fotovilag.hu
Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Egy kis néznivaló, avagy fotó a weben

:)))

 
 

:)))
Sejtem mire gondolsz...én is!

 
Válasz erre
2019-01-31 18:23:34 - Josa

Sanyi!
Ezt a szekeret most már a fiataloknak kell továbbtolni.
Tartok tőle, hogy a végső válasz keresése olyan, mintha a hajunknál fogva akarnánk felemelni magunkat.
Bár... ha jól meggondolom, az igazi választ már réges-régen megkaptuk....

 

Gézám!
Nem véletlenül vagy Te mérnök ember én meg orvos!..
Mi nagyon jól kiegészítjük egymást a racionalitás és az elvont, talán spirituális dolgok között!...
Történt ugyanis pár évvel ezelőtt, hogy meghívást kaptam Somogyi Péter oxfordi agykutató professzor (400 kutató felett diszponál ott, a Brit Tudományos Akadémia rendes tagja, akinek szüleinek házi orvosa voltam Szentendrén) MTA -ban tartott tagságát megújító előadására az agy neuronok és azokat összekötő axonok különböző fizikai- élettani tulajdonságai között, attól függően, hogy éppen mit dolgoz fel agyunk (előadása tizedét sem értettem)!...
Utána a szokásos pogácsásos-borozgatás alkalmával megkérdeztem Freud Tamás akadémikus (biztos ismerős a neve) itthoni tanítványát, hogy mi az 'érzelmek' agyi objektív (fizikailag mérhető, kimutatható) összefüggés neuron-axis tartalma között, nem tudott számomra elfogatható választ adni!...
Van mit még felfedezni, barátom!...

 
Válasz erre
2019-01-29 14:12:14 - Josa

Az érzékszervi információk összegyűjtése és azokból valamilyen (virtuális?) saját valóságkép kialakítása tényleg valami rettenetesen összetett dolog lehet, ami feltételezi egy magasabb rendű - mai számítástechnikai szóhasználattal élve - vezérlő/integráló egység létezését, működését. Ehhez még kell valamilyen kimeneti egység is, amely a szóban forgó dolog tudatosításáért felelős.
Azonban az érzékszervi, valósnak tűnő adatfeldolgozás mellett vannak olyan dolgok, amelyek nem feltétlenül támaszkodnak érzékszervi ingerekre. Ilyenek például a szeretet, a segítőkészség, a jóindulat/rosszindulat, az érdeklődés, a szép/nem szép megítélése stb.
*
Végül az egész kérdéskör filozófiai messzeségekbe vezet pl. "tárgyi valóság nincs is; minden csak szimuláció" stb.
Azért érdekes dolog ilyesmiről beszélgetni.

 

LINK
Remélem ez megnyitható lesz.

 

LINK ://maimano.hu/kiallitasok/vissza-a-jovobe-a-19-szazad-a-21-szazadban/

 

Nagyon érdekes,amit írsz!...
Láttam erről kisfilmet a TV-ben, de nem tudtam, hogy konkrét tapasztalat nélkül telepatikusan (kollektív tudat v. tudatalatti metakommunikációval) átmentek ezek a dolgok.
Sokat gondolkodtam hasonló dolgokról, itt van ez a mostani népvándorlás - minden politikai felhang nélkül mondom - ez is valami közös társadalmi, tudatalatti kollektív megnyilvánulás. Időről időre mindig is előfordult a világtörténelemben. Mi is idekeveredtünk anno!...
Nekem a lemmingek időszakonkénti öngyilkos vándorlása is eszembe jut...
Vagy az óriási madárcsoportok (seregély csapatok ősszel) együttes hirtelen irányváltása - soha sem ütköznek össze - vajon miért!?
De a 43 évi munkám során azt sem tudtam megfejteni, hogy a 4 órás rendelési időm alatt miért szépen elosztva jelentek meg a betegek!?? Soha nem jöttek össze egyszerre 4-5 embernél többen, hanem szépen elosztva a 4 óra alatt 40-50 en! Olyan volt (minden esetben), mintha valaki irányította volna; na most menjél!...Egyik sem tudta a másikról, hogy ma megjelenik a rendelőben, mégsem csődültek össze egyszerre!!!
Mintha valami kollektív tudatalatti irányította volna őket - fantasztikus - és egyenlőre megfejthetetlen - de sokat nem tudunk még a világból!
Egyének vagyunk, de mégsem, van egy kisebb (család), egy nagyobb (nemzet) és egy globális közös tudatunk!??...
"Bármit megismerhetsz, de az egészet (mindent) soha!" - mondá a görög bölcs, és azt hiszem igaza volt, van!

 

Köszönet filmért, érdekes és érthető a mezei nézőnek.
A mértékegységek csak viszonyszámok, a fogalmak tanultak, az észlelt dolgok sokasága pedig tapasztalás. De akkor még nem beszéltünk a kollektív tudatalattiról.
Pl:
Japán több kis szigetén makákók élnek és táplálék hiányában édesburgonyával etetik őket. A hajókról jövő élelmet a sós homokra borítják.
Egyik majom rájött, ha lemossa az édesburgonyáról a sós homokot, akkor annak sokkal jobb íze van. Lassan a sziget többi majma is elkezdte követni a példáját.
A gondozók felfigyeltek erre a jelenségre és igencsak meglepődtek, amikor a többi szigeten lakó makákók is elkezdték mosni a krumplit.
Tehát amikor elért egy kritikus tömeget (100 majom) a jelenség, akkor a többi sziget összes makákója is átvette ezt a módszert.

Álmaink szimbólikus értelmeibe már bele se merek gondolni. :)

 

Ja...érdekes film volt, bár kicsit vulgáris, de milyen legyen, hiszen olyannak kell lennie, hogy mindenki (?) megértse....

Nekem visszaigazolta (áttételesen), amit egyetemista korom óta (akkor a gyakorlatvezetőmmel és egyetemi társaimmal), és azóta sem tudok senkivel megértetni (nyilván nem tudok kellően érvelni), hogy nem biztos, hogy egyformán látjuk a színeket!...Arra gondolok, ha Pistikének is, és Jancsikának is azt mondom 2 éves korában, hogy az a kocka piros, akkor minden piros valamire azt fogják mondani, hogy az piros!... De biztos, hogy ugyanúgy ugyanazt látják!?? A film nekem azt mondja, hogy bizony nem biztos, hiába ugyanazon a Herz-en rezeg, és azonos a Kelvin foka!...(A Herz-et is és a Kelvin fokot is az ember találta ki!)

Ugyan így vagyok az idővel is; ha van egy pillanat, aminek nincs ideje, (azért pillanat), akkor a folyamatnak biztos, hogy van ideje!?...
A film is azt mondja, hogy nem a jelent, hanem a múltat látjuk, halljuk, azaz érzékeljük!... Akkor hol van itt az idő? Hogyan értelmezzem!?..(Az idő mérését órában, percben, fénysebességben stb. szintén az ember találta ki magának!)

Na ennyi ma estére elég, az OPNI már bezárt! :)

 

"...valóság nincs, te nem létezel
az élet csak álom, ne ébredj fel" - mondotta volt anno dacumal a múlt évezredben (ha lyóólemléxem:) Bródy János, és úgy is tett...

Gondolatébresztő az agyalás az agyról, bár tulajdonképpen azt se tudjuk, hogy mit nem tudunk.

 
 
Válasz erre
2019-01-19 15:52:17 - duncos
 
Válasz erre
2019-01-19 15:51:30 - duncos
 

Kedves Tamás!
Jaj...egész szívdobogást kaptam!
Előre is nagyon köszönöm! :)))
Kérlek, hogy Te válaszd ki, hogy melyik képeimet gondolod, mert én erősen szubjektív vagyok hozzájuk - evidensen - aztán egyeztessünk!
Izgalommal várom a fejleményeket! :)
Üdvözlettel:
Sándor

 
Válasz erre
2019-01-17 15:50:13 - duncos

Kedves Sándor!
Neked is készül egy összefoglaló a fotóidból, mint az egyik legrégebbi és legaktívabb tag bemutatása. Majd egyeztetjük a fotókat.
Köszönöm a biztató szavakat.
Üdvözlettel

 

Duncos;
Gratulálok a "Populár"-hoz!
Hajrá, több ilyet a You Tube-ra!
Majd megkérem az egyik unokámat csináljon ilyet nekem is, én ugyanis hülye vagyok már az ilyesmihez!...

 
Előzmény Válasz erre
2019-01-16 20:05:14 - KTB

(köszi ! letöltöttem, de nem talált valami belépési pontot, ezért nem működik, hát letöröltem, így jártam, már a sokadik videószerkesztő programmal ... )

 
Válasz erre
2019-01-16 19:11:00 - duncos

még annyi, hogy a zene az a saját stúdiómban készült.

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
számláló