fotovilag.hu
Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...

Még nem találkoztunk de bírálta fotómat és az ült.
Feltesz ide egy fotót és írja: Ti is nyomjátok A bírálatokat majd kielemzi,átbeszéljük Izgalmas tanulságos és miért is ne?

 

SzEjO157: szvsz nem kell kérni, fotóit kiállításokról, a "Fotó" a "Fotóművészet" c. lapokról valamennyien ismerjük. Legalábbis, amelyikünk érdeklődik a Magyar fotográfia utóbbi cca. fél évszázada iránt...

 

Jó a kérdés 2018-06-14 15:39:09 - SzEjO157!

Hajdanán, amikor az általam nagyon tisztelt, (és újfent nagyon várt kritikái iránt érdeklődő amatőr) H.P. egyik képem kritikájával próbáltam polemizálva vele, az nem sikerült!...
Jó lenne - tehát - ha ez az új kapcsolat interaktív lenne!!!
Így még több értelme lenne az Ő hasznos kritikáinak, nyilván így még többet tanulhatnánk belőle!...

 

Kérhetünk és bírálhatunk Péters fotót?

 

Respekt.

 

Újra itt van előttem a Nagy Fehér Üresség, a monitor, amire (szinte) bármit írhatnék, elküldhetnék szerzőket a bánatba, egekig magasztalhatnék képeket, akár azt is képzelhetném, értek mindenhez, csak hát ez nem lenne igaz. Szerző vagyok én is, egy a sok fotográfus közül és így szükségszerűen tele vagyok kétségekkel. Isten óvjon bennünket a magabiztos mindentudó ostobáktól. Írtam vagy négyszáz képbírálatot a Fotóvilágnak és nem röstellem bevallani, sokat tanultam belőle. Ízlést, technikát, fotótörténetet, nyitottságot, tiszteletet a mások munkája iránt. Néha úgy éreztem, falrahányt borsó az egész, néha meg, hogy talán egy kicsit mégis tudok segíteni. Hát Hölgyeim & Uraim, próbáljuk meg újra. Nekem csak egy a kérésem: képbírálatot írni csak akkor tudok, ha KÉP is van. Poroljátok le a fényképezőgépeteket, rakjatok bele friss akkumulátort, memóriakártyát, felejtsétek el a bevált közhelyeket, nézzetek szét friss szemmel magatok körül és lássuk mire megyünk így együtt.

Üdvözlettel:
Horváth Péter

 

LINK

Fotózási alkalom Pilisborosjenőn...
..."a Kevély-hegy lábánál. Provance-i hangulat Budapesttől pár percre"...

LINK

 

Te már csak tudod.

 

Lajos: minden lúzer azzal kérkedik, hogy meg tudja állapítani egy tojásról, hogy büdös; pedig azt megérzi a bolond is :)

 

Hát ez nagyban múlik azon, hogy mértékadó forrásnak számít-e az, aki valakiről azt állítja, hogy az nem tud fotózni, vagy csak mértékadó forrásnak gondolja magát. Ez természetesen azt a kérdést is fölveti, hogy a képzelgő maga esetleg tud-e fotózni, mert ha csak azt hiszi, akkor a kérdésed egy önfarkába harapó kígyóvá válik.

Másrészt, ahogy már említettem, a tojás büdösségének megállapítási képessége, nem függ a tojás tojási tudás képességétől.

 

"a mértékadó forrásból érkezőket komolyan kell venni, az indulati eredetűeket el kell felejteni"
Lajos: lehet-e "mértékadó forrás" az olyan véleményező - fotós oldalon - Aki maga nem tud fotózni?

 

A sötétben az is világít, nem kell napot játszani, mert kiderül róla, hogy csak egy elszabadult lufi.

 

Lajos, lángoszlop vagy a pusztában.

 

Ha a FV megszűnik azért következhet be, mert vannak akik erre gyúrnak.
A fórum pedig műfajilag az elbeszélés kategóriába tartozik, mert kevés kivételtől eltekintve, a hozzászólók elbeszélnek egymás mellett. Talán ha nem ez lenne, juthatnánk egyről a kettőre.
A képértékelésekről pedig annyit, hogy a mértékadó forrásból érkezőket komolyan kell venni, az indulati eredetűeket el kell felejteni, meg kell tanulni az igazságtalanságok pszichés semmibevételét és rangot kell szerezni a véleményünknek, ezt pedig egyféleképpen lehet, az elvtelen dicséretek és a rosszindulatú pocskondiázás helyett a valódi véleményünk szerzőtől független, megfogalmazásával.
Én ezt fogom tenni, legjobb tudásom és legjobb szándékom szerint, tiszta lelkiismerettel, megkérdőjelezhetetlenül. Szabad másnak is.

 
Válasz erre
2018-06-09 19:49:39 - Mandy

Vélemények.. Én igen örülök annak ha értékes véleményeket kapok még akkor is ha az negatív. Nem lehet minden fotó jó.. Nem mindég megy át az amit épp az amatőr szeretne átadni. Sokan még keressük az utunkat. Több fotós oldalon is voltam már és sajnos úgy érzem elpazaroltam az időmet és utam tévesztettem a megfelelési vágynak köszönhetően. A sok manipulált túlszaturált semmit mondó fotókkal. A habos babos színes giccs áradattal. Mert ott ezek voltak a "menők". Ez az oldal viszont egy picit lerántott a földre de a jó értelemben. Okos ember tanul a kritikából ! Igazán sajnálnám ha ez az oldal megszünne..

 

..."azok akik sokszor emlegetik a technikát, egy nekik érzelmileg tetsző képnél minden további nélkül átsiklanak a technikai gondokon"...

Igen, azzal magam is úgy vagyok; de olyankor az a kép nem a technikai gondok miatt tetszik, hanem azok ellenére :)

 

Jól van, nem tart már soká. Addig se töltsük haszontalanul az időt. Vagy mégis inkább töltsük haszontalanul, és próbáljuk meg élvezni.

 

Én már nem mondok (írok) semmit, csak csodálkozom, no nem amit írtok azon, hanem a képértékeléseken azóta, amióta itt polemizálunk! Kétségbeejtő, nagyon szomorúan kell meállapítanom amit egyik aktív barátunk mondott a közelmúltban; “bárhogy kapálódzunk a Fv.-nak vége!!!”
Én is kezdem úgy látni - nagy szomorúsággal - hogy végnapjainkat éljük!
Bár ne lenne igazam - tiszta szívemmel kívánom!!!

 

Természetesen a technikai résznek (kidolgozásnak), szolgálnia kell a kép stílusát és üzenetét!
Szerintem ez a leglényegesebb gondolat. Probléma csak akkor van, ha egy képnek nincs semmiféle üzenete, ugyanakkor egy technikai bravúr kép, mert az ilyen képek gyakran varázsolják el a legavatottabb szemlélőt is.
A képértékeléseket nagyban nehezíti az, hogy a fotográfia szellemisége és szemlélete, fiatal művészeti ág lévén, a mai napig sem haladta túl a XVI-XVII, jó esetben a XVIII-XIX. századi festészet szellemiségét, szemléletét és stílusát. Ennek a következménye az, hogy a nézők nagy többsége többre értékeli a caravaggioi, markókárolyi, szinnyeimersei fotográfiákat, mint a picassoi, vagy kandinszkiji alkotásokat. Az így, gyakran túlértékelt képek kapják a Hűha, Igen, Szuper, Nagyon, Tetszik, Remek, Jó és folytathatnám , jellegű, vagy semmilyen értékelések mellett az elismerő szavazatokat. Talán mert valóban szépek, technikailag valóban hibátlanok, de más mélyebb értékük nem fedezhető fel, így nincs mit írni róluk.
Nem változott az a hatvanas-hetvenes évek szocialista-realista szemléletmódja sem igazán, hogy az a jó kép, de az aztán mindenképp, amelyen az ember személyesen jelen van, csupán a szereplők változtak olvasztárból csavargóvá.
És gyakorivá vált a bírálatok között: ami nem olyan, ahogy én csinálom, vagy javasolom, aki nem a régi barátom, aki nem számít tekintélynek, annak a képe gagyi.
Ugyanakkor egyre több a bírálók kedvére készült sztenderd kép, a dokumentarista panoptikum kép és néha egy-egy alkotó sokadik ugyanolyan, nem más, legfeljebb másmilyen képénél olyan érzésem támad, mintha az illető lerágott csontokból főzné a húslevest.
Végezetül: a véleménynyilvánítók védelmére találták fel a titkos szavazást. Nem az alkotót kell titkosítani, hanem a véleményezőt, így talán bátrabban mernének valódi, őszintébb, nem a pistabácsinaknemlehetrosszatmondanimertakkornemszavazaképemre indíttatású bírálatokat is írni.
Mindezek rám is érvényesek, természetesen.

 

Szerintem kissé túlbonyolítjátok ezt a dolgot!
Egy kép értékelésénél vannak szubjektív és objektív követelmények. A szubjektív az ami mindenkinél lehet más és más! Az objektívhez tartozik egy kép technikai kidolgozása, szerkesztés, tónusok és stb. Tehát egy kép értékelésénél több mindent is figyelembe kellene venni! Azonban mindenképpen kellene lenni egy norma (minimumszint), aminél legalább az objektív követelményeket figyelembe véve mondunk vélemény a képekről! Természetesen a technikai résznek (kidolgozásnak), szolgálnia kell a kép stílusát és üzenetét!

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
számláló