fotovilag.hu
Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...

Köszönöm, Tibor - jól esik, amit írsz nekem!...

 

Kedves Sándor (alexmed) A fotóid számosságából és értékességéből nem következtethető betegség. Bízunk,hogy múló dolog. Mielőbbi teljes gyógyulást

 

Köszi Janikám (FotoMüller); Mihályhoz (Xabolcshoz) "muszáj" lesz elmenni tavasszal legkésőbb!...
Fel is teszem majd szép lassan, egyenként a régi képeimet (mintha akkor jobban ment volna a dolog!?), de igyekszem Ferinek (Judicium56) is megfelelni, mert progresszív javaslatnak tartom kezdeményezését!...

 

Feri! Tiszteletre méltó az elhatározásod!
Sanyikám (Alexmed)! Ne hagyjad el magadat, tessék sokat mozogni, hogy mire megyek Magyarországba, addigra túrázó kondícióban legyél!
Engem érdekelnek a régi képeid!

 

Ferikém, nagy leckét adtál fel - nekem legalább is!
Rengeteg régi (köztük nagyon régi) képem van, kidolgozva, leméretezve, eltéve, hogy majd egyszer felteszem a Fotóvilágra, aztán ezért-azért (legtöbbször a limit miatt elmaradva, aztán elfelejtve) a talonba maradva!...
Most már alig bírok járni - bár a tervem rengeteg - de erőm, akaratom, mobilitásom a mélyponton!...
Egyébként az ötleted jó!
Terápiás célból - magamra nézve - igyekszem részt venni benne!...

 

Érdekes lesz...
"Ideális esetben a kép aznapi" - van közöttünk olyan, Aki minden nap kattintgat, és még aznap ki is dolgozza a képeit?
...minden esetre én szurkolok.

 

Elindítom a Nap képe sorozatot magamnak. (De más is csatlakozhat.) Mindennap közzéteszek a Képfórumban egy fotót, amelyre nézve az egyetlen kikötés az, hogy nem lehet régi. Ideális esetben a kép aznapi. Hogy a mennyiségből lesz-e minőség, arra nincs garancia, de a cél egyelőre az, hogy a vállalt penzum rendszeres fotózásra, nagyobb spontaneitásra és több kísérletezésre sarkalljon. A többit majd meglátjuk.

 

Ingyenes képszerkesző program (GIMP)
Letölthető a hivatalos oldalról:

LINK


Nincs magyar nyelvű változat.

 
Válasz erre
2018-09-17 21:09:32 - Mandy

A raw therapee egy jó kis program. Én is itt kaptam. Nállam a Lightroom bohóckodik.. :( Nem lejeníti meg a betöltendő fotókat. Kiírja, hogy X mappa 11 kép de a képeket nem látom. Tuti valamit elállítottam. Ha valaki tudja mit akkor írja már meg. Köszönöm.

 

...szvsz nem bonyolultabb, mint a PS, elküldtem emailben a manualt...
(a 3.0 verzióét, nekem az van)

 

Köszi, Mihály, a RAW Therapee működik, csak még meg kell tanulnom bánni vele!...

 

Köszönöm, majd jelentek, ha sikerül!!!!

 

Sándor: ha a Fuji-n van mód a RAW mentésére DNG kiterjesztéssel, azt az ingyenesen letölthető RawTherapee elő tudja hívni.
(de a Silkypix is, többnyire azt használom:)

 

Köszönöm!

Ezek már nekem is szakszerű válaszok!

Ezért is gondolkodom az FX-re térésre!

Mihály, erre még nem gondoltam, igazad van, bár ez a "foltosodás" (most már megnevezem) a Sony A6500 masinával fordult elő (nem egyszer! RAW-ból előhívva főleg!). Ezt a gépet már eladtam, most viszont a Fuji X-Pro2 RAW-ját nem tudom előhívni a Ps.emmel! (PS Cs6). Viszont a Jpeg képei is fantasztikusak - még nem kísérleteztem a magasabb ISO-val! Jelenleg Pentax K-70 masinám van másodgépnek (pöpec gép), majd azzal is megnézem a RAW-ból előhívott képekkel!...

Örülök, hogy komolyan vettétek a kérdésem lényegét!
Egyáltalán nem mindegy a dolog, főleg, ha a pénztárcánkra gondolunk!!!

 

Az elfogadható minőségű papírkép nyomtatásához szükséges 300 DPI felbontással a:
12 Mp = 36 x 24 cm

 

Egy adott gép mindig a max. pixelszámmal készíti a képet. Ha van RAW opció akkor célszerű használni mivel ennek van a legnagyobb dinamika tartománya, valamint az esetleges alul- vagy túlexpozíciót is itt lehet a legkönnyebben kijavítani. Ha jpg-ben fotózunk akkor a gép tömörítő algoritmusa lebutítja a képet a kívánt méretre valamint olyan módosításokat alkalmaz amiket optimálisnak ítél. De ez nem fog feltétlenül megegyezni a fotós szándékaival vagy izlésével.

 

A válasz viszonylag egyszerű. Ugyanakkora érzékelőn a több elhelyezett képpont egyben kisebb képpontot is jelent ami azt is jelenti, hogy a képpont kevésbé határozott és jól körülhatárolt. Sok képpont esetén a képpontok közötti összemosódás is előfordulhat. Ezért adott gépnél is jobb kisebb pixelszámmal készíteni képet mint maximummal, különösen, ha nem kívánunk különösen nagy nagyítást.
Néhány adat:
4Mp =15x21 cm
8Mp =40x50 cm
12Mp=60x90 cm
36Mp=75x100 cm

Ez azt is jelenti, hogy más más máretű papírképet más más távolságból szemlélünk.

 

Sándor: ha RAW-ból hívod elő a képet, akkor is foltosodik?
a Pentax K-30 masinámmal, ha mußáj volt, ISO 12800-al is kattintgattam, az nem foltosodott - igaz, csak 16 MP.
Nemrég (használtan:) vett 24 MP-es K-3 II masinámmal még nem volt alkalmam ISO 1600 fölött fotózni, de 7végén kipróbálom...

 

Sándor! Azt, hogy az említett gépeden miért fordul elő a foltosodás nagy érzékenységnél nem tudom! Azt viszont tudom, hogy a még néhány évvel ezelőtti pixel háború megszűnt a fényképezőgépek gyártói között! Vajon miért?
Most viszont a pixelháború az okos-telefonok kameráinál észlelhető, ahol immár a 40 MP. kamerákkal dicsekednek! Vajon egy piciny szenzorban, mennyire javul a képminőség ha túlzsúfolják pixelekkel? Ezt bizonyára szakértőbb emberek megtudnák magyarázni, az én tudásom ehhez kevés!
Egy azonban bizonyos, hogy a 40 MP fényképezőgépeknek általában FX szenzora van!

 

Remélem, feltételezitek rólam, hogy amit írtok az nekem már rég evidencia!!!?
Nem erről beszélek!
Feltételezem (és ezt kérdezem), hogy a pixel sűrűség emelése egy azonos méretű alaplapon, plusz az érzékenység (ISO) növelésésének eröltetése nem megy-e a képminőség rovására!?
Például: A meg nem nevezett 24Mp-es gépem (ami nem két fillér volt), körülményekhez képest jól beállitva - több portrémon is, muszályból 3200 ISO-n - különös foltosodást mutatott az arc bőrén, amit sem fény-árnyék, sem egyéb zavaró probléma nem magyarázhat, csak a túlzottan feltunningolt képfeldolgozó szoftver!? Szvsz.
Erre lettem volna kiváncsi, hogy ez szubjektív érzésem, vagy reális technikai felvetés tölem!??...

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
számláló