fotovilag.hu
Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Egy kis néznivaló, avagy fotó a weben

Igazából a "szerkesztői" rovatba is mehetne ... a FV facebook oldaláról van szó.
A főoldal hirdeti az odalátogatás lehetőségét (a fotóvilág főoldala a facebook oldalára való látogatás lehetőségét)
A link működik is, de 2017-es az utolsó "post" ami a fb-on található. Jó lenne (ha van rá kapacitás) ezzel is foglalkozni.


 

Reakció Xabolcs 05. 20-i gondolataira:

Azzal kezdeném, hogy a Trombitás beli rendezvény számomra legnagyobb hozadéka az volt, hogy személyesen is találkoztam veled és az első benyomások alapján, egy szimpatikus, értékes embert ismertem meg a személyedben.
Az elején jelzett gondolataidról annyit, hogy általam legtöbbre értékelt kortárs festő, bár néhány éve meghalt, Csernus Tibor, akinek művészi hitelességét erősítette, hogy a caravaggioi ábrázolástól a hiperrealista képekig minden ábrázolásmódban otthon volt, így bármit tehetett, nem hitte azt az ember, hogy azért teszi, mert nem tud festeni.
Ez igaz a fotográfiára is, ha valaki igazolta a caravaggioi képességeket, hiteles lesz a kandinszkiji ábrázolása is. Tehát ezzel a gondolatoddal egyetértek.
Más kérdés az, hogy aki csak a manipulált képeit látta valakinek, abból kell eldöntenie, hogy az a tehetségtelenség palástolása, vagy az alkotó jelképrendszere. Ennek eldöntéséhez kell az érzelemmentes, tiszta fejjel megadott, objektív, értő bírálat, figyelmen kívül hagyva a saját alkotói rendszerünket, csak a képre koncentrálva.
Én is szeretek erőteljesen beavatkozni egy-egy képem szín és látványvilágába. Van amelyik sikerül, többsége azonban csapnivaló. Látom én is, de úgy gondolkodom, azért van ez az oldal, hogy mások is mondják el a véleményüket, ha nem a képről, az irányultságról, hiszen sok olyan embert ismerek, aki él-hal az avas szalonna ízeiért.
De a vélemény legyen olyan ami a képet pocskondiázhatja, de a szerzők emberi méltóságát ne érintse.

 

Rendben, részemről marad ez a rendszer.

 

Nézd ! Azt csinálsz a képekkel, amit csak akarsz, és amit nem szégyelsz. Ez teljesen a te döntésed.
Én csak azt jelezatem túl van lihegve az egész - még a "hamut szórok a fejemre, hogy lélegzem" dolog is.
Senki nem mondta, hogy ne tedd ide fel, az önkéntes mártír útját is Te válaszottad - lemondva saját magadat.
Én mindössze jeleztem neked, hogy nem biztos, hogy az irány és az út a legjobb - és megírtam, hogy nekem nem tetszik, valamint mutattam olyan képeket, és alkotókat, akik ezt a "műfajt" elég magas szinten művelik - hátha segít neked.

 

Kedves apaCmeN !
Részemről nézheti aki akarja.
De éppen Te voltál az aki kijelentetted, hogy nem való ide a böngészőhöz készült grafikánk, amit érdekességként tettem fel. Te írtad alább, hogy képeim gyengék "...kidolgozás, mondanivaló, ötlet terén egyaránt, .....".
Ezt a módszert éppen miattad, Xabolcs miatt, alexmed.. meg még valaki, valakik miatt találtam ki, hogy ne zavarjon benneteket tehetségtelenségem, és tehetségtelen képeim.
Most akkor mi a baj?
Hogyan mutassam meg hogy semmiképpen ne irritáljon Téged és a többieket?
Vagy ne is mutassam meg őket?
Távozzak az oldalról?

 

Képcsináló: Igenis!

(... de nincs ez már kicsit túlszabályozva? folyamatosan hozzá jön majd a felsoroláshoz valami - ki nézze, ki ne nézze? ;)

 

A szokásos: feltöltöttem néhány képet a titkos mappámba:
LINK
Ez egy tihanyi galéria felkérésére készült, turistáknak szánt kollekció. A képeket akvarell effekttel kérték. A nyomatok A4 méretűek, és akvarell papírra készültek.


Mint tudjátok a titkos mappában levő képek számítógéppel manipuláltak, csak azok nyissák meg a mappát akiket nem irritál a manipulált képek látványa, illetve kíváncsiak egy nem túl tehetséges fotós próbálkozásaira.

 

Hogy ne érjen olyan vád mint a Xabolcs által citált alkotó
-nem töltök fel magammutogató módon képeket, csak rejtve
-beismerem tehetségtelenségemet
-egyáltalán nem keresem a nézőben a hibát

 

Akiben dübörög a magamutogatási kényszer, de se tehetsége, se türelme igényes képeket készíteni, az a trehány barmolást nevezi ki művészetté; és a nézőben keresi a hibát, hogy nem ismeri fel "barkácsolmány"ában a magas gondolatiságot... :)

 

Kedves Bardóczideák !
Először: Nem nem fogok feltölteni manipulált képet a képfórumra, hiszen mint az alábbi bejegyzések is mutatják
a: tehetségtelen vagyok, és "barkácsolmányaim" rontják az oldal színvonalát
b: sokan nincsenek lelkileg felkészülve a manipulált képek látványára

Hogy miért manipulálom a képeimet?
-Képzőművész körökben van egy olyan vélekedés, hogy a valóságot bárki le tudja képezni, ahhoz nem kell művésznek lenni. Ahhoz hogy egy alkotás művészet legyen, ahhoz a valóság leképezésén túl kell lépni.
-Fotós körökben, legalábbis egyes fotós körökben az a vélekedés, hogy nem szabad a képet manipulálni (csak a megszokott módokon).
Hogy melyik a helyes? Döntse el ki-ki maga.
Részemről:
A képzőművészet tárgykörében sokkal több könyv van mint a fotó tárgykörében, ebből fakadóan több könyvet olvastam a képzőművészet tárgyköréből mint a fotó tárgyköréből. Ugyan ez igaz a képzőművészeti és fotókiállítások aránya szempontjából. Ennek okán rám sokkal jobban hatott a képek nézésének és csinálásának képzőművészeti megközelítése.
Számomra mindig is természetes volt, hogy manipulálom a képeimet. A nyolcvanas évek eleje óta szinte csak ilyen, manipulált képeim vannak.
Ezen a szokásomon ez után sem kívánok változtatni.
Hogy miért ilyen képeket csinálok?
Mindig is kétféle megközelítése volt a témaválasztásnak:
Egyik megközelítés szerint herikus, történelmi, allegórikus meg ilyesmi témát kell választani.
A másik megközelítés szerint a hétköznapi életben is ott van a művészet témája.
Részemről hajlamos vagyok az utóbbi elvet követni.

 

Képcsináló: Az általad, Xabolcs és Capricco által megidézett fotográfusok valóban óriási fantáziával, lenyűgöző technikai tudással és feltételezhetően néhányan komoly technikai és személyi asszisztenciával rendelkező alkotók és minden bizonnyal a megélhetési fotográfusok közé tartoznak. A képeik műalkotások, amik különféle helyiségek falát díszítik, hasonló értéket képviselve, mint a 20. 21. század modern festőinek művei. Ők a kivételek, mert egyébként a fotográfia nagy többségét képviselő amatőr, hobbi, dilettáns, nevezzük akárminek, de gyakran a megrendeléseket teljesítő profi fotósok is, alkotói, ízlés, szellemiség, formavilág, tekintetében körülbelül ott tartanak, beleértve önmagam is, ahol a festészet tartott a XVI-XVII, jó esetben a XIX. században. Szép portrék, szép tájak, szép csendéletek, gyönyörű virágok, rovarok, madarak, életképek, inkább technikai mint szellemi termékek. Ritka kivétel az, ha egy-egy kép lényegesen túlmutat saját morfológiáján. Sokan ezt azzal indokolják, hogy a fotográfia elsődleges feladata a dokumentatív tevékenység, ahogy ez részben jellemezte az emlegetett korszak festészetét is. Ez azt eredményezi, hogy a kézben lévő technika, sok esetben, uralja a fejben lévő szellemet.
Miért írtam le ezt a hosszú litániát? Azért, mert igaza van azoknak akik azt mondják, hogy a képmódosításoknak, manipulációknak, montázsoknak van létjogosultsága, de csak akkor, ha azzal a kép gondolatisága növelhető, egyértelműsíthető, egyébként csak öncélú nem művészkedés, hanem bűvészkedés. Ez vonatkozik az általatok idézett szerzőkre, rád és rám és sok más alkotóra egyaránt. A legsúlyosabb, ha mi magunk sem vagyunk képesek a miértet megindokolni. Ne ne tölts fel ilyen képeket, hanem védd meg a koncepciód.

 

Kedves apaCmeN !
Igen, igazad van: Tehetségtelen vagyok! Ezt készséggel elismerem. Sőt annyiszor, ahányszor kívánod, kívánjátok.
Azért ha nem probléma, a magam tehetségtelen módján írnék:
Amit mutatsz az egy másik stílus mint ami számomra szimpatikus, mint amit csinálok.
Részemről:
LINK
LINK
LINK

De mint írtam tehetségtelen vagyok és a linkelt alkotókat sem fogom soha beérni.

Azért megnyugtatnék mindenkit: Soha nem fogok feltenni manipulált képet a képfórumba. Nem fogom rombolni a "barkácsolásaimmal" a FV színvonalát.
Elismerést nem várok, azt meghagyom Nektek. 

Mihály; igen!...

 

En is hadd emlekezzek nagy nosztalgiaval, o erte is nagy kar, hogy nincs mar a FV-on

LINK

 

Sándor: nemtom, Rá gondolsz-é?
LINK

...nem csoda, hogy sokan nem töltenek fel képet, ha a közösség a gagyi barkácsolásokat ugyanolyan - vagy több - elismerésben részesíti, mint az igényes alkotásokat. Na, de fel a fellyel; mint tudjuk, a lepényhal megy előre, a remény_hal meg utoljára...

 

Volt nekünk is egy ilyen fiúnk - kár, hogy ő is elment!...

 

...de jó, hogy nem csak én mondom ezt mindig...

 

Képcsinálónak - elsősorban (de mindenki figyelmébe, akit érdekelnek a "manipulált" képek.

LINK

LINK

Mndezt azért, hogy nem a manipulált képekkel van a baj (részemről sose volt), hanem azok milyenségével, gyengeségével: kidolgozás, mondanivaló, ötlet terén egyaránt, amiket Képcsinálónál láthattunk.

Magyarul - lehet ezt csinálni, művelni - de akkor rendesen.

 

Kép a titkos mappámban:
LINK
A kép számítógépben manipulált, szinte már nem is fotó.
Véleményeket szívesen fogadok, illetve a véleményekre válaszolni is fogok. De a nem-fotóságra panaszkodni nem ér!

 

...megélhetési jogvédők majomkodása... :)

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
számláló