fotovilag.hu
Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...

Kedves FotoMüller !
Dehogy veszem rossz néven a kérdésedet! Elolvastam a bejegyzésemet még egyszer. Szerintem nem írtam olyat, hogy nem érdekel a véleményetek. Csak azt írtam, hogy Ti csak másodikak vagytok a sorban. De ezt alexmednek írt válaszomban is kifejtettem.
Érdekel minden vélemény. Minden vélemény más okból: A hozzá nem értő véleményére is kíváncsi vagyok, meg a hozzáértőére is. Mindegyiknek megvan a maga tanulsága.
De mint ahogyan alexmednek is írtam nagy valószínűséggel nem a Ti véleményetek az elsődleges. Ez nem zárja ki hogy véleményeiteket felhasználom, beépítem valamiféleképpen a további képeimbe.
De például az akvarelles technikát továbbra is fogom alkalmazni minden ellenvéleményetek ellenére.

Kedves Zsozso!
-A kritika módjával egyetértek. Nem kell folyamatosan problémázni valamin. (Nem csak itt, hanem a valóságban sem. Árt az egészségnek.)
Részemről mindig kiemelek valamit a hozzászólásomban, amit jónak tartok. Azután ha olyan kedvem van, és úgy gondolom, hogy a képet feltöltő elviseli, leírom azt is, ami nem tetszik. De ezt mindig a kép erénye(i) után.
-Hogy nem kell magyarázgatni hogy miért tetszik egy kép?
"...Tetszik, nem tetszik ez itt a kérdés...."
Ez a mondat a kép értékelésnek alapvető kérdésére utal.
Hogyan közelítsük meg a képet?
Tetszik - nem tetszik páros mentén?
Ezzel a megközelítéssel az a probléma, hogy abszolút érzelemvezérelt. Emiatt a néző sokszor nagy technikai hibákat is elnéz a képnek, mert neki tetsző a téma. Továbbá hajlamos lesz a fotós inkább az érzelem húrjain zongorázni, mint az értelemre hatni.
Vagy inkább a szigorú szakmaiság mentén közelítsünk a képhez?
Élesség, színegyensúly, vízszintes-függőleges, kompozíció.... meg egyéb szigorúan szakmai szempontok szerint? Ekkor viszont elveszik az érzelem, ami egy alkotásnak igen fontos, ha nem a legfontosabb része!
Szerintem a két megközelítési módot keverve kell megközelíteni egy képet.
A kép készítésnél pedig a képbe vinni kell érzelmet is, de azért figyelni kell a szakmaiságra is.
 
Válasz erre
2019-01-04 17:04:03 - Zsozso

.... magamat is beleértve.

 
Válasz erre
2019-01-04 16:43:48 - Zsozso

De miért kéne feltétlenül megmagyarázni, hogy miért tetszik vagy nem tetszik egy bizonyos kép. Tetszik, nem tetszik ez itt a kérdés. Jobbra dől, vagy balra dől, túl sok van fent, lent, a jobb oldalon, a bal oldalon, túl sötét, túl világos.....stb. stb.
Már irtam, hogy mindenki másképp csinálna a más képét.
Hagyjuk a csudába a sok mellébeszelő kritikát, hisz itt senki sem deklarált fotóművész, itt mindenki amatőrnek vallja magát, de a más képe alatt vannak akik egyből műkritikussá vállnak mig ők maguk csapnivaló képeket töltenek fel
Ha bénának tűnik egy kép menj el mellette, és hagyd a csudába. Nulla ponttal a kép alatt a feltöltő elgondolkozik egy kicsit s ha nem, hát akkor nincs mit foglalkozni vele.

 

"Ha Téged nem érdekelnek a képek alatti vélemények, nincsen számodra jelentőségük, akkor miért, milyen célból töltöd ide fel a képeidet? "

Szól a kérdés.

Talán néha csak azért töltenek fel képeket,mert az alkotónak tetszik, érdekesnek, fontosnak, hasznosnak véli megmutatni, bemutatni másoknak is. Lehet az ok egy kiállításra előválogatás,vélemények gyűjtése. Lehet diszkrét segítségkérés a hibajavításhoz. és egyéb számos. "
Nézzétek a képcsináló titkos képeit ha szépet művészit szeretnétek látni


"2019-ben végre a harag is csak tréfából legyen" 

Képcsináló (Mihály)!
A dolog nagyon emberi természetű és egyszerű! Ezen a fotós weboldalon vannak olyanok akik évtizedek óta tagok és ide töltik fel a képeiket!
A hosszú évek alatt nemcsak a képfeltöltés volt itt a lényeg, hanem mint minden rendes fotóklubban, személyes találkozások, közös fotótúrák és barátságok is kötődtek! A képek (például az én szemléletem szerint), egyben egy fotós életút (történelem) bizonyítékai ezen az oldalon és a hozzájuk írt véleményekkel együtt teljesek! Számomra ezek a vélemények is emlékek maradnak, ugyan úgy mint a képeim, emlékek azokról a fotós társaimról, akik vették a fáradságot és megtiszteltek vele, hogy írtak a képeim alá véleményt!
Természetesen embere választja, hogy mi az ami neki értékes!
Mihály! Ne vedd rossz néven de kíváncsiságból megkérdezem!
Ha Téged nem érdekelnek a képek alatti vélemények, nincsen számodra jelentőségük, akkor miért, milyen célból töltöd ide fel a képeidet? Barátsággal, János

 

Kedves alexmed!
Sokat írtál, sokféle gondolatot vetettél fel. Próbálok reagálni legalább néhányra:
-Fura ez a kettősséged: Egyrészt 80%-ban egyetértesz, sőt még talán túl is teszel rajtam, másrészt ott ágál benned a gondolat, hogy trollkodok...
-Igen, ezt mondtam én is: Csak néhány ember véleménye az, amire igazán hallgatok. Ez nem azt jelenti, hogy mások véleménye nem érdekel.
Kíváncsi vagyok minden véleményre. Még a legnaivabb, leg hozzá nem értőbb véleményre is. Ez mutatja meg, hogy mi megy át egy átlagnézőnek a gondolatból.
Mint ahogyan kíváncsi vagyok a hozzáértő, technokrata szakmai véleményekre is, amiből szakmailag lehet tanulni.
-Az pedig egy jó beszélgetési téma lenne, hogy kell-e tanácsot adni. Kell-e egy tanácsot megfogadni?
Egyáltalán egy tanács az tanács, vagy csak belekotyogás az alkotásba?
Meghogy' ha valami "szokatlant" látunk, akkor mit is kell gondolnunk, mit is gondolunk? Bénázott a fotós, vagy tudatosan alkalmazott valamilyen szokatlan megoldást?

Végül mindkettőtöknek, a brancsszellemről:
Szerintem nem igazán jó az alkotásnak, az alkotó szellemnek. Az érvényesülésre lehet jó hatással, de az alkotásra (sem a folyamatra, sem a produktumra) szerintem nem. Zsákutcába, megcsontosodásba vezet.

 

Gyakorlatilag mindkettőtökkel egyetértek, valóban az a fontos, hogy saját magunknak örömet szerezzen a tevékenységünk, ha másnak is, szerez valamennyit, az már hab a tortán. Ha valaki megérti a törekvésünket az jó, olyan pedig nem létezik, hogy senki ne értené meg, tehát a törekvéseink minden esetben jók.
A brancs szellem pedig, miután nyilvánvaló,a hozadéka egyben érdektelenné is válik, hiszen egy kép nem attól lesz érdekes, hogy többen is hurráznak rá, hanem attól, hogy van benne valami ami miatt érdemes ránézni, még akkor is, ha nekünk esetleg nem jön be.

 

Ha most nem értenék egyet 80%-ban kérdéseiddel, azt mondanám, hogy megint troll-kodsz, és lehet is, hogy sokan annak veszik, mert elég provokatívak a felvetéseid!
Lehet viszont, hogy az én válaszom még provokatívabb lesz sokaknak...

Én az öt ujjamon meg tudom számolni, hogy kiknek a véleményére adok, de nekik is csak az esetek 40-50%-ban. Ennek egyszerű oka van; én tényleg "amatőr" fotós vagyok, aki szakmámból eredő nagy stressz levezetésére, a saját örömömre, pihentetésül fotózok! Ezért evidens, hogy elsősorban nekem kell tetszeni, amit csinálok!!!
Ezzel azt is elismerem, hogy egy hozzáértő(?) kritikus szemében egészen biztosan nem vagyok jó fotós, szerencsére nem is képzelem magamat annak! Furcsa lesz amit írok, de kb. azzal a lelkülettel fotózok, ahogy az 5 éves unokám csinálja (az én szememben csodálatos) rajzait!

Nem tudom érthető-e ez így, de ha valaki beleszól, hogy 'innen-onnan vágnék, ff.-ben jobb lenne, rossz a látószög, elcsúszott a WB stb. stb.' az igazából felbosszant, mert úgy gondolom, hogy én én vagyok, ő pedig ő, csinálja meg úgy ha akarja, de nekem úgy jó, ahogy én látom!...

Nem akarok kiállítást rendezni, semmilyen Fipa, Pipa stb. díjra nem pályázom, és a FV. pontozása is csak azért zavar, mert az esetek 90%-ban igazságtalan, a brancs szellemtől csöpög, és sok a teljesen nem hozzáértésről tanúskodó megnyilvánulás!!

A MOME-t végzett "fotóművész" diplomával rendelkező lányommal is sok a vitám, pedig Ő - velem ellentétben - tényleg tud fotózni!

Csak példaképp említem, hogy pár éve láttam az akkor még Ernst múzeumnak nevezett helyen a "világhírű, nagy kínai fotográfus" ff. (főleg politikai tárgyú) fotóit, és a csalódásom óriási volt! Arra gondoltam kifelé menet a Nagymező utcában, ha véletlenül én csináltam volna azokat a képeket, akkor a 80%-uk ment volna a kukába!

Hát ennyi!
Hogy miért vagyok mégis itt, hát azért mert bennem is van exhibicionizmus, és így szeretlek titeket ahogy vagytok!...

 

Olvasgatlak Benneteket, a nagy törlés előtti, a képmentésekkel kapcsolatos hozzászólásaitokat.
Elgondolkodom:
-Nekem minden képem megvan a gépen, plusz még mentve is. Nektek nincs?
-A véleményekkel, a képekre írt véleményekkel kapcsolatban:
Titeket mennyire bebefolyásolnak a vélemények? Mennyire fontosak a vélemények, a pontok?
Részemről, már elnézést a szókimondásért, de csak másodikak vagytok a sorban. Az első, a meghatározó vélemény számomra mindig a megrendelő véleménye. Ha a saját kedvtelésemre készítem, akkor a saját, illetve a család véleménye számít. Ha eladásra kerül a kép akkor a galériás véleménye, illetve a vevői tapasztalatok a perdöntőek.
Ez tulajdonképpen azt a kérdést is felteszi, hogy miért is fotóztok? A saját örömötökre, vagy valamiféle elvárásnak akartok megfelelni?
Szóval Ti hogy viszonyultok a véleményekhez?

 

BUÉK Minden fotósnak, a kis herceg barátainak és a nyuszika üzletfeleinek

 
Válasz erre
2018-12-22 13:13:10 - Danius

Köszönöm és ezúton kívánok én is, Áldott, Békés Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket Mindenkinek! :-)

 

Köszönjük.Áldott, békés, boldog karácsonyt minden fotóstársnak.
Jövőre a harag is csak tréfából legyen

 
Válasz erre
2018-12-21 13:42:35 - Josa

Kedves Sanyi!
Nincs sok vesztenivalóm, viszont ami van ahhoz ragaszkodom, és bízom benne, hogy nem fogják szétcincálni mindenféle önös érdekek miatt.
Itt és most azonban ez nem a politika helye és ideje, úgyhogy én is Kellemes ünnepeket kívánok Neked és a Családodnak.
Remélem sima repülőutad lesz.
*
Egyúttal minden Fotóvilágosnak is minden jót kívánok az Ünnepek alkalmából
Józsa Géza
(Josa)

 

Nagy igazság, amely verssorokat idézel Géza, és amit Izabella 'nemzetközileg' is megerősít, de mond meg - vén fejünkkel - mi veszteni valónk van nekünk!?...
Elveszik a gépünket!?...
Lecsuknak!?... Legalább megtanulok rendesen angolul, mint anno Göncz papa! (Muszáj lesz, mármint az angol, mert már - pld a hirdetésekben - magyarul is angolul beszélünk!)
Pénzbüntetést kapok - inkább leülöm!? Lsd. mint fent! :D


Mivel két nap múlva 3 hétre elhúzok Londonba (ha a drónok megengedik - Feri merre vagy!? :D) két gyermekemhez és 4 unokámhoz, ezért ezennel minden kedves tagtársamnak békés, boldog, szeretetteljes Karácsonyt, és egy boldogabb új évet kívánok, mint amilyen lesz!!!...

 

Meg hozza fuznem: mashol is ugyan igy van. Sajnos...

 

Josa pontosan erre gondoltam....

 
Válasz erre
2018-12-21 08:35:55 - Josa

alexmed:
...
Vadászni berkeket csinálnak, a-
Hová nekünk belépni nem szabad.
S ha egy beteg feleség, vagy egy szegény
Himlős gyerek megkívánván, lesújtunk
Egy rossz galambfiat, tüstént kikötnek,
És aki száz meg százezert rabol,
Bírája lészen annak, akit a
Szükség garast rabolni kényszerített....

 

Gézám,
ha azt veszem, amit a tisztelt parlamenti képviselőink a minap műveltek telefonjaikkal (fotó, videó) a T. Házban és az MTVA székházában, akkor nekünk - egyszerű halandóknak - nincs mitől tartanunk!
Legalább is remélem!...:)

 
Válasz erre
2018-12-20 15:15:04 - Josa

Mit gondoltok; hogy állunk manapság a személyiségi jogokkal?
Én kaptam már kívülről jóindulatú érdeklődést egyik-másik képemmel kapcsolatban, hogy kaptam-e engedélyt az alanyoktól az arcuk megjelenítésére, mert sokba kerülhet.
Egy időben, amikor változtak az előírások ez beszéd téma volt itt is a Fotóvilágon. Leírtak eseteket, amikor a fotós megkapta az engedélyt a fotózásra, publikálásra, azonban megjelenés után már azt mondta az alany, hogy engedélyt adott, de nem ingyen gondolta.
-
Azóta is látok itt portrékat, személyeket felismerhető arccal. Ti vállaljátok a kockázatot v. már nem olyan éles a dolog?

 

Képcsináló, idén ez volt a legbölcsebb gondolatod.

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
számláló