lassú agóniához, és emiatt enyhe bűntudatom van.

 

Alexmed igazad van, de a játéknak mindennél nagyobb a tétje: Az önbecsülés, ezért csak nagyon komolyan és nagyon tisztességesen szabad művelni, tisztelve a vesztesek erőfeszítését is.

 

Homo ludens!
Maradjunk ennyiben!
Ez a legjobb választás ezen a szájton!...

 
Válasz erre
2017-10-14 22:29:32 - evka

RZsó helyettem is megfogalmazta, én nem tudnám ilyen jól!

 

Kedves Izabella!
Érdemesebb szövegszerkesztőbe írni a hosszabb hozzászólást, és onnan bemásolni - magam legalábbis úgy szoktam, ha véletlenül hosszabban akarok írni. Nemcsak ide, más Fórumokra is. (pl. az Index még hamarabb kidobja a usert:)
...és egyetértek: játszunk...
Derűs, szép hétvégét kívánok Neked is!

 

Tiszteletre méltó dolog,hogy készül a képértékelési összesítő.
Tisztelet,hogy veszed a fáradtságot és törődsz,foglalkozol vele.
Mindannyiunk nevében köszönet érte

 

Kedves Feri !
Elnézést, hogy nem válaszoltam, most bepótolnám:
Amikor azt írtam hogy az itt látható képek zöme jó, akkor nem arra gondoltam, hogy tökéletes és semmi hiba az ég világon nincs benne.
Szerintem minden képben lehet találni hibát. De a valóság sem tökéletes...

 

Kedves Foto Vilagos jatszotarsak. Az iment hosszan, szepen leirtam a velemenyemet az utobbi temahoz (sot mi tobb magyar etekezetekkel, ami nekem nagy szenvedest es hosszu idot jelent) amikor vegeztem vele lelegzetet vettem, es megnyomtam a "hozzaszolok" gombot ... es nem tortent semmi. Elszallt a gondolatom, amit betukbe ontottem. Sajnos nem tudom ujbol leirni, mert idom sincs, meg meg egyszer nem tudnam ugyanugy szavakba onteni a gondolataimat.
En eddig nem ertettem sohasem Benneteket, amikor irtatok, hogy kidob a rendszer bizonyos ido utan. Most mar igen.
Velem ez csak azota tortenik, amiota a Mac asztali gepet hasznalom.

A jelenlegi temaval kapcsolatban Zsoka irasaval teljes mertekben egyetertek, csak azt egeszitettem meg ki az en gondolataimmal. Ugy latszik, hogy hosszan.

MINDENKINEK BOLDOG, KELLEMES HETVEGET KIVANOK!

Es jatszunk meg egyutt ezen a csodalatos jatszoteren, ami a FOTOVILAG. Ne hagyjuk tonkretenni!!!

 

Elgondolkodtatók:
Szavazólap, Xabolcs szerinted egy tök vacak és dög unalmas képről, hiszen nem pontoztad, pedig találkozhattál vele, hiszen később feltöltött képeket minősítettél. Több ilyen is van.

alexmed Nagyon tetszik (3)
Béla bácsi Nagyon tetszik (3)
Képcsináló Tetszik (2)
capriccio Nagyon tetszik (3)
aczelpeter Nagyon tetszik (3)
pusiga Nagyon tetszik (3)
mimó Nagyon tetszik (3)
k30user Nagyon tetszik (3)
Bardoczideák Nagyon tetszik (3)
api41 Nagyon tetszik (3)
allegro Nagyon tetszik (3)
s_marcsi Nagyon tetszik (3)
liczkas Nagyon tetszik (3)
evka Nagyon tetszik (3)
RZsó Nagyon tetszik (3)

Akkor ezek a szavazók ? nem hozzáértők, vagy rossz az ízlésük? pedig ők sokunk szerint mértékadó forrásnak számítanak.
Ha az oldalon döntő többségben vannak a tök vacak és dög unalmas képek alkotói, akkor a regisztráció feltételeként bemutatott képek elbírálói is a hozzá nem értő kategóriába tartoznak?

Ahogy Bástya elvtárs mondta Virág elvtársnak: Szerénység, szerénység.... Én ezt azzal egészíteném ki: következetesség, objektivitás, elfogulatlanság és egy jó söprű.

 

Kedves Xabolcs !
Két gondolat fogalmazódott meg bennem az utóbbi hozzászólásod kapcsán:
- Igen, nagyon sok minden van amit nem tudok, ezért szűk a világlátásom, és sok mindent nem értek, és nagyon sok ember gondolatiságával nem értek egyet, vagyis a empátiám kezdetleges.
- Nagyon képmutató vagy, vagy egyszerűen fel sem fogod miket írsz hozzászólásaidban.
Hogy melyik a helyes gondolat?
Ennek eldöntése nem az én feladatom. Belülről nem is tudom reálisan eldönteni.
Külsők pedig nem fognak ebben állást foglalni.
Így magamra, magunkra maradunk ennek a kérdésnek az eldöntésében.
Részemről megpróbálok az eddiginél is jobban figyelni, kevésbé sértő lenni.

 

Kedves Druszám!
idézlek: "Sokkal nagyobb empátia és nyitottabb világlátás szükségeltetne."
szvsz ezt mindig azok igénylik másoktól, akik maguk nem rendelkeznek vele :)

 

Hogy ezt nem olvassa senki?
Szerintem emlékeztek többen arra a képsorozatomra, amit István politikai tartalom miatt levett, én pedig feltettem egy másik helyre és itt csak egy linket tettem fel ami arra az oldalra mutatott.
Nos ez megmutatott egy olyan dolgot is amire nem is gondoltam: Akkor 40-50 -nel több megnéző volt a szokásosnál. Vagyis 40-50 néző a itteni linket követve jutott arra az oldalra, 40-50-en olvasták a "Fórum....fotó a weben" linkjét.
Szóval ez is olvasva van itt, még ha nem sok hozzászólás is van.
A megoldás szerintem, RZsó leírásában van, ami az én drasztikus fordításomban így hangzik: Senki nem szereti, ha kioktatják és osszák' neki az észt.
Szerintem igen komoly felelőssége van a hozzászólóknak, különösen a hozzáértő hozzászólóknak. Sokkal nagyobb empátia és nyitottabb világlátás szükségeltetne.

 

Zsóka: egyik kedvenc idézetemmel válaszolok - a fordítás lehet, hogy nem pontos, de a lényeg szvsz érthető:
"Egyedül vagyunk; akkor is, amikor a tűz körül a többiekkel beszélgetünk. A többiek is magányosak. Amit mondunk, nem talál fülekre, csak a sajátunkra; amit gondolunk, csak magunkban tesszük. Beszélünk, de ki hallgatja? Figyelünk, de ki beszél? Bámulj a Tűzbe, a kihunyó parazsakba: a kérdések a te kérdéseid."
(Beryl Markham: West with the Night)

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
számláló