Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Dr. Varga Terézia
Jégvirágok tánca

Tegnapi albumajánlat

Kácsor Károly
Afrika

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel


Aktuális gyorstippünk:

Ha nincs kioldózsinórMonitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Cikkek
1 2

01. Filmes fényképezőgépek

2009-02-20 13:14:00
A filmformátumokról röviden
Valamikor, a század elején, mikor már kézi kamerákkal fényképeztek, a 6 x 9 centiméter méretű filmkocka jelentette a szabványt. Nagy lépés volt ez ahhoz a korszakhoz képest, amikor még a fényképész (fényíró mester) maga főzte a fényérzékeny anyagot és közvetlenül a fotográfozás előtt kente fel az üveglemezre. A 6 x 9 centiméteres filmet és társait (6 x 8, 6 x 7, 6 x 4,5 cm) ma is használjuk a profi fotográfiában. Ezeket középformátumnak hívjuk és egyes igényes munkáknál, például plakátok készítéséhez fontosak.


6x9 cm formátumú fényképezőgép 1930-ból

A 6x4,5 cm-es kocka felülete háromszor nagyobb, mint a 24x36 mm-es kisfilmes kockáé. A 6x6 cm-es formátum négyszer nagyobb, a 6x7 cm pedig ötször. Ezek a különbségek a nagy méretű nagyítások vagy nyomatok készítésénél kapnak jelentőséget. A középformátumú fényképezőgépek a kisfilmes gépeknél nagyobbak és általában nehezebbek. Az azonos látószögű objektívek gyújtótávolsága hosszabb, ezért azonos rekesznyílásnál kisebb a mélységélesség. Ma már számos olyan középformátumú fényképezőgép van, amelybe automatikus expozíció és élességállító rendszert építettek.

Középformátumú fényképezőgépek


Középformátumú diakockák: 4,5x6, 6x6, 6x7 cm


A kisfilm
A filmes időszak  legelterjedtebb filmmérete a normálfilm volt. Nevezik még kisfilmnek, Leica-filmnek vagy 35 milliméteres filmnek is. Ez 35 milliméter széles filmszalag, minkét szélén perforált és általában kazettába töltve kerül forgalomba. A filmkocka mérete 24 x 36

mm. Használata mellett szól, hogy gyakorlatilag mindenhol ki tudják dolgozni, nagyon sokféle film kapható ebben a formában és ma még ehhez szerezhető be a legtöbbféle fényképezőgép. A mai korszerű filmek lehetővé teszik erről a filmméretről a nagyobb (például 50 x 60 centiméter) méretű papírképek nagyítását is. Ha csak levelezőlap nagyságú képeket készíttetünk, és nem vágyunk sokoldalú gépre akkor viszont nem használjuk ki a formátum lehetőségeit.


Kisfilm kazettában és a filmkocka méretei
 
 
Egy kis fotótörténet
Először a német Leitz művek mérnöke Oscar Barnack konstruált olyan fényképezőgépet, amely a 35 mm széles filmre 24 x 36 mm nagyságú felvételt készített. Ezt a filmet már akkor is a mozgófilmipar használta, erre készültek a mozifilmek. Eredetileg abból a célból készült a fényképezőgép, hogy próbafelvételeket készítsenek vele a mozifilm-nyersanyagok teszteléséhez. Hamar kiderült, hogy a „tesztkamerával” jól és könnyen lehet riportszerű felvételeket készíteni. A gép továbbfejlesztéséből született a Leica, amely 1925-ben került forgalomba. Így kezdődött a kisfilmes formátum diadalmenete. Ezt a filmet a fotós zsargon még ma is gyakran nevezi Leica-filmnek.


Az ös Leica

 
 
Az APS rendszer
Az APS (Advanced Photo System) rendszert 1996-ban mutatták be. Több film és fényképezőgép gyártó nagy cég megállapodásának az eredménye. Célja szerint (legalábbis az amatőrfotózás területén) a hagyományos kisfilmet lett volna hivatott felváltani. A feltételes mód azért indokolt, mert az APS rendszer piaci áttörése nem következett be. A 24 x 36 mm-es filmformátum a munkájukra igényes fényképezők körében továbbra is népszerű maradt.?Az új "fejlett" képrögzítést pedig a digitális fényképezés képviseli.
 
Az APS?filmkocka mérete 16,7 x 30,2 mm. Ez 40%-kal kisebb a normálfilmnél. A 24 x 30 cm nagyítás erről is elfogadható lesz. A film szélén perforáció helyett mágneses csíkokat találunk. Ezekre a felvételek készítésekor a fényképezőgép különböző adatokat rögzít. Ezek részben a felvétel technikai körülményeire vonatkoznak, részben a nagyítással kapcsolatos utasításokat tartalmaznak. Az információkat a képkidolgozó printer hasznosítja a nagyítások készítésekor. A kép háromféle oldalarány szerint készülhet. Ezeket C, H és P betűvel jelzik. A C (Classic) formátum 2:3 oldalarányú. A H a nagy felbontású HDTV televíziós szabvány képéhez igazodik. P betűvel a hosszú, keskeny panoráma formátumot jelzik.
A fényképezéskor be lehet állítani, hogy a nagyítás melyik formátum szerint készüljön el. A film úgy is kivehető a fényképezőgépből, hogy nem fényképeztük végig. Másodszor betöltve onnan folytatható, ahol abbahagytuk. Az előhívás után a filmet visszatekerik a kazettába, így kerül archiválásra. A film kidolgozásával együtt a fotós egy index printet is kap. Ez egy papírkép, amin kis méretben rajta van az összes felvétel megszámozva. Az APS-hez speciális TV adaptert is készítenek. Ez lényegében egy televíziós jelet szolgáltató szkenner. El kell benne helyezni az APS filmet (kazettát) és össze kell csatlakoztatni egy televíziós készülékkel. Ez után a TV képernyőjén élvezhetjük a távvezérlővel irányított "diavetítést".
 
 

APS formátumú fényképezőgép
 
 
Az APS rendszerű gépek legnagyobb része valószínűtlenül kis méretű. Még a zoom objektíves kompakt gépek is elférnek egy cigarettás dobozban. Ez esetleg előny, esetleg hátrány. A rendszer elsősorban a hobbyfotósok számára nyújt többletszolgáltatásokat a 35 milliméteres filmhez képest.
 
Az APS rendszer elterjedését a digitális fényképezés megjelenése már nem tette lehetővé.
 
1 2
számláló