Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Dr. Varga Terézia
Jégvirágok tánca

Tegnapi albumajánlat

Kácsor Károly
Afrika

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel


Aktuális gyorstippünk:

Ha nincs kioldózsinórMonitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Cikkek
1 2

02. Keresők

2009-02-20 14:00:00
A kereső
A kereső a fényképezőgépnek az a része, amelybe bepillantva a lefényképezendő témát látjuk. Fő funkciója annak ellenőrzése illetve beállítása, hogy mi kerüljön a képre, és mi maradjon le róla. A korszerű keresőrendszerek az élesség beállítására vagy ellenőrzésére is lehetőséget adnak. Kezdetben vala a keretkereső. Ezt később sportkeresőnek nevezték el. Egyszerűsége miatt egyes korszerű gépeknél ma is használják a beépített kereső mellett. A keretkeresőnél benézünk egy kis lyukon és a látómezőnkben egy fémkeret jelzi a képhatárokat.

 
Átnézeti kereső
A mai kompakt kamerákban és a hasonló egyszerű gépekben átnézeti keresőt alkalmaznak. Ezt néha Newtonkeresőnek is nevezik. Az átnézeti kereső a gép felső részébe épített optikai rendszer, kis távcső. Kialakítása olyan, hogy nagyjából a gép objektívjének megfelelő látószöge legyen. A zoom objektívvel felszerelt vagy cserélhető lencsés gépeknél gondot okoz, hogy az objektív látószöge nem mindig egyforma. Ezt a gondot sokszor a keresőben látható, a kisebb látószögű objektíveknek megfelelő jelölésekkel oldják meg. Azoknál a gépeknél, amelyeknél az objektív zoomos és nem cserélhető, az átnézeti kereső látószöge együtt változik a gépbe épített zoom objektív látószögével.

Leica M6, átnézeti keresős fényképezőgép

Átnézeti keresőt professzionális fényképezőgépekbe is építenek. A rendszer fő képviselője a német Leica. A Leica M7 Newton keresős (és cserélhető objektíves) fényképezőgépet ma is gyártják, és sokan kedvelik. Ezeknél a gépeknél a keresőbe nézve az élességet is be lehet állítani. Ezt a távmérő nevű optikai rendszer teszi lehetővé. Eredetileg ez is Leica konstrukció, később más típusok is átvették. A távmérős keresőbe pillantva a képmező középső részén egy sárgás vagy lilás színű kisebb négyzetet látunk. Ha az élesség nincs jól beállítva, akkor ebben a motívum képe megkettőződve látszik. Az élesség pontos beállításával a két kép fedésbe kerül. A távmérő egy tükrökből és prizmákból álló optikai rendszer. Ez mechanikusan össze van kapcsolva az objektív élesség állító lencsetagjával.

Az átnézeti kereső képe

 
 
Az átnézeti kereső előnyei:
- Kis súly. Ez a megoldás nem igényel a gépváz kialakításánál olyan sokféle alkatrészt és bonyolult működést, mint a tükörreflexes kereső.
- Gyenge fényben is jól látható kép. Az átnézeti keresőkben a kép lényegesen világosabb, mint a tükörreflexes megoldásoknál. Ez gyenge fényben kevésbé fárasztja a fotós szemét.

 
 
Tükörreflex két objektívvel
A tükörreflexes kereső onnan kapta a nevét, hogy itt a képrajzoló objektív mögött egy 45 fokban elhelyezkedő tükör van. Ez az objektíven áthaladó fénysugarakat egy vízszintes mattüvegre vetíti. Ezen kialakul az objektív által alkotott kép.

A történeti hitelesség kedvéért megemlítjük, hogy első ilyen megoldás két objektívvel rendelkezett. A két objektíves rendszernél az alsó lencse a filmre rajzolja a képet, a felső a tükör közvetítésével a mattüvegre. A két lencse azonos gyújtótávolságú és az élesség állítása közben együtt mozognak előre-hátra. Így elérhető, hogy a mattüvegre rajzolt kép kivágása (bizonyos távolságon túl) és élessége a filmen kialakuló képpel azonos legyen. Ezáltal az élesség beállítása szemmel ellenőrizhető. A két objektíves, tükörreflexes konstrukció a középformátumú (6x6 cm) gépeknél jól bevált, ma is gyártanak ilyen gépeket. Ezt a megoldást főként a német Rolleiflex képviseli.
 
A két objektíves rendszer főbb előnyei az egy objektíves rendszerrel szemben:
- Nem tartalmaz bonyolult tükör-mozgató mechanikát, kevesebb hibalehetőség.
- Halk és vibrációmentes zárkioldás (exponálás)
- Az exponálás közben is lehet látni a keresőképet.
- Viszonylag kis súly.
Hátrányok:
- Közeli felvételeknél parallaxishiba.
- Nehéz megoldani a cserélhető objektívet (csak egy ilyen géptípus van).

Egy objektíves, tükörreflexes

A legelterjedtebb az egy objektíves tükörreflexes kereső. Ezt széles körben használják a cserélhető objektíves kisfilmes fényképezőgépeknél. Itt a képrajzoló objektív mögött helyezik el a tükör. Ez ugyanazt a képet vetíti a kereső mattüvegére, ami az exponáláskor a filmre rajzolódik. A kioldógomb megnyomásakor a tükör felcsapódik és így az objektíven áthaladó fény a filmre juthat.Természetesen a fény útjában (az objektívben vagy a tükör mögött) még egy zárszerkezet is van. Az egy objektíves tükörreflexes keresőrendszer legfőbb előnye a cserélhető objektíves fényképezőgépeknél mutatkozik meg. Bármilyen látószögű is legyen az éppen használt optika, a keresőben mindig az aktuális képkivágást látjuk. A pontosság kedvéért hozzá kell tenni, hogy a gyakorlatban az ilyen keresők egy kicsit "csalnak". A keresőben a filmre kerülő kép széleiből néhány milliméter nem látható. Az igényes fényképezőgépeknél a teljes kép 97-99 %-a látszik, de van olyan gép, amelyiknél csak kb. 80 %.
.
 
 
A pentaprizma
A mattüveg, amin a keresőkép kirajzolódik, vízszintesen helyezkedik el. Kezdetben, amíg megfelelő megoldás nem született, ezt felülről kellett nézni. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a mattüvegen lévő kép oldalfordított. Ez azt jelenti, hogy ami a valóságban jobb oldalon van az a keresőben baloldalon látszik és fordítva. Ezt ugyan meg lehet szokni, de nehezíti a munkát. Ezeket a gondokat oldja meg a pentaprizma (teljes nevén pentatetőél-prizma) nevű optikai eszköz.

Ez egy megfelelő alakúra csiszolt üvegprizma, amit a mattüveg felett helyeznek el. A pentaprizmába hátulról vízszintesen benézve (egy szemmel) lehet látni a mattüveg képét, mégpedig oldalhelyesen. A fényképezőgépek nagy részére a pentaprizma gyárilag rá van építve. Vannak azonban olyan konstrukciók, amelyeknél ez levehető, cserélhető. Ez a megoldás lehetővé teszi a keresőkép hátulról, illetve felülről és különböző távolságokból való szemlélését.

Pentaprizma nélkül (fényaknával) a mattüveget felülről kell nézni. Ezen oldalfordított képet látunk.


A pentaprizma megfordítja a mattüvegen kirajzolódó képet

1 2
számláló