Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel

Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Cikkek
1 2

Látogatás a Nikonnál

2007-09-03 19:57:00
Dékán István

Nikon Corporation. 2007. augusztus 23.-án nemzetközi konferenciát tartott újságírók számára Tokióban. Itt mutatták be többek között a Nikon D300 és D3 fényképezõgépeket. A konferencia több szempontból is különleges volt. Legtöbbször az új termékek bemutatását szolgáló nemzetközi szemináriumokat külön szokták szervezni az európai és a tengerentúli vagy ázsiai újságíróknak. Ezekre Magyarországról általában két vagy három jelentõs médium képviselõjét hívják meg. Most a Nikon egy exkluzív világtalálkozót szervezett. Itt az egész világról összesen kb. 60 szaklap és weboldal képviselõje vett részt. Magyarországról csak a Digitális Fotó Magazin kapott meghívást.

002.jpg
Kilátás a Meridien szálló 30. emeletén lévõ étteremből

A háromnapos program a több témára is kitérő sajtótájékoztatón túl magában foglalta a Nikon fényképezőgépgyárának meglátogatását Sendai-ban. Természetesen ezen kívül a vendéglátók lazább programokkal is kedveskedtek. Különösen érdekes bepillantást nyújtott a Japán kultúrába az igazi gésák által celebrált hagyományos stílusú vacsora.
A konferencia

003.jpg
Az előadásokat a cég csúcsvezetői tartották. A vendégeket Michio Kariya úr, a Nikon elnöke üdvözölte. Utána Makoto Kimura úr a Nikon Imaging elnöke tartott elõadást. Ebben a cég piaci helyzetéről, annak változásáról, a trendekről, a stratégiáról is szó esett.
DSC_0065.jpg
Michio Kariya úr, a Nikon elnöke

nik_0077.jpg
Makoto Kimura úr, a Nikon Imaging elnöke

Ez után Tetsuro Goto úr, a Nikon Imaging elnökhelyettese ismertette a DSLR fényképezőgépek gyártmányfejlesztési stratégiáját, valamint a két új modellbe épített innovatív megoldásokat.
012.jpg
Képek az előadásból

015.jpg
DSC_0120-500.jpg
Végül a Nikon marketingkoncepciójátval ismerkedhettünk meg. Láthattunk néhány reklámfilmet is, amelyeket a különböző (európai, ázsiai, amerikai) régiók számára készítettek.

Az előadások után lehetett kérdezni. Legtöbb kérdés természetesen az új vonalat képviselõ full-frame-s (FX) Nikon D3-al kapcsolatban hangzott el. Megkérdezték, hogy nem kevés-e a 12,3 megapixel, amikor a konkurens Canon gép 16 megapixeles. A válasz az volt, hogy a Nikon ezúttal a pixelszám növelése helyett a képminõség javítását és a gyorsabb mûködést tartotta szem elõtt. Ez fõként a magasabb érzékenységben, a kisebb zajban, és a nagy sorozatfelvételi sebességben mutatkozik. Természetesen a régi filmes gépek objektívjei optikai kompatibilitásának kérdése is felmerült. A válasz szerint részben a gép fimware-e, részben a RAW konverter megoldja az esetleges problémákat. De természetesen megkezdték az FX szenzormérethez optimalizált digitális objektívek gyártását. Ezek közül a gépekkel egyidejûleg öt új modell is megjelenik.
A kérdések után bejelentették, hogy most öt perc "photo session" következik. Velem együtt sokan azt hitték, hogy csak öt perc áll rendelkezésre, hogy közelebbrõl megnézzük, vagy lefényképezzük a gépeket. Megindult a roham. A hatvan fõszerkesztõ egymást lökdösve igyekezett kihasználni az öt percet. Elég nagy tumultus kerekedett.
Szerencsére késõbb a másik helyiségben kézbe lehetett venni és alaposabban meg lehetett nézni a néhány kitett kamerát.
016-B.jpg
A photo session

017.jpg
A Nikon elnöke és egy csinos hostess az új gépekkel
.
Állófogadás
A hagyományos protokoll szerint este állófogadáson látták vendégül a meghívottakat. Itt is tapasztaltam azt, amit más hasonló eseményen is régebben. Nevezetesen, hogy a japán vendéglátók rendkívül nagy gondot fordítanak a cég csúcsvezetői és a meghívott újságírók közötti személyes kapcsolatra. Először a Nikon elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd kezdetét vette a kötetlen stílusú állófogadás.

033.jpg
Miután a csinos japán hölgyek gondoskodtak róla, hogy minden vendégnek jusson ital, a jelenlévõ Nikon vezetõk mindenkihez külön-külön odajöttek és röviden elbeszélgettek velünk. Mindez nemcsak formális. Érezhetõen kíváncsiak a véleményünkre a termékekkel kapcsolatban. Jellemzõ volt például, hogy amikor Goto úrral beszélgetve megemlítettem a formatervezést, elnézést kért és egy pillanatra magamra hagyott. Fél perc múlva megjelent a dizájn-részleg vezetõjével és annak helyettesével javasolva, hogy nekik mondjam el a véleményemet. Tehát nemcsak udvariaskodásról volt szó. Ha már ennyi mérvadó szaktekintélyt összehívtak, érthetõen kihasználták a lehetõséget a kikérdezésükre. Közben a Nikon fotósa körbejárt és mindenkirõl készített protokollképeket. Miután engem is lefényképezett, adtam neki egy névjegyet, hogy küldje el e-mailban a rólam készült felvételeket. Bevallom nem sok reményt fûztem hozzá, hogy ez tényleg megtörténik, hiszen olyan sok meghívott volt. Mikor három nap múlva otthon bekapcsoltam a számítógépemet, meglepetéssel láttam, hogy megérkeztek a rólam készült képek. Sõt, nemcsak az állófogadásról, hanem a konferencián készült totálképekbõl is azok, amelyeken rajta vagyok. Azt hiszem, hogy a japán udvariasságon nem lehet túltenni.
036.jpg
Protokollfotó Tetsuro Goto úrral

A protokollhoz az is hozzátartozik, hogy amikor vége a fogadásnak, akkor nemcsak egyszerûen elköszönnek a meghívottaktól. A kijáratnál egymás mellett megállnak a vezetõk, és mindenkivel sorban kezet fognak. A helyzet az, hogy Japánban az üdvözléskor és elköszönéskor nem a kézfogás, hanem a meghajlás a szokás. Az európaiakkal a japánok is kezet fognak, de a gyerekkor óta begyakorolt meghajlást természetesen nem hagyják el. Ezért a protokoll szabályai megkövetelik, hogy mi európaiak is meghajlással válaszoljunk a gesztusra. Egyébként a szokásrend szerint legalább olyan mélyen meg kell hajolni, mint a partner. Ellenkezõ esetben lekezelõnek tûnhet a viselkedésünk. Egyébként a japán protokoll nagyon összetett és érdekes. Számos olyan elem van benne, ami a másik iránti tiszteletet fejezi ki. Ezek közül néhányat nem ártana Magyarországon is meghonosítani.

034.jpg
Kézfogás az elnökkel
.
A Sendai Nikon gyár

Másnap következett a program exkluzívabb része, a Nikon gyár meglátogatása. Ez Sendai-ban van, ami vonattal két óra Tokióból.
5555.jpg

1 2
számláló