Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Cikkek
1 2

Tisztítás -2. Szenzor, objektív

2007-01-29 18:58:00
Lencsetisztítás
Tökéletesen tiszta, pormentes objektív nincs. Egy-két porszem mindig lesz a lencséken, de ezek nem sok vizet zavarnak. Aki nem hiszi, bátran végezze el a következő kísérletet. Fogjon egy öntapadós post-it címkét, tépjen le egy pár milliméteres darabkát a tapadós részből, és ragassza fel a frontlencsére. Készítsen néhány felvételt, és nézze meg, mi történik. Nem fog látni semmit! No, hát ezért nem kell kétségbe esni, ha van egy-két porszem a lencséken. A túlzásba vitt sikálással inkább kárt okozunk, mint hasznot, nem is beszélve az elpazarolt drága tisztítószerekről. Persze van egy ésszerű határ, amikor venni kell a fáradságot, és le kell takarítani a port. A földet, esőcseppeket, nyálat, ujjlenyomatokat és más hasonló szennyezéseket viszont minél hamarább le kell takarítani, mert ezek kémiailag is aktívak. A bőrzsír például savas, és némelyik lencsebevonatot megmarja.
A lencsetisztítás első lépése a nagyobb porszemek eltávolítása, légpumpával vagy finom porecsettel. A sűrített levegős palackokkal kapcsolatos veszélyekről már írtunk. Objektív tisztításához inkább ne használjuk őket, vagy csak garantált minőségű, nedvességmentes gyártmányt. Azonban ilyenkor is hagyjuk a palack tartalmát álló helyzetben ülepedni pár órát használat előtt, továbbá mielőtt a lencsére fújunk vele, fújjunk egy kicsit másfele, hogy a csőben maradt szennyezést, kondenzátumot kifúvassuk. Porecsetből is csak olyannal dolgozzunk, amit semmi másra nem használunk. Fontos, hogy az ecset szőre tiszta legyen, ezért tárolásnál húzzunk rá védőkupakot, vagy tartsuk külön tokban, zacskóban.
CLEAN2-01.jpg
Legegyszerűbb tisztítóeszközök objektívhez: gumilabda, izo-propil-alkohol, törlőkendő
-
Az üveg törölgetésére régen a finom szarvasbőr törlőkendő volt divatban. Csak a valódi szarvasbőr jöhet számításba, a műanyag utánzatok nem. Hátránya, hogy idővel sajnos megkeményedik és porlik. Manapság sokkal jobb tisztítóanyagok kaphatók. Portalanítás után tiszta izo-propil-alkohollal nedvesített, finom, jó minőségű, mikroszálas objektívtörlő kendővel lehet a makacsabb foltokat lemosni. A legjobb lencsetisztító eszköz a LensPen. Ez egy ceruza alakú szerszám, az egyik végében kitolható ecsettel, a másik végén tisztítófejjel. A lényeg a tisztítófej, ami kis gumírozott tappancs grafitbevonattal. Az ujjlenyomatokat és más piszkot simán le lehet vele törölni, anélkül, hogy a kényes bevonatot megsértenénk. Az eszközt szárazon kell használni, nedves felületet ne sikáljunk vele. A LensPen kupakjában van egy kis tisztítószerrel átitatott szivacsdarabka. Ezzel lehet a kissé már megfáradt szerszámot felújítani. Egyszerűen rányomjuk a kupakot, és megtekerjük rajta.
CLEAN2-02.jpg
LensPen – kényelemes, gyors, hatékony, és a szett-táskában is elfér
 
.
CLEAN2-03.jpg
A pacákat, ujjlenyomatokat körkörös mozdulatokkal letöröljük
.
Beépített szenzortisztító funkciók
A cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek elterjedésével egyidejűen a fotósoknak szembesülniük kellett a CCD-tisztítás problémájával is. A filmes gépeknél is fontos volt a tisztaság, de nem volt eget verő kérdés. A filmen minden egyes képkoca csak addig tartózkodik a kapuban, amíg el nem exponáljuk. A felületére került porszemeket a film mint egy szállítószalag továbbviszi, nem halmozódnak fel. Ha nem kerülnek nagy, durva szemcsék vagy szöszök a gépbe, akkor nincs igazán gond. A félvezető érzékelőlapka viszont mindig a gépben marad, s a rátelepülő szennyezés is ott lesz, amíg le nem takarítjuk róla. Jelenlétéről könnyű megbizonyosodni. Készítsünk egy felvételt a lehető legszűkebb rekesszel és életlenre állított objektívvel egy homogén fehér felületről. A képet töltsük be Photoshopba, és a Szintek eszközzel a hisztogramot húzzuk szét. A képen apró, 30–50 pixel átmérőjű pöttyöket, esetleg szálakat, nagyobb foltokat fogunk látni. Ezek a szenzor előtt lévő szűrő üvegfelületére letapadt szennyeződések árnyékai. Nyitott blendénél annyira elmosódik a képük, hogy akár észre sem vesszük őket. Néhány porszem nyoma a Photoshop javítóecsetjével könnyen eltüntethető. A kamera tisztításának csak akkor érdemes nekiállni, ha már kifejezetten zavaró a jelenlétük, és a digitális retusálás túl kényelmetlen.

CLEAN2-04.jpg
Az Olympus SSWF?szűrő a CCD előtt
.
 
CLEAN2-05.jpg
A Canon 400D tisztítóberendezése
.
 
A tisztítást legegyszerűbben, leggyorsabban és legolcsóbban a kamera saját tisztítófunkciójával lehet elvégezni. Már persze, ha van ilyen. Sajnos azonban a legtöbb gépen nincs. Furcsa mód kezdetben a gyártók egyáltalán nem foglalkoztak ezzel a problémával. A gépvázba épített tisztítórendszerek csak az utóbbi időben kezdenek elterjedni. Először az Olympus E–1-ben jelent meg egy ultrahangos tisztító, amely aztán bekerült az E-sorozat többi modelljébe is. A rendszer lelke a Supersonic Wave Filter (SSWF szűrő), amely egy átlátszó hártya a szenzor előtt. Tisztításkor a hártyát rezgésbe hozzák, ami hullámzó mozgása közben ledobja magáról a szennyeződéseket. Bár ez is ultrahangos eljárás, működése alapvetően más, mint a folyadékfürdős ultrahangos tisztítóberendezéseké, amik sokkal hatékonyabbak, csak éppen kameratisztításra nem valók. A Panasonic a LUMIX DMC–L1-nél vezette be ugyanezt a rendszert. A SONY DSLR–A100 megoldása kissé eltér az Olympusétól. Nem építettek be sem külön szűrőt, sem külön rezgetőrendszert. A CCD előtti üvegszűrő felületét antisztatikus bevonattal látták el, a rezgetést pedig a képstabilizátor rendszere végzi, ami a teljes szenzorszerelvényt mozgatja. Az Olympus és a Sony után a Canon is elkezdte saját tisztítórendszerének kifejlesztését. A 400D az infravörös szűrőt rázza egy piezoelektromos rezgetővel. Ezenkívül a szűrő antisztatikus bevonatot kapott, és van egy digitális porszűrő funkció is a makacsabb szennyeződések képének utólagos, szoftveres eltávolítására. Ezek a tisztítási módszerek ugyan nem adnak 100 százalékos eredményt, de sok esetben elegendőek. Nélkülük nem marad más lehetőség, mint szervizbe vinni a koszos gépet, vagy a kézi tisztítás otthon.
.
Nézzünk a tükörakna mélyére!
A CCD- vagy CMOS-tisztítás azonban nem ördöngösség. Tulajdonképpen nem is a szenzort tisztítjuk, hanem az előtte elhelyezkedő szűrőt, vagyis egy üvegfelületet. A kereskedelemben kapható tisztítóeszközök közül a Green Clean nevűvel egész jól el lehet boldogulni otthon is. Ára nem több, mint amennyiért a szerviz elvégezné a munkát, viszont többszöri tisztításra elegendő.
A munkához keressünk egy tiszta, jól megvilágított helyet. Teljesen pormentes környezet nincs, otthon pedig még csak megközelíteni sem lehet a laboratóriumi tisztaságot, de tegyük meg, amit lehet. Az asztalról pakoljunk el mindent, ami felesleges, és takarítsuk le. Kerüljük a kárpitok, szőnyegek társaságát, mert a szöszök szállnak belőlük. Ha szükséges, a helyiségben takarítsunk össze, porszívózzunk ki, de órákkal a munka megkezdése előtt, hogy a szálló por leülepedhessen.
Mielőtt nekiesünk a szenzornak, haladjunk sorjában. A piszok nem a szenzoron terem, hanem kívülről vándorol oda. Általában előbb a tüköraknába kerül, ott telepszik le. Exponáláskor a felcsapódó tükör keltette légáramlás és a rezgések hatására újra vándorútra kel, majd a nyitott záron át jut az érzékelő felületére. Hiába tisztítjuk meg tehát a szenzort, ha a váz belseje szennyezett, előbb-utóbb újra poros lesz. A tisztítást a tüköraknával kell kezdeni. A portalanítás eszközeiről előző lapszámunkban már írtunk. A tükörakna kitakarításához legjobb az ott említett tiszta, kézi gumipumpa. Fordítsuk a gépet szájával lefelé, és alulról fújkáljuk ki a belsejéből a port. Kicsit vandálnak tűnő módszer a porszívó, de nekem bevált. Jó erősen meg kell fogni a cső végét, úgy, hogy a kezünkkel a bajonett szélén megtámaszkodunk. A porszívócső csak kb. félig takarja a nyílást. A csővel a tüköraknába benyúlni nem szabad! A tükörakna tisztítását a szenzortól függetlenül, gyakrabban is elvégezhetjük. Ha az objektíveket is tisztán tartjuk, akkor ezzel lassítható a szenzor porosodása. Fontos megjegyezni, hogy azok a porszemek, amelyek a keresőben látszanak, nem az érzékelőn, hanem a mattüvegen vannak. Ezeket csak lefújkálni szabad, törölni, dörzsölni nem. Oldószert pedig végképp nem szabad használni, mert a mattüveg, nevével ellentétben, ma már műanyagból van. A rajta lévő kosz soha nem kerül a képre, ezért nem kell túlerőltetni a tisztítását.
CLEAN2-06.jpg
Szenzortisztítás előtt egy gumipumpával fújkáljuk ki a tüköraknát!
.
 
Szenzortisztítás szárazon
Amikor a váz és a tükörakna tiszta, jöhet maga a képérzékelő. Itt két veszéllyel kell számolni. A kisebb, hogy a tisztítóeszközzel több koszt viszünk fel, mint amennyit leszedünk. A nagyobb, hogy egy porszemmel megkarcoljuk az üveget. A kereskedelemben többféle törlőt, porecsetet lehet kapni. A magam részéről soha nem volt bizodalmam ezekhez. A porecsetekkel a legnagyobb baj, hogy tárolás vagy használat közben beszennyeződhetnek, és ezt a szennyeződést később felkenjük az üvegre velük. A száraz törlésnél a karcolás veszélye igen nagy, ezért az egyszer használatos száraz törlőpálcikákat és kendőket is felejtsük el. A fültisztító pálcikát és a hasonló ötleteket pedig még említeni sem merem. A biztonságos és eredményes munka érdekében a tisztítást két fázisban végezzük. Először a durva porszemeket távolítjuk el légáramlás segítségével, a szenzor érintése nélkül. Ha szükség van nedves tisztításra, akkor azt csak ez után végezzük el. Így elkerülhetjük a legnagyobb veszélyt, azt, hogy egy porszemmel megkarcoljuk az üveget.
1 2
számláló