Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...

Abigél köszöni a jókívánságokat, és üzeni, hogy OÁ!

 

Péter: Gratulálok! Neked az Unokádhoz, Neki a Zen és/vagy Tao filozófiához: abban az egy szóban minden benne van... :)

 

Mikor mi a divat, most inkább a ff.
Egyébként a gyász, a szomorúság kifejezésére alkalmasabb kisebb hibák lefedésére szintén
A színes akkor jobb, ha a színek adnak valami pluszt. Így mondták volt az iskolában

Színek hullámhossza mérhető a monitorokat kalibráltatjuk. Ez eléggé exaktnak tűnik. Az egyének szeme pedig nyilván eltér a "etalont"-tól
A színek pszichológiai hatását tanították,arról ugyan nincs ismeretem,hogy vaki közülünk az erről tanultakat figyelembe vételével választott témát, pedig lehetne.
Nem voltam híve Platon barlang hasonlatának,de ma már a kvantumfizika megismerésével talán ebben sem lehetünk biztosak.
Nézzétek a kezemet mondta Rodolfo. Nézzétek a fotonokat mondja a kvantumfizika.

Az egynapos nagypapának gratulálok.Díjazott a csomagolóanyag választás

 

Sándor, a "fekete-fehér versus színes" kérdéskört biztos nem válaszoltuk meg , legföljebb megérintettünk egy tabunak látszó témát – hála a felvetésednek. A saját képeimnél én is megnézem, hogy az adott kép "hogy néz ki jobban”, vagyis az ff-t és a színest egyenértékűnek tartom, holott ez korántsem magától értetődő. A világ színes, a fotós látásmódunk mégsem az. Érdekes, hogy a fotográfia unokaöccse, a mozi időközben szinte teljesen kiszínesedett. Igaz, épp most mutattak be egy új magyar filmet, amely fekete-fehér. A címe: 1945.

 

Péter:
Először is gratulálok neked az unokádhoz, igyekezzetek, mert nekem már 7 van!...
Másodszor gratulálok neki is , mert végre valaki kimondta itt a tutit - úgyhogy nincs miről tovább okoskodnunk!...
Uff

 

Jelentem, egynapos unokámnak feltettem a minket zavarba ejtő kérdéseket. Ugyan, mi a helyzet a ff fotózással, és ugyan, mi a helyzet az objektív valósággal, végezetül, de főképpen, mi a helyzet a ff fotózás és az objektív valóság kapcsolatával. Válasza felcsillantotta a zen buddhizmus tömörségét, talányosságát, egyértelmű volt ugyanakkor, és filozófikusan mély:
Oá.

 

Emlékeztek még az eredetileg felvetett témámra? A lényege: Miért "értékesebb" művészileg a ff. kép a színesnél, holott a világot színesben látjuk, tehát evidens lenne, hogy úgy is ábrázoljuk (fotózzuk)!
Lényegében már meg is válaszoltuk, összeraktuk, és azt hiszem meg is egyeztünk!

Aztán egyszer csak a folytatásban jól beástuk magunkat a filozófiába!

Én nem bánom, de volt már vitánk egy-két éve, mind az "objektív valóság" meghatározásáról a különböző filozófiai iskolák szerint, és a színlátásról is!

Sokan nem értettek velem egyet akkor sem, szerintem most is kisebbségben maradok, ha azt mondom, hogy az ember számára "objektív valóság" nem létezik - röviden azért nem, mert a világ megismeréséhez használt receptoraink és annak feldolgozója (az agyunk) képességei, kapacitása messze nem elég ehhez! Eltúlozva egy halott ember, de akár csak egy eszméletét vesztett vegetatív lény számára egyáltalán nincs semmilyen "valóság"...

Ugyan ez a helyzet a színek látásával. A gyerek megtanulja 2-3 éves korában, hogy ez a piros, az a sárga, kék stb., de hogy akárcsak két ember ugyanazt látja-e a szemével (agyával) pirosnak, kéknek stb., azt soha nem fogjuk megtudni, pedig mindkettő azt hiszi, hogy ugyanazt az "objektív valóság"-ot látja!

Van olyan filozófiai irányzat, ami egyszerűen tagadja az objektív valóság létezését - ezt ugyan nem hiszem én sem, de azt igen, hogy azt soha nem fogjuk megismerni!...
Péter (nagyon helyesen) behozta a dialektika fogalmát, hát pont a dialektikus gondolkodás adja meg ennek igazát, hisz a dialektika szerint minden viszonylagos! Az "objektív valóság"-ot" mihez viszonyítod!?

 

No igen! A megszületett kisgyereket képletesen értettem, habár elismerem félre érthető! Talán úgy kellett volna fogalmaznom, hogy olyan idős emberke, akinek még nem alakult ki a személyisége és tudatossága. Az ösztön és ösztönösség a tudatossággal nem igazán rokonok!
Tisztába vagyok avval, hogy nehéz erre választ adni, mert minden erre való válasz csak feltételezés!

Érdekelne az is, hogy milyen vélemények vannak arra a kérdésemre, hogy szemlélő nélkül is létezhet-e világ? Nem azért írom ezeket a dolgokat mert nem értenék egyet nagyjából veletek, de ezek a kérdések érdekesek számomra! És még valami! Ha több ember vagy esetleg embercsoport valamilyen dologban teljes egyetértésben állapodik meg, vegyük mondjuk a kék autóról, bizonyos helyen, időpontban és fényviszonyok között! Akkor ez vajon objektív valóság, vagy sem!

Péter! Tiszta szívből gratulálok az unokához!

Most már valóban befejezem ezt a témát, ami legalább is számomra érdekes volt!

 

Ámbár sejtem,mit fogok megtudni tőle: a világ homályos foltokból áll, melyekben furcsa szúrós szagok vannak.De van egy puha,kerekded,meleg gömb,amiből jön a kaja,és ennek az illata is kellemes,egyáltalán nem szúrós,
Csak este jutok el hozzá, így lehet,hogy azt fogja mondani: a világ egyszerűen sötét és büdös.Kivéve azt a gömböt.

 

János,a buszon olvasva kérdésedet,bepötyögöm véleményem,noha folyamatosan változó helyen vagyok,de megpróbálom magamat e változó kórdinátáktól függetleníteni.Nehéz ledz,mert mellettem áll egy rendkívüli mófon formás tomporral megáldott fiatal teremtés,aki bimbózó objektivitásomra komoly veszély.Mégis,az újszülöttre vonatkozóan feltett kérdésedre ezt mondhatom: tegnap éjjal megszületett harmadik unokám,Abigél.Ma bemegyrk hzzá,és meg fogom tőle tudni a válaszg.

 

Megígértem magamnak, hogy ehhez a témához már nem írok többet, de nem tudok a kísértésnek ellenállni! Bocsájtsatok meg nekem!
Sisi (Sándor) linkjével kapcsolatban az jutott az eszembe, hogy szegény középiskolások! Meg az, hogy mennyi minden, amit 40 - 60 évvel ezelőtt tanítottak, mára már nem igaz! Erről a témáról több mint valószínű a vallási jellegű középiskolákban, már másképpen vélekednek.

A kék színű autóval kapcsolatban igazatok van! A szubjektív véleményt (vagy valóságot), azonban nem lehet elvonatkoztatni más időbe és helyzetre! Az akkor és azon a helyen és időben nyilvánul meg előttünk, ahol éppen vagyunk! Minden más csak feltételezés! Még nem hallottam olyat, hogy valaki belelátna a jövőbe!

Megkérdezném, mi a véleményetek a következő állításhoz!
Szemlélő nélkül lehet-e világ? Ha csukott szemmel odavisznek minket valahová, akkor a körülöttünk lévő világ létezik-e, annak ellenére, hogy még nem tudtunk tudatosan véleményt alkotni arról, hogy milyen? Ha igen akkor az micsoda?
Egy megszületett kisgyereknek, akinek még nincsen személyisége és tudatossága, milyen a világot lát maga körül? Elfogulatlan, pártatlan, vagy szubjektív?

 

Most elköszönök, mert el kell rohannom e téridő egy pontjára (22-es stúdió), ahol nagyon objektív számú rezgések nagyon pontosan meghatározott időben zajló megszólaltatására kell 80 embert összehangolva egy nagyon szubjektív tárgyat kiizzadni a nap folyamán, melynek a neve: Concertino - III. tétel.

 

Az "objektív" szó jelentése az idegen szavak gyűjteménye
LINK

szerint:

objektív

1, elfogulatlan, pártatlan;
2, lencse a kamerán vagy fényképezőgépen

Amiről Edit idézete is szól, az "objektív valóság" gondolat alatt, azt szerintem, inkább fizikai, anyagi valóságnak kellene nevezni.

 

:)

 

Most Xabolccsal írtunk együtt. Mihály (most Xabolcs), nos, a kormányok nemcsak a kiskatonák, de minden polgár problémájához vertikálisan állnak.
Amíg horizontálissá nem lesznek.

 

Madach:
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk."

 

Kedves Druszám!
Nem tudják... az értelmes nem tankönyvírónak m1 :)
...anno dacumal az ezredünknél a politikai helyettest "Vertikális őrnagy"nak becéztük, mert egyszer azt magyarázta nekünk, hogy a kormány vertikálisan áll a kiskatonák problémáihoz. Kértem engedélyt kérdezni, mit jelent itt a vertikális. Meg is kaptam a választ, ha nem tudnám, hogy ugye a vertikális az, - hogy is mondjam, hogy megértse - na szóval olyan tulajdonképpen, meg minden. Megköszöntem a választ, mondván, nálunk odahaza a fák is vertikálisan állnak az erdőben, míg ki nem vágják, mert a fődön már horizontálisan fexik, és a kormánytól is szép, hogy vertikálisan áll, és nem - mondjuk - diagonálisan, mert az esetleg a részegségtől is lehet, de a Magyar honvédtól mi sem áll távolabb...

 

Mihály, biztos lenne, de akkor feleslegessé válna a tantárgy. :)

 

Szegény középiskolások!
Nincs egy értelmes tankönyv-író, aki egyszerűen, magyar szavakkal, érthetően le tudja írni pár sorban a lényeget?

 

Egyszerre írtunk sisivel, de ugyanazt: a filozófusok remekül megélnek.

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Dr. Varga Terézia
Jégvirágok tánca

Tegnapi albumajánlat

Kácsor Károly
Afrika

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
számláló