Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel

Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Cikkek

Hogy válasszunk állványfejet?

2011-11-18 19:59:58

Dékán István

 

Az ideális állvány mellett nagyon fontos a megfelelő állványfej kiválasztása is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy bizonyos szempontból még fontosabb is. Hiába jó az állványunk, ha a fej gyenge, nem stabil vagy olyan rendszerű, hogy akadályozza, nehezíti munkánkat. Ezért tekintsük át, hogy milyen rendszerű fejek vannak, és mit kell figyelembe venni, ha állványfejet vásárolunk.

UserFiles/Image/05_cikkek/9995_fototechnika/fej_00.jpg

Itt is, mint legtöbb eszköznél, az az első kérdés, hogy milyen célra akarjuk használni. Nincs univerzális megoldás. A gyorsan, bármely irányban billenthető, elfordítható fejek nem biztosítanak gondos, finom beállítási lehetőséget. A precízen irányítható megoldások lassabbak, kezelésük körülményesebb.

Gyorscseretalp
Az állványfejek legnagyobb része gyorscseretalppal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a gépre csak a talpat erősítjük fel. Ezt lehet elhelyezni és rögzíteni az állványfejen. Ha le akarjuk venni a gépet az állványról, meg kell húzni, vagy el kell fordítani egy kart, és megszűnik a rögzítés. A visszahelyezéskor elegendő a talpat benyomni a helyére és a rögzítőkar visszaugrik az alaphelyzetbe. Igényesebb megoldásoknál van egy biztonsági retesz is, amely megakadályozza a kar véletlen elhúzását. Ilyenkor csak úgy lehet levenni a fényképezőgépet, ha egy karral vagy egy gombbal nyitjuk a biztonsági reteszt, és utána húzzuk meg a rögzítőkart. Ez hasznos megoldás. A biztonsági retesz nélkül, ha beleakad a valami karba, például a fotós mandzsettája, leeshet a fényképezőgép.
Vásárláskor érdemes a gyorscseretalpat megvizsgálni. Elég nagy-e a gépünkhöz? Stabilan áll-e a helyén, megfelelően tartja-e a rátett gépet? Nincs-e billegés, bizonytalanság? Milyen az állványcsavar kialakítása? Hogy lehet hozzáférni, megszorítani? Vannak olyan állványcsavarok, amelyeket csak egy pénzdarab vagy csavarhúzó segítségével lehet be-, és kicsavarni. Ez eléggé körülményes megoldás, állandóan magunkkal kell vinni egy alkalmas eszközt. Jobb, ha a csavaron van egy fül, ami lehetőséget ad a kézi rögzítésre.


Gyorscseretalp

 

Gömbfej
A legegyszerűbb kialakítású állványfej a gömbfej. Ennél a gépet tartó talp egy gömbre van erősítve. Ez képes a helyén elbillenni és elfordulni. A gömböt tartó alsó rész is elforgatható a függőleges tengely mentén. Ezzel a gépet akármilyen helyzetbe billenthetjük, forgathatjuk. Egy csavar meghúzásával a gömböt és így a gépünket is bármilyen helyzetben rögzíthetjük.

UserFiles/Image/05_cikkek/9995_fototechnika/fej_3751.jpg

Előnyei:
A gömbfej lehetővé teszi a gép gyors pozícionálását, szinte bármilyen szögben. Utána egy mozdulattal ezt tudjuk rögzíteni. Így ez ideális minden olyan esetben, amikor gyorsan mozgó motívumot fényképezünk állványról. Ezért ezt használják a fotóriporterek, sportfotósok, természetfotósok.

Hátrányai:
Nem kezelhetők egymástól függetlenül a térbeli irányok. Például megtörténhet, hogy sikerült a gépet vízszintesre beállítani, de a rögzítés után kiderül, hogy egy kicsit alacsonyabbra akarunk nézni. Ilyenkor nem billenthetjük előre a gépet anélkül, hogy az oldalirányú pozíció, a vízszintes helyzet biztosan megmaradjon. A gömböt szorító rendszer kioldásával, a gép teljesen szabaddá válik, minden irányban elmozdulhat. Ezért a rögzítés előtt kell a tér mindhárom irányába beállítani. A gömbcsuklós fej nem alkalmas olyan feladatokra, amelyek a gép precíz térbeli pozícionálását igénylik. Tárgyfotóhoz, épületfotóhoz, műszaki fotóhoz alkalmasabbak az úgynevezett 3D fejek.

 


Gömbfej és 3D fej


3D fejek
Háromdimenziós, 3D vagy panorámafejnek az a megoldást nevezzük, amelyiknél a gép elforgatása, vertikális és horizontális billentése külön tengelyek mentén lehetséges. Ezzel a gép a tér három dimenziójába egymástól függetlenül állítható be és rögzíthető. Tehát három, külön forgástengely van. Mindegyikhez tartozik egy elcsavarható kar vagy tárcsa. Ezzel lehet rögzíteni vagy bontani a rögzítést. A háromdimenziós fejek sajátossága, hogy egyszerre csak a tér egy dimenziója mentén mozgatjuk a gépet. A másik két irány közben rögzítve maradhat. A gépet vagy forgatjuk, vagy oldalt billentjük, vagy előre, hátra buktatjuk. Az ilyen fej kimondottan alkalmas arra, hogy a fényképezőgéppel vízszintesen mozgó motívumot kövessünk. Például autóversenyen a pályára merőlegesen beállva, a fej vízszintes elfordítását lehetővé tévő kart kiengedve követhetők a kocsik. Közben a máik két irány rögzítve marad.

Ugyanez a lehetőség teszi egyszerűvé a panorámaképek készítését. A gép függőleges tengely mentén elforgatható úgy, hogy közben más irányban nem billen el. A precíz panoráma felvételhez azonban az is fontos, hogy az elfordulás a gép úgynevezett nodal-pontja körül történjen. Ennek beállításához szükséges, hogy a gép az állványon előre-hátra elcsúsztatható legyen. Ezt egyes gyorscseretalpak korlátozottan lehetővé teszik. Ténylegesen azonban csak olyan állványfej alkalmas a precíz panorámafotózásra, amelynél a fényképezőgép helye a forgástengelyhez képest változtatható. Erre szolgálnak a precíziós poanorámafejek.
A fejek egy részénél jelölést, fokbeosztást is találunk. Ezzel követni, ellenőrizni lehet a dőlés vagy az elforgatás mértékét. Segíti a beállítást, ha a fej rendelkezik vízszintezővel.

UserFiles/Image/05_cikkek/9995_fototechnika/fej_3D.jpg

Előnyök:

Külön lehet beállítani a gép helyzetének három irányát. Ezért a gép pozícionálása viszonylag precízen elvégezhető. Ha a gépet fekvőből álló képkivágásba fordítjuk, a fényképezés iránya nem változik meg.

Hátrányok:
Kezelése viszonylag lassú. Mozgó motívumok követésére csak korlátozottan, egy dimenzió mentén alkalmas.

Precíziós panorámafej
A valódi, precíz panorámafényképezéshez olyan fej szükséges, amellyel a gép elhelyezését a forgástengelyhez képest variálni lehet.
Az ilyen megoldást ötdimenziós fejnek is nevezik. Az Induro PHQ3 fejnél például ezt úgy oldották meg, hogy a hagyományos három forgástengelyen kívül, a gyorscseretalp alatt elhelyeztek egy forgódobot. Ezen maga a talp 4 cm hosszon, precízen elcsúsztatható. A csúsztatott és az elforgatott helyzet külön rögzíthető. Így a gép helyzete a függőleges forgástengelyhez képest pontosan beállítható.


Precíziós panorámafej


Precíziós fejek
A leggondosabb beállítást a precíziós fejek biztosítják. Ezeknél a mozgatást nem közvetlenül, hanem mechanikus áttételeken keresztül végezzük. Itt tárcsák elcsavarásával, precíz mechanikus áttétellel nagyon pontos beállítás lehetséges. Az ilyen fejeket a nagyon igényes műszaki vagy tudományos felvételekhez használják. Áruk lényegesen magasabb, mint az amatőr vagy professzionális gyakorlatban elterjedt fejek árai.

UserFiles/Image/05_cikkek/9995_fototechnika/fej_prec.jpg
Precíziós fej

Egyéb tényezők
Segítik a precíz beállítást az beépített vízszintezők és a forgási helyeken lévő skálák, fokbeosztások. Az sem mindegy, hogy a mozgó részeknél milyen a fej mechanikus kidolgozottsága. Az egyszerűbb esetekben a megmozdításhoz viszonylag nagy erő szükséges, és ezzel az elmozdulás darabossá, akadozóvá válik. Így nehéz egy adott helyzetre finoman és pontosan ráigazítani a gépet. A kidolgozottabb mechanikánál kisebb erő szükséges az elmozdításhoz. Így a mozgás sima, akadozásmentes. Ennél egy kicsit jobb és kényelmesebb az olajcsillapítású mechanika. Ez enyhén, de egyenletes erővel fékezi az elmozdulást. Ezzel még a kéz remegéséből vagy természetes bizonytalanságából adódó beállítási pontatlanság is kiküszöbölhető.

UserFiles/Image/05_cikkek/9995_fototechnika/fej_3888.jpg
A 3D fejek szállításánál gondot okozhat, hogy a kiálló karok, viszonylag sok helyet foglalnak el a táskában. Ezt a gondot egyes típusoknál lehajtható karokkal oldják meg. A kiálló kart egy szorítógyűrű rögzíti. Ezt kicsavarva a kar lehajthatóvá válik, így a fej kisebb helyet foglal el.

Videófejek
Külön kategóriát képviselek a videófejek. Mozgóképfelvétel közben nem csak a kamera rögzítése fontos. Gondoskodni kell a sima, akadozásmentes mozgatásról is. Ugyanilyen fontos a mozgatás zökkenő-, és rándulásmentes indítása, leállítása. Lényeges, hogy az operatőr kezének esetleges remegése, bizonytalansága ne jelenjen meg a kamera mozgásában. Ehhez speciális mechanikus kiképzés szükséges. A videófejeknél a mozgást pneumatikus vagy olajos csillapítással fékezik. Mindig lehetőség van a kamera vízszintes irányú forgatására és fel-le billentésére, illetve ezek külön rögzítésére. Az oldalirányú elbillentés általában nem lehetséges.


Videofej

Előnyös, ha a kamera rögzítésénél lehetőségünk van azt előre, vagy hátra csúsztatni. Ez azért fontos, mert a kamera súlypontjának a billentési tengely felett kell lennie. Így elkerülhető, hogy a felvétel közben a kamera saját súlyától elbillenjen előre vagy hátra. Kis méretű amatőrkameráknál a csekély súly miatt ennek nincs jelentősége. A nagyobb, 1-2 kilós eszközöknél azonban igen.

Kapcsolódó cikk: Hogy válasszunk állványt? >>>

számláló
A képeken szereplő Induro márkájú állványfejeket a Mikrosat Kft.-től kaptuk kölcsön.

számláló